Zima přeje připraveným. Přečtěte si, jak zvládnout řízení na sněhu

Foto: Porsche AG

V obchodech se pomalu objevují vánoční dekorace, v televizi začínají vánoční reklamy a na horách už tu a tam zasněží. Děti se možná na opravdovou zimu těší, ale pro mnohé řidiče je zimní pohádka za okny spíš noční můrou. Proto přinášíme pár užitečných tipů, jak bezpečně zvládnout jízdu v zimních podmínkách.

  • Zvažte, zda musíte opravdu vyjíždět. I kdybyste vy sami jezdili na sněhu jako bůh, extrémně stoupá riziko, že uvíznete v koloně způsobené někým jiným. Zejména na hlavních tazích.
  • Pokud už někam vyrazíte, použijte i na notoricky známé trase navigační aplikaci jako Waze nebo Mapy Google, která se o problémech dozví dříve než vy. 
  • Čtete to pořád dokola, ale stejně to spousta z vás nedělá, takže – pořádně si před jízdou očistěte okna od sněhu a zmrazků! Dobrý výhled je nezbytný předpoklad bezpečné jízdy.
  • I tenhle bod by měl být samozřejmý, ale není. Pokud nemáte zimní nebo kvalitní celoroční pneumatiky s dostatečným vzorkem, ať vás ani nenapadne vyjíždět. Letní gumy jsou na sněhu a ledu zaručená jízdenka v lepším případě jen do příkopu, v horším do večerních zpráv. 
  • Nevěřte tomu, že zvládnete smyk, pokud jste si o tom něco přečetli nebo nakoukali videa na YouTube. Opravdu nečekané uklouznutí v běžném provozu zaskočí i instruktora ze školy smyku, natož běžného řidiče. 
  • Pokud se vám auto hrne v zatáčce rovně, v novějších modelech se stabilizačním systémem stačí povolit plyn a půl sekundy počkat. Často se pneumatiky chytnou a zatáčku nějak projdete, třeba za cenu chvilkového přejetí do protisměru.
  • Když jste už dostali hodiny nebo auto nekontrolovaně sáňkuje, to nejlepší, co můžete udělat, je narovnat volant, sešlápnout vší silou brzdy a nechat je sešlápnuté až do úplného zastavení (to je zásadní!). S trochou štěstí zůstanete na silnici, v nejhorším aspoň smýkáním zablokovaných pneumatik snížíte rychlost, v níž se auto zastaví o nejbližší překážku.
  • Předchozí dva postupy si zkuste co nejkonkrétněji vizualizovat. Nejlépe opakovaně. Skutečný trénink to nenahradí, ale v kritické situaci vám to může pomoci zareagovat jakž takž správně. Není to žádné „ezo“, podobné mentální techniky používají i závodníci nebo elitní vojáci.
  • Vy se ale do takových situací vůbec dostávat nechcete, viďte? V tom případě musí být vaší zimní mantrou naprostá plynulost. S volantem i pedály zacházejte jemně a počítejte s tím, že mezi pokynem a reakcí auta je nějaká prodleva. Když otočíte volantem příliš zprudka nebo panicky dupnete na pedál, pneumatiky doslova utrhnete od povrchu. Plynule přitom nutně neznamená pomalu. Kdo se to naučí, může i na sněhu jezdit velmi svižně a přitom zcela bezpečně.
  • Potlačte nutkání korigovat každé malé sklouznutí nebo protočení pneumatik. Seďte uvolněně, nesvírejte křečovitě volant, dívejte se co nejdál dopředu a nechte pod sebou auto trochu pracovat. (Víme, to se snadněji řekne než udělá. Proto viz poslední odstavec.)
  • Před stoupáním je lepší nabrat rychlost, abyste nemuseli akcelerovat až v kopci. 
  • V klesání zařaďte nižší rychlostní stupeň (i když máte automat) a snažte se brzdit málo nebo vůbec.
  • Čtyřkolky dávají na sněhu pocit stability. V praxi se ale na sněhu nejčastěji bourá proto, že vjedete do zatáčky příliš rychle nebo nedobrzdíte (před zatáčkou, před křižovatkou, v koloně…). A v takových situacích je vám pohon všech kol platný stejně málo jako letní škola smyku, ve které jste si párkrát zkusili srovnat auto na kluzné fólii.
  • Nelepte se. Pokud řidič před vámi udělá chybu, na sněhu nedobrzdíte ani neuděláte prudký vyhýbací manévr, i kdybyste ho náhodou uměli.
  • Ze stejného důvodu je rizikové i předjíždění – v kolejích vyjetých ve sněhu nemůžete prudce zrychlit ani prudce zabrzdit a strhnout auto zpět do svého pruhu, pokud se před vámi v protisměru vynoří jiné vozidlo.
  • Pokud se za vámi tvoří kolona, znamená to, že vaše tempo se ostatním zdá pomalé. Když na vhodném místě pustíte rychlejší řidiče před sebe, ulevíte sobě i jim.

Quattro, xDrive, 4Motion… V čem se liší typy pohonu 4×4 – a potřebujete ho vůbec?

A na závěr –  trénink dělá mistra. Až přestane sněžit, najděte si dostatečně velký plácek bez obrubníků a jiných překážek. Zkuste si, jak vaše auto reaguje, když zatáčíte, brzdíte a zrychlujete – prudce, plynule a všechno mezi tím. Máte-li ruční brzdu, zkuste za ni při zatáčení zatáhnout. Nebojte, autu ani vám se nic nestane. Možná se budete cítit trochu nepatřičně, ale cit pro reakce auta, který takhle získáte, vám pomůže zvládnout příští zimní jízdy s větším klidem a jistotou.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…
Přestože elektromobily stále tvoří jen zhruba desetinu našich prodejů, jejich podíl neustále stoupá a jen za posledních 12 měsíců narostl téměř o 50 procent. Zákazníci Carvago nejčastěji pořizují elektrická…