Vybíráme z nabídky: BMW i3

Foto: BMW

Když BMW začalo na podzim 2013 prodávat městský elektromobil i3, vypadalo to jako velmi odvážné rozhodnutí. Aut do zásuvky bylo tehdy na trhu jen pár a design plný ostrých hran oku příliš nelahodil, ačkoliv originalita se mu upřít nedala. S odstupem se ale ukazuje, že Mnichovští trefili s i3 hřebík na hlavičku: Poslední kusy sjížděly z výrobních linek ještě před pár měsíci. Průkopnický model tak vydržel ve výrobě dlouhých devět let.

Také na trhu ojetin patří BMW i3 k nejpopulárnějším elektromobilům – na Carvago.com jich aktuálně najdete více než 2000. Není divu. Parádně jezdí, servis není drahý a s bateriemi obvykle nebývají problémy ani po letech. Ani design vůbec nezestárl, i dnes vypadá i3 na ulici až futuristicky. 

Ojeté BMW i3: Baterie, výbava, spolehlivost

  • Přestože zvenku se auto v průběhu let moc nezměnilo, technika elektrického pohonu se průběžně vylepšovala. Zvětšovaly se i baterie a úměrně tomu rostl dojezd na jedno nabití. 
  • Protože BMW udává kapacitu baterií v ampérhodinách místo kilowatthodin, budeme se jich držet i my: Původní baterie měla 60 Ah, v roce 2013 94 Ah a v roce 2018 dokonce 120 Ah. 
  • Dosažitelný dojezd se podle velikosti a stavu baterie pohybuje od 100 do cca 300 km. I těch sto kilometrů ale na každodenní pojížďky po městě stačí.
  • Varianta REX se spalovacím motorem prodlužujícím dojezd vypadá na papíře jako ideální způsob, jak se vyhnout vybití baterie mimo dosah nabíječky. V praxi ale REX přinesl dodatečné pořizovací i servisní náklady a v roce 2019 jej automobilka z nabídky vyřadila. Ve městě se bez něj i3 stejně obejde. 
  • Od roku 2017 se i3 prodávalo také ve sportovněji laděné verzi i3s s lehce zvýšeným výkonem (135 kW), sníženým podvozkem a širšími koly.
  • Interiér i3 byl ve své době možná ještě radikálnější než exteriér. Daní za originalitu je ale například málo odkládacích prostor a zejména po letech viditelné opotřebení „ekologických“ materiálů. 
  • Ze servisního hlediska není největším problémem elektrická hnací soustava, ale odlehčená karoserie z polymeru zesíleného uhlíkovými vlákny. Pokud dojde při nehodě k jejímu poškození, oprava je složitá a drahá. Menší parkovací „ťukance“ se naopak opraví snadno a relativně levně výměnou vnějších plastových dílů karoserie. 
  • Jako vždy u prémiových značek doporučujeme ověřit výbavu konkrétního kusu. V případě i3 požadovalo BMW příplatek dokonce i za držák nápojů! Samozřejmostí není například ani podpora rychlonabíjení stejnosměrným proudem. 

Když si vyberete vysněné BMW i3 u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…