Od Fiatu po hybrid: Pět nečekaně spolehlivých motorů

Foto: Stellantis

Náš nedávný článek o nespolehlivých motorech vyvolal velký ohlas. Dnes to vezmeme z opačného konce a podíváme se naopak na motory, které ani po letech provozu a stovkách tisíc kilometrů nepřipraví majitele o klidné spaní. Myslet přitom opět budeme zejména na auta, jaká obvykle kupují zákazníci Carvago, tedy do deseti let stáří. To je hlavní důvod, proč zde nenajdete starší benzinové čtyřválce zejména Hondy a Toyoty bez turba a přímého vstřikování, mnohými právem považované za nejspolehlivější motory všech dob.

Vybrat pět kandidátů do dnešního článku nebylo – na rozdí od minulého dílu o „průšvihářích“ – vůbec jednoduché. Ne proto, že by spolehlivých motorů bylo tak málo, přesně naopak. Skyactiv-G od Mazdy, VW 1.0 TSI nebo 2.0 TDI Evo 110 kW, PSA 1.6 BlueHDi, Renault 1.6 dCi a desítky dalších motorů rozhodně nejsou důvodem, proč se v noci budit strachem z totálního mechanického selhání. Bezproblémově pracují i pozdější verze mnoha jednotek s historicky špatnou pověstí, namátkou VW 1.2 TSI, Ford 1.5 EcoBoost či PSA 1.6 THP a další. Případné závady jednotlivých kusů, často způsobené spíš ošizeným servisem než chybnou konstrukcí, pak odhalí náš CarAudit. 

Nakonec jsme do přehledu zařadili pět vzájemně značně odlišných velkosériových jednotek, u nichž jsou vzhledem k jejich historii, původu či konstrukci obavy o spolehlivost pochopitelné, ale praxí vyvrácené jako zcela bezdůvodné.

Fiat 1.2 a 1.4 Fire (do 2020)

Foto: Stellantis

V jakých modelech se vyskytuje: Fiat 500, Fiat Panda, Lancia Ypsilon (1.2), Fiat Tipo (1.4)

Naši italští čtenáři budou asi kroutit hlavou, ale široká veřejnost na sever od Alp ze setrvačnosti stále považuje značku Fiat za synonymum nespolehlivosti. My samozřejmě víme, že to dávno není pravda. A v Turíně zase vědí, že co v autě není, to se nemůže pokazit – tradičního receptu na spolehlivost se Fiat držel déle než většina jiných značek. Mechanicky jednoduché čtyřválce s konstrukčními kořeny v polovině 80. let, v případě dvanáctistovky dokonce jen s osmiventilovou technikou, vydržely odolávat emisním normám až do roku 2020. Menší jednotka, na kterou běžně narazíte v ikonickém Fiatu 500, má navíc dnes už ojedinělou výhodu v podobě vzdálenosti mezi ventily a dnem pístu v horní úvrati – ani při přetržení rozvodového řemene se motor „nepotká“. Jedny z mála motorů poslední dekády, které při dodržování základních pravidel údržby s rezervou překonají životnost samotného auta.

Ford 2.0 TDCi (do 2019)

Foto: Ford

V jakých modelech se vyskytuje: Ford C-Max, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo, S-Max

Pozůstatek ze spolupráce mezi Fordem a skupinou PSA dal postupně vzniknout jednomu z nejspolehlivějších dieselů na trhu. Ford si francouzskou konstrukci v detailech vždy trochu přizpůsoboval. Když si například emisní normy před lety vynutily zavedení částicového filtru, Ford řešil jeho regenerace nikoliv speciálním aditivem jako Citroen a Peugeot, ale zplyňovačem nafty, tzv. „pátým vstřikovačem“ ve výfukovém potrubí. K zářné spolehlivosti motorů TDCi z pozdějších let výroby přispělo i to, že ke splnění emisní normy Euro 6.1 v roce 2015 nepotřebovaly systém selektivní katalytické redukce se vstřikováním činidla AdBlue, který se alespoň na přechodnou dobu ukázal být Achillovou patou prakticky všech výrobců. S patřičnou údržbou najede motor 2.0 TDCi klidně půl milionu kilometrů. Možná ještě překvapivější je, že solidní spolehlivostí se může pochlubit i dvěma turbodmychadly dopovaná varianta „bi-turbo“.

Renault 1.3 TCe (od 2019)

Foto: Renault

V jakých modelech se vyskytuje: Dacia Duster, Renault Clio, Captur, Mégane atd., Nissan Qashqai a X-Trail, Mercedes-Benz tříd A, B, CLA, GLA, GLB 

Tento motor bychom mohli nazvat poučením z krizového vývoje. Po dvanáctistovce z minulého článku, která byla alespoň v Evropě patrně největším motorářským průšvihem minulé dekády, si dal Renault mimořádně záležet a navíc k vývoji přizval konstruktéry značky Mercedes-Benz, se kterou občas spolupracuje. Díky lépe vyřešenému chlazení a přídavnému elektrickému ohřevu šlape nová jednotka jako hodinky. Příjemným bonusem navíc je pak skutečně nečekaný zátah od nízkých otáček. Jeden z nejlepších malých motorů na dnešním trhu.

Toyota 1.8 Hybrid (a v podstatě všechny hybridní pohony vozů Toyota a Lexus)

Foto: Toyota

V jakých modelech se vyskytuje: Toyota Auris, Corolla, C-HR, Prius

S tím budou jen problémy, byl si jist téměř každý včetně odborníků, když Toyota před lety uvedla do prodeje Prius poháněný složitou kombinací zážehového motoru pracujícího v tzv. Aktinsově cyklu s delším otevřením sacích ventilů, planetové převodovky (kterou mnozí kvůli zavádějícímu označení eCVT dodnes mylně považují za variátor) a elektromotoru napájeného vysokonapěťovou baterií. Praxe ukázala pravý opak. Prius i další hybridní toyoty kombinují zázračně nízkou spotřebu ve městě s vynikající spolehlivostí. Baterie třeba po letech ztratí část kapacity, takže spalovací motor musí pracovat víc a spotřeba je o něco vyšší, zřídkakdy ale odejde úplně. Že nešlo o šťastnou náhodu, potvrzuje stejná zkušenost s dalšími variantami hybridního motoru včetně větších a silnějších jednotek montovaných do luxusních modelů sesterské značky Lexus.

Volkswagen 2.0 bi-TDI

Foto: Volkswagen

V jakých modelech se vyskytuje: Škoda Kodiaq RS, VW Arteon, Passat, Tiguan Allspace

Moment, co tady dělá nechvalně proslulý motor z Multivanu, nezabloudil sem náhodou z minulého článku? Nikoliv. Zde je řeč o stejnojmenném nástupci z řady EA288 s mnohem robustnější konstrukcí. Do přehledu jsme ho zařadili hlavně jako důkaz, že i tak složitý technický celek jako vysoce výkonný moderní turbodiesel ověšený všemi potenciálními zdroji problémů včetně dvou turbodmychadel může snášet roky nelítostného provozu v levém pruhu německé dálnice, pokud majitel dodržuje servisní doporučení výrobce. V tomto případě je klíčový zejména interval výměny rozvodů, zkrácený oproti slabším verzím motoru 2.0 TDI na polovinu. Škoda, že v letech 2020–2021 biturbo TDI postupně z nabídky koncernu VW zmizel, protože už nedokázal držet krok se stále přísnějšími emisními normami.

Máte doma auto s některým z těchto pohonů nebo se chystáte k jeho nákupu u nás na Carvago.com? Blahopřejeme. Mějte ale na paměti, že jejich nadprůměrná spolehlivost vám nevystavuje povolenku k zanedbávání údržby. Obecně platí, že moderním motorům s přímým vstřikováním, částicovými filtry, recirkulací výfukových plynů a dalším „emisním“ hardwarem – což jsou tři případy z našich pěti – velmi škodí časté jízdy na krátké vzdálenosti, při nichž dochází ke vzniku karbonových úsad a často i ředění oleje benzinem nebo naftou. Jestli nechcete, aby vás auto nechalo někde ve štychu, pečlivě dodržujte nejen servisní intervaly, ale i specifikaci oleje předepsanou výrobcem auta. Dnešní motory na ni bývají citlivější než v minulosti. Při převažujícím příměstském provozu také doporučujeme zkrátit interval výměny oleje na deset až patnáct tisíc kilometrů. Pokud si objednáváte vůz u nás, rádi vám zajistíme základní servis ještě před doručením vozu k vám domů.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…
Přestože elektromobily stále tvoří jen zhruba desetinu našich prodejů, jejich podíl neustále stoupá a jen za posledních 12 měsíců narostl téměř o 50 procent. Zákazníci Carvago nejčastěji pořizují elektrická…