Vybíráme z nabídky: Audi Q3

Kompaktní SUV od Audi patří k modelům, které ukazují, že povedený model prémiové značky se může prodávat stejně dobře nebo dokonce lépe než levnější konkurence. Celoevropsky patří Audi Q3 k nejoblíbenějším modelům své třídy a velmi populární je i mezi našimi zákazníky.

Na Carvago můžete vybírat z více než 10 000 vozů Audi Q3 včetně sportovní varianty RSQ3. Z 98 % jde již o druhou generaci (typ F3), prodávanou od roku 2018. Přibližně šest vozů z deseti má pod kapotou benzinový motor, manuální převodovky se vyskytují jen zcela vzácně a pro někoho může být překvapením, že „předokolky“ převažují nad čtyřkolkami v poměru 2:1.

Ojeté Audi Q3 (typ F3): Motory, výbava, spolehlivost

  • Vyrábějí se dvě karosářské varianty: klasické pětidveřové SUV a „SUV-kupé“ Sportback. Technicky se v ničem významném neliší. Záleží tedy jen na tom, zda je pro vás důležitější praktičnost, nebo styl.
  • Překvapivě hodně lidí považuje Q3 za „malé“ SUV. Model ale stojí na platformě MQB A2, kterou využívají mj. Škoda Kodiaq nebo VW Tiguan včetně varianty Allspace, a velikostí téměř přesně odpovídá krátkému Tiguanu.
  • Pro evropské trhy se Audi Q3 vyrábí v maďarském Györu.
  • Zavazadlový prostor o objemu 530 litrů odpovídá standardu třídy. Praktickou využitelnost modelu zvyšuje podélně posuvná zadní lavice a také nečekaně vysoká nejvyšší dovolená hmotnost přívěsu – podle motorizace až 2,2 tuny.
  • Opěradla zadních sedadel jsou dělená nikoliv na dva, ale na tři díly, takže lze uvnitř převážet třeba lyže a stále zachovat dvě místa k sezení vzadu. Ve vozech této velikosti to není zcela samozřejmé.
  • V nabídce převažují základní motorizace 35 TFSI (v jiných modelech koncernu VW známá jako 1.5 TSI) a 35 TDI (2.0 TDI). Doporučujeme spíš benzin. Zatímco o větších modelech Audi s podélně zastavěnými motory lze říct, že čtyřválcové diesely v nich působí vždy kultivovaněji než v masové koncernové produkci, tady se jejich charakteristický zvuk ozývá docela hlasitě.
  • Verze 40 TDI (147 kW/200 k) má vždy quattro a také dvouspojkovou převodovku v robustním provedení DQ500, vhodném pro častější jízdy s těžkým přívěsem. U této motorizace je ovšem nutno počítat s vyšší spotřebou oleje, což zde není reklamovatelná závada, ale vlastnost.
  • Naším tajným tipem je Audi Q3 40 TFSI. Pod tímto označením se skrývá úsporná varianta motoru 2.0 TSI s tzv. Atkinsonovým cyklem. Sportovní jízdu vytrestá „sportovní“ spotřebou, ale na delší trase může s lehkou nohou dosáhnout spotřeby srovnatelné s dieselem.
  • Významným předpokladem dlouhodobé spolehlivosti je dodržování výměn oleje nejen v motoru, ale i v automatické převodovce S tronic (120 000 km) a pohonu všech kol quattro (3 roky bez ohledu na nájezd). Quattro je zde (stejně jako ve všech technicky příbuzných modelech) řešeno elektronicky ovládanou lamelovou spojkou.
  • Zcela specifickým případem je sportovní Audi RSQ3 – nejen z hlediska řidičského zážitku, ale i předepsané údržby. V motoru 2.5 TFSI o výkonu 294 kW/400 k se musí měnit olej nejpozději po 15 000 km, v převodovce pak po 60 000 km. Odměnou vám ale bude neskutečná dynamika a nezaměnitelný soundtrack pětiválcového motoru.
  • Interiér vypadá poněkud stroze a materiály nedosahují standardů první generace. Zpracování je však tradičně precizní a na vysoké úrovni je i ergonomie – mj. díky tomu, že třeba klimatizace má vlastní panel s fyzickými ovládacími prvky. Dotykový displej (až 10,1” podle verze) zde slouží zejména k obsluze multimediálních funkcí a změně nastavení.
  • Auta se sportovním paketem S line a velkými koly vypadají skvěle, ovšem za cenu výrazně zhoršeného komfortu na nekvalitním povrchu.
  • Vibrace při jízdě nemusí hned znamenat poškozený ráfek, vůz je citlivý na vyvážení kol. Pokud táhne na stranu nebo se nerovnoměrně sjíždějí pneumatiky, obvykle stačí seřídit geometrii.

Mechanici Carvago se při kontrolách ojetých Audi Q3 F3 tu a tam setkávají s vadnými olejovými čerpadly (TDI), poruchami systému AdBlue nebo špatným výkonem topení v důsledku degradace chladicí kapaliny. Když si vyberete vysněný vůz Audi Q3 u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Na trhu nových vozů je Mondeo už minulostí – poslední kusy sjely z linky v březnu 2022, na měsíc přesně 29 let po zahájení prodeje první generace. Mezi ojetinami…
Stejně jako BMW 3 a Mercedes C představuje i Audi A4 prémiovou alternativu k masovým modelům střední třídy. Dnes se zaměříme na aktuální generaci „B9“ (správně Typ 8W). Prodává…