Një zgjedhje nga seria: BMW i3

Foto: BMW

Kur BMW filloi të shiste veturën  i3 në vjeshtë të vitit 2013, dukej si  një vendim i guximshëm. Në atë kohë, ishin vetëm pak vetura që lidheshin në prizë dhe dizajni nuk ishte dhe aq tërheqës, edhe pse origjinaliteti ishte i padiskutueshëm. Por koha ka treguar se prodhuesi bëri goditje në shenjë me i3: Të fundit dolën nga linja e montimit vetëm pak muaj më parë. Modeli pionier qëndroi në prodhim për nëntë vite të tëra.

Në tregun e veturave të përdorura BMW i3 qëndron gjithashtu në mes të veturave të famshme elektrike – aktualisht Carvago.com ofron më shumë se 2000 prej tyre. Dhe nuk është për t’u çuditur. Ato janë të mrekullueshme, janë shumë të lira për t’u riparuar dhe bateritë e tyre zgjasin shumë vite pa asnjë problem. Edhe dizajnit të tyre nuk i ka ikur koha: edhe sot e kësaj dite, i3 vazhdon të duket inovative kur e sheh në rrugë.

BMW i3 i përdorur: Bateri, pajisje, besueshmëri

  • Edhe pse vetura nuk ka ndryshuar shumë nga jashtë përgjatë viteve, teknologjia e motorit elektrik është përmirësuar gradualisht. Bateritë janë bërë edhe më të mëdha, dhe kjo ka sjellë rritje të kilometrave të përshkuara me një mbushje.
  • Ngaqë BMW e tregon kapacitetin e baterisë në amper-orë në vend se në kilovat-orë, edhe ne do të bëjmë të njëjtën gjë: Bateria fillestare kishte 60 Ah, që më pas u bë 94 Ah në vitin 2013 dhe shkoi në 120 Ah në vitin 2018.
  • Në varësi të madhësisë dhe gjendjes së baterisë, distancat e arritshme variojnë nga 100 në pothuajse 300 km. Për udhëtimet e përditshme në qytet, edhe pak qindra kilometra mjaftojnë.
  • Varianti “range extender” (REX) të cilit i është shtuar një motor me djegie duket në letër se është mënyra ideale për të shmangur zbrazjen e baterisë pa mbërritur te një mbushes. Megjithatë, në praktikë REX solli më shumë kosto për blerjen dhe shërbimet, ndaj BMW e ndërpreu prodhimin e saj në vitin 2019. Gjithsesi, i3 ia del mbanë në qytet edhe pa të.
  • Që prej vitit 2017, i3 është shitur gjithashtu në një variant më sportiv, i3s, me pak më shumë fuqi (135 kW), shasi më e ulët dhe rrota më të gjera.
  • Hapësira e brendshme e i3 mund të ketë qenë edhe më radikale për kohën e tyre sesa pjesa e jashtme. Çmimi për këtë origjinalitet u pagua, për shembull, te reduktimi i hapësirës në rafte dhe ndarje, si edhe konsumi i dukshëm në materialet “ekologjike”, sidomos pas pak vitesh.
  • Nga këndvështrimi i shërbimit, problemi më i madh nuk është sistemi i shtytjes elektrike, por trupi më i lehtë prej polimeresh të përforcuara me fibra karboni. Nëse dëmtohet në një aksident, riparimet janë të ndërlikuara dhe të kushtueshme. Nga ana tjetër, gërvishtjet dhe goditjet e vogla gjatë parkimit, riparohen lehtë dhe relativisht lirë duke ndërruar pjesët e jashtme plastike.
  • Siç ndodh gjithmonë me markat premium, rekomandojmë të kontrolloni pajisjet e veturës që keni zgjedhur. Në rastin e i3, BMW e ka konsideruar edhe një mbajtëse gotash si diçka ekstra! As nuk është e thënë që vetura të përfshijë mbështetjen për mbushësin e shpejtë DC.

Kur zgjidhni BMW i3 të ëndrrave tuaja në Carvago.com, ne dërgojmë një mekanik që t’i bëjë një inspektim CarAudit të detajuar dhe që t’ju dërgojë një raport të plotë lidhur me gjendjen e saj, si edhe fotografi. Nëse jeni të kënaqur me rezultatin dhe vendosni ta blini veturën, ne kujdesemi për gjithçka, që nga blerja dhe importi, deri te regjistrimi në regjistrin e mjeteve motorike. Gjithçka që duhet të bëni është të prisni momentin kur ne të parkojmë veturën para shtëpisë suaj.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Doni një veturë me një yll me tri cepa përpara por nuk ju pëlqen të jetë tepër e madhe? Atëherë mund t’ju pëlqejë Mercedes-Benz GLA. Është vetura më e…
Ndodhë rrallë të të bjerë në dorë një kryevepër si kjo. Gjatë kohës që punonte te Fiat, dizajneri amerikan, Frank Stephenson, krijoi një ikonë që njerëzit e admirojnë –…
Vetëm pak emra në botën e veturave u ngjallin emocion njerëzve në përgjithësi aq fort sa Ford Mustang. Makina legjendare amerikane me logon e kalit është duke prezantuar në…