Těchto pět úkonů si nechte v servisu udělat, i když nejsou v servisním plánu. Prodlouží autu život

Foto: Shutterstock

Jen máloco se vyrovná tomu pocitu, když sledujete odjíždějící kamion Carvago a v ruce držíte klíčky od svého nového vozu, který vám náš řidič právě složil na příjezdovou cestu. Aby vám ale radost vydržela co nejdéle, je zapotřebí se o vůz správně starat. Dodržování servisního plánu předepsaného výrobcem vozu přitom nemusí vždy stačit.

Automobilky totiž servisní plány „optimalizují“ ve snaze stlačit takzvané TCO (Total Cost of Ownership, celkové náklady na vlastnictví vozu), což je parametr ostře sledovaný velkými flotilovými zákazníky. Půjčovny a leasingové společnosti auta typicky vyřazují po dvou třech letech a nájezdu 20 až 60 tisíc kilometrů, takže životnost na dlouhém horizontu je oprávněně nezajímá. Na rozdíl od většiny z vás, kteří pak takové vozy pořizujete jako ojeté.

Aby vám vůz sloužil dlouho a dobře, doporučujeme nad rámec servisního plánu provádět následující úkony.

Výměna oleje v motoru každých 15 tisíc km nebo jeden rok

Olej je pro motor vašeho vozu životodárnou tekutinou. Nejenže jej maže, ale pomáhá jej také chladit a čistit a má dokonce i těsnicí funkci. Postupem času však svoji mazací schopnost ztrácí v důsledku chemických přeměn a znečišťování palivem, karbonovými úsadami i drobnými otěrovými částečkami. Kombinace moderních přímovstřikových motorů a častých jízd na krátké vzdálenosti přitom tyto negativní procesy značně urychluje. Pro klid duše si proto nechávejte olej měnit nejpozději po 15 tisících kilometrů nebo jednom roce, i kdyby servisní plán vašeho vozu umožňoval třeba dvojnásobek. V případě vozů s takzvaným variabilním intervalem, které si hlídají kvalitu oleje samy, se řiďte doporučením palubního ukazatele. Jezdíte-li do nezávislého servisu, ujistěte se, že mechanik použije přesnou specifikaci oleje předepsanou výrobcem pro váš vůz. Zejména moderní motory jsou na ni někdy až extrémně citlivé.

Výměna oleje v automatické převodovce každých 60 až 120 tisíc km nebo šest let

Dobrá zpráva je, že olej v automatu vydrží mnohem víc než ten v motoru. Špatná, že ani tak není jeho životnost nekonečná, přestože u některých modelů označují automobilky náplň za „doživotní“. Notoricky citlivé jsou na olej dvouspojkové převodovky – zejména v provedení se suchými spojkami (typickým představitelem tohoto řešení je skříň DQ200, se kterou se setkáte ve vozech koncernu VW s menšími benzinovými motory), ale třeba i „mokrý“ PowerShift od Fordu. Poradit obecný interval výměny zde dost dobře nemůžeme. Některé automaty vyžadují ke správnému fungování nový olej každých 60 tisíc km, u jiných skříní to může být dvojnásobek i více. Nechte si poradit v důvěryhodném servisu. Může být i nezávislý, pokud se specializuje na značku vašeho vozu nebo přímo na automatické převodovky.

Výměna oleje v systému 4×4 každých 120 tisíc km

Mnoho zákazníků dnes touží po „čtyřkolce“, některým se ovšem nechce platit zvýšené servisní náklady. Proto výměnu oleje v soustavě pohonu všech kol úmyslně zanedbávají. Nejeden ojetý vůz s vysokým nájezdem tak na zasněžených parkovištích pod lyžařskými svahy bezmocně „hrabe předními“ na místě, protože polotuhá černá hmota v jeho mezinápravové spojce dávno nepřipomíná olej ani vzdáleně. Pokud je interval výměny výrobcem vozu předepsán, můžete se jím řídit. Jestli ale v servisním plánu chybí, což není nic výjimečného, doporučujeme výměnu každých 120 tisíc km.

Quattro, xDrive, 4Motion… V čem se liší typy pohonu 4×4 – a potřebujete ho vůbec?

Čištění brzd při každém druhém sezónním přezouvání

Jednoduchý úkol, který mechanikovi zabere jen chvilku a fakturu za servis navýší o zanedbatelnou částku – a přesto ze servisních plánů některých modelů úplně zmizel. Že by dlouho nečištěné brzdy vůz vůbec nezastavily, naštěstí pravděpodobné není. Budou ale vydávat nejrůznější pazvuky, nemusí brzdit rovnoměrně a životnosti obložení i kotoučů to také neprospěje. Jednou ročně je proto nechte rozebrat, vyčistit a promazat. Ideální příležitostí je k tomu přezouvání na letní nebo zimní pneumatiky. Už proto, že servis brzd nabízejí právě i mnohé pneuservisy, takže vše vyřídíte při jedné zastávce.

Seřízení geometrie každé dva roky

Sbíhavost, záklon, odklon… Nemusíte mít tušení, co tyto záhadně pojmenované veličiny znamenají. Měli byste však vědět, že pokud nejsou v tolerancích předepsaných výrobcem, může váš vůz trpět nestabilitou, zvýšenou spotřebou paliva, nerovnoměrným opotřebením pneumatik a nevyzpytatelnou ovladatelností v mezních situacích, například při vyhýbacím manévru při plném zatížení. Méně vnímavý řidič přitom ani nemusí cítit, že s nastavením podvozku je něco v nepořádku. Doporučujeme nechat si geometrii seřídit jednou za dva roky, popřípadě ročně, pokud najedete více než 50 tisíc km.


Co je servisní plán a kde ho najít

Servisní plán předepisuje kontrolní body, stejně jako intervaly výměny olejů a některých klíčových součástí s omezenou životností, typicky zapalovacích svíček nebo  rozvodů. Každý dobrý servis, nejen autorizovaný, si ho snadno dohledá. Pokud vám řeknou, že ho pro váš vůz nemají, jeďte raději jinam, protože takový servis si nejspíš   neplatí přístup k dokumentaci a nebude tedy znát ani správné postupy pro údržbu a opravy. Chcete-li získat plán údržby sami – třeba abyste mohli ověřit, zda servis  provedl všechny předepsané úkony – zkuste se podívat do servisní knížky nebo zapátrat na internetu. U novějších aut bývá někdy k nalezení v mobilní aplikaci, kterou  můžete se svým vozem spárovat.


Dlouhý a bezproblémový život můžete svému vozu zajistit i mnoha dalšími způsoby. Od věci určitě není nástřik dutin a spodních partií protikorozní ochranou nebo ošetření laku karoserie. Další preventivní úkony (například dřívější výměna rozvodů, než stanovuje servisní plán) pak mohou být specifické pro konkrétní model nebo motor. Nechte si poradit od svého mechanika a mějte na paměti, že i u aut bývá prevence zpravidla jednodušší a levnější než řešení problémů způsobených zanedbanou péčí.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…