Strašidla pod kapotou: Pět pohonů, kterým je lépe se vyhnout

Foto: Shutterstock

Nákup ojetiny, tedy složitého stroje vystaveného několika rokům tepelného, chemického a mechanického namáhání, je z principu nejistou záležitostí. Kupujete-li vůz u nás na Carvago.com, minimalizuje riziko náš CarAudit – vyčerpávající kontrola 270 různých bodů včetně fotodokumentace a podrobné zprávy o technickém stavu, kterou dostanete ještě předtím, než se rozhodnete vůz definitivně objednat. Bezchybný stav v okamžiku prodeje ale samozřejmě nezaručí, že tomu bude stejně za dva nebo tři roky. A protože některé modely jsou rizikovější než jiné a nejdražší závady bývají u běžných aut na motoru, sestavili jsme tento přehled.

Pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodnete, že vůz s motorem zmíněným v našem článku chcete, nebudeme vás od toho zrazovat a uděláme maximum, abychom společně vybrali co nejlépe. Od toho jsme tady. Následující text chápejte zejména jako nezávazné doporučení pro ty z vás, kteří víc než co jiného chtějí mít po celou dobu vlastnictví vozu klidné spaní.

Protože naši zákazníci pořizují převážně vozy do deseti let stáří, nenajdete zde vyhlášené „průšviháře“ z první dekády milénia. O motorech BMW N47 nebo N63, starších variantách jednotek VW TSI nebo 2.2 D-CAT od Toyoty si mechanici vyprávějí strašidelné historky dodnes, z našeho pohledu jde však už o uzavřenou minulost. A zůstali jsme u rozšířených, cenově dostupných značek. O zadřených dieselových land roverech a vyběhaných porsche třeba někdy jindy.😉 

Motory jsou seřazeny spravedlivě podle abecedy, abychom nikomu nekřivdili. 

Ford 1.0 EcoBoost (do 2020)

Evropská divize americké automobilky prokázala mimořádnou odvahu, když se rozhodla vyvinout pro masové nasazení motor s pouhými třemi válci a skromným litrem objemu. Technicky výjimečná jednotka se pyšnila sběrným potrubím integrovaným do hlavy válců s „horkou“ stranou vpředu, rozvodovým řemenem máčeným v oleji nebo speciálním vyvážením klikové hřídele, které úspěšně potlačovalo přirozeně arytmický chod tříválce. 

Mezinárodní odborná porota ankety International Engine of the Year několikrát za sebou vyhlásila malý EcoBoost motorem roku a svým způsobem jej ocenila i konkurence, když řadu jeho technických řešení použila ve svých modelech. Zákazníci bohužel poznali litrový EcoBoost i z odvrácené stránky. Problémy s chlazením se podařilo vyřešit už od roku 2014. Horší to bylo s ředěním oleje benzinem na krátkých trasách a zejména drolením řemene do olejové náplně. Čelit tomu lze zkrácením servisních intervalů. Výměna rozvodů ovšem vychází velmi draho, protože se při ní demontuje motor z vozu a ventilové vůle se seřizují postaru podložkami. Hydraulické seřizování ventilů dostal až nástupce z roku 2020. Navzdory stejnému označení se jedná o zcela novou konstrukci se sáním vpředu a řetězovými rozvody.

V jakých modelech se vyskytuje: Ford Fiesta, Focus, C-Max, Mondeo atd.

Co místo něj? Pozdější EcoBoost od r. 2020, ve starších vozech pak čtyřválec 1.5 EcoBoost, popřípadě diesel.

Mazda Skyactiv-D 2,2 l (do 2018)

Že logo japonské značky na kapotě nemusí být zárukou neprůstřelné spolehlivosti, zjistili zákazníci už v první dekádě, kdy si zejména Toyota a Subaru zle vylámaly zuby na svých prvních pokusech o moderní dieselový motor. Mazda, věrna svému zvyku jít vlastní cestou, si na pořádný průšvih počkala až do roku 2012. Měnila tehdy techniku od základu – pod souhrnným názvem Skyactive přišla s novou konstrukční generací karoserie, podvozku, motorů i převodovek, zaměřených na snížení hmotnosti a zlepšení řidičského zážitku. Nový diesel se jí ale velmi nepovedl. Zadírající se vačky, které roznášely kovové piliny po celém motoru tak dlouho, až způsobily jeho fatální selhání, vyřešila Mazda změnou konstrukce už po dvou letech. K poškozeným zákazníkům se ale stavěla mnohem méně velkoryse, než je v podobných případech zvykem, a ředění oleje nebo časté regenerace filtru pevných částic trápily majitele i nadále. Upravené motory s AdBlue, montované od roku 2018, jsou na tom výrazně lépe, nicméně o zadřených kusech už víme i u nich.

V jakých modelech se vyskytuje: Mazda 3, Mazda 6, Mazda CX-5 atd.

Co místo něj? Benzinový 2.0 Skyactiv-G, popřípadě 2.5 ve větších modelech

30kWh baterie Nissanu Leaf 

Víme, není to motor – ty ale u elektromobilů obvykle nezlobí, zato baterie občas ano. Nissan si troufl na velkosériově vyráběný, relativně dostupný elektromobil dlouho před ostatními. A chybějící zkušenosti se někde projevit musely. Extrémně rychlou degradaci původní 24kWh baterie se podařilo vyřešit po třech letech, provedení z let 2013 až 2016 funguje v mnoha Leafech spolehlivě dodnes. Potom ovšem Nissan vyrukoval se zcela novou konstrukcí baterie. Navýšení kapacity a prodloužení dojezdu o čtvrtinu kvitovali zákazníci s povděkem, rychlou degradaci už méně. Automobilka proto výrobu této baterie už po dvou letech ukončila a reklamace raději řešila montáží nové, 40kWh baterie, vyvinuté pro druhou generaci Leafu. Pokud však někdo přijde uplatnit záruku ještě dnes, mnohem spíše dostane baterii jen repasovanou – a 100 % původní jmenovité kapacity určitě mít nebude. Pozáruční vozy jsou pak vysloveně záležitostí pro milovníky hazardu, protože za novou baterii si Nissan řekne přibližně o 200 000 Kč. 

V jakých modelech se vyskytuje: Nissan Leaf 1. generace

Co místo ní? Novější Leaf II, popřípadě podobně starý elektromobil jiné značky. Mezi zákazníky Carvago je velmi oblíbené BMW i3.

PSA 1.2 PureTech/Opel 1.2 Turbo (EB2)

Opakování Fordova příběhu s EcoBoostem jako přes kopírák. Přeplňovaná tříválcová dvanáctistovka jela jako z praku – jenže ne moc dlouho. Konstrukce s rozvodovým řemenem máčeným v olejové lázni se zde ukázala být stejnou časovanou bombou. Řemen se kousek po kousku drolil do oleje a postupně „uměl“ ucpat nejen olejový filtr a čerpadlo, ale i ovládání proměnného časování ventilů a někdy dokonce turbodmychadlo. Když se k tomu přidalo ředění oleje benzinem při častých jízdách na krátké vzdálenosti, bylo neštěstí hotovo. Výrobce na to reagoval zejména různými servisními opatřeními, která v konečném důsledku výrazně prodražují údržbu. Nástupnický motor se zcela novou konstrukcí je teprve ve vývoji.

V jakých modelech se vyskytuje: Peugeot a Citroen napříč nabídkou, Opel Astra, Crossland, Grandland atd.

Co místo něj? Libovolný čtyřválec. Motor 1.6 THP (u Opelu 1.6 Turbo) má za sebou podobně bolestnou historii, ve verzi Euro 6 od roku 2015 se ho ale už není třeba bát. Vynikající alternativou je také starší diesel 1.6 BlueHDi (u Opelu CDTi). 

Renault/Dacia 1.2 TCe ( H5F)

Je to ironie osudu – za technickou katastrofu, která Renaultu silně poškodila pověst, si Francouzi ani nemohou sami. Jednotku 1.2 TCe vyvinul partnerský Nissan. Snaha o maximální tepelnou účinnost vyšla konstruktérům na jedničku. Kvůli tomu se však motor extrémně pomalu zahříval, takže musel po studeném startu dlouho obohacovat směs, což vedlo k ředění oleje benzínem a ztrátě jeho mazací schopnosti. Automobilka se k problému postavila čelem. Ochotně motory opravovala nebo měnila i po záruce a postupně zavedla technická opatření směřující k rychlejšímu ohřátí motoru (zejména takzvané „žaluzie“, tedy klapky regulující přívod vzduchu ke chladiči). Opravené motory už fungují většinou spolehlivě, pro zájemce o vůz z druhé ruky však představují zbytečně riskantní loterii. Druhému nebo třetímu majiteli by ve značkovém servisu stěží vyměnili motor dlouho po záruce stejně ochotně jako zákazníkům, kteří u nich koupili vůz jako nový.

V jakých modelech se vyskytuje? Dacia Duster, Renault Clio, Mégane, Kadjar atd.

Co místo něj? Nástupnický 1.3 TCe, uvedený v roce 2018. Fantasticky jede a technické problémy jsou mu cizí. Možná i proto, že na jeho vývoji se podílel také Mercedes-Benz, kterému se hodil do jeho kompaktních modelů.

Víme, že to dnes nebylo úplně veselé čtení, ale nenechte se od nákupu odradit. Všechny vozy, o nichž byla v článku řeč, seženete i se spolehlivějším pohonem. Náš prodejní tým vám s výběrem ochotně poradí a případné problémy s konkrétním autem odhalí CarAudit. Pro klid duše navíc nabízíme možnost prodloužené záruky na nejdůležitější technické celky vozu. A příště to vezmeme na optimističtější notu. Společně se podíváme na pět motorů, které naopak potěší mimořádnou spolehlivostí.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…
Přestože elektromobily stále tvoří jen zhruba desetinu našich prodejů, jejich podíl neustále stoupá a jen za posledních 12 měsíců narostl téměř o 50 procent. Zákazníci Carvago nejčastěji pořizují elektrická…