Vybíráme z nabídky: Volkswagen Golf VII

Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf býval dlouhá léta nejprodávanějším novým i ojetým autem v Evropě. Pokračující boom SUV a postcovidové narušení dodavatelských řetězců jej v posledních letech připravily o prvenství na trhu nových vozů, mezi ojetinami však stále kraluje. Nejvyšší čas podívat se na něj v této rubrice. A protože mezi Golfy prodanými u nás stále převládá předchozí sedmá generace, zaměříme se právě na ni.

Na Carvago.com můžete dnes vybírat z více než 23 000 vozů Volkswagen Golf, z toho necelá polovina jsou auta sedmé generace. Mezi nimi převažují hatchbacky nad kombíky v poměru asi 3:1. Zdaleka nejčastější motorizací je 1.5 TSI 110 kW (150 k) s automatickou převodovkou DSG. Do sedmé generace patří i elektrický Volkswagen e-Golf, jemuž jsme se už věnovali v samostatném článku.

Ojetý Volkswagen Golf VII: Motory, výbava, spolehlivost

  • Sedmá generace se v Evropě vyráběla v letech 2012 až 2020. Přinesla zcela novou techniku od platformy až po elektroniku a díky delšímu rozvoru také více místa pro nohy na zadních sedadlech. Přitom si (na rozdíl od nynější osmé generace) v plné míře zachovala jednoduchou, intuitivní obsluhu, která má nemalý podíl na úspěchu Golfu i celé značky VW.
  • Další ingrediencí do receptu na úspěch Golfu je v kompaktní třídě nevídaná šíře nabídky motorů a výbav, od základního tříválce po sportovní Golf R s pohonem 4×4 a výkonem přesahujícím 300 koní.
  • Pohon všech kol 4Motion je sám o sobě významnou konkurenční výhodou Golfu, většina podobně velkých aut ho neumí nabídnout vůbec. Najdete ho zhruba v 5 procentech inzerovaných vozů, samozřejmě většinou v těch výkonnějších a lépe vybavených.
  • Stálicí výrobního programu je také „hot hatch“ Golf GTI, na rozdíl od R vždy s předním pohonem. Coby ikona Volkswagenu se v průběhu výroby dočkal několika speciálních verzí včetně radikálně odlehčeného modelu Clubsport S, určeného zejména na závodní okruhy. 
  • Všestranný Golf Alltrack naopak míří daleko od hladkého asfaltu. Díky zvýšenému podvozku a sériově dodávanému pohonu všech kol se nezalekne ani nezpevněných cest. (Tip: pokud chcete najít Alltrack u nás na webu, vyfiltrujte si Golfy s karoserií kombi, pohonem všech kol a výkonem do 220 kW. Většina aut, která vám zůstanou, budou právě Alltracky.)
  • Pokud sháníte „krátký“ Golf, pohlídejte si počet dveří. Sedmá generace se ještě vyráběla i ve třídveřovém provedení.
  • Také z hlediska výbavy je na místě obezřetnost. Pro mnoho zákazníků z celé Evropy je Golf nenáročným dopravním prostředkem, takže necítili potřebu objednávat do něj luxusní vymoženosti. Bohatě vybavené vozy jsou spíše výjimkou.
  • Kdybychom měli doporučit dva konkrétní prvky výbavy, které bychom v Golfu VII určitě chtěli mít, byla by to lepší světla (základní halogeny svítí bídně) a znamenité sedačky ErgoActive. Škoda, že na trhu jsou tak vzácné.
  • Pozor na CarPlay/Android Auto. Nespoléhejte na to, že pokud vybraný vůz zrcadlení telefonu nemá, necháte si jej za poplatek odblokovat v autorizovaném servisu. U některých verzí palubního systému to nejde. 
  • Na rozdíl od předchůdce není žádný motor systémově nespolehlivý, záleží spíš na stavu a nájezdu konkrétního kusu. Častěji se mechanici Carvago při kontrolách ojetých Golfů setkávají s opotřebením „suché“ převodovky DSG, montované k menším benzinovým motorům, a zejména s různými neduhy podvozku od rezavějící nápravnice až po prasklé pružiny. Takové vozy vám ale samozřejmě ke koupi nedoporučíme.

Když si vyberete vysněný Volkswagen Golf u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…