Vybíráme z nabídky: Volvo S90 / V90 / V90 Cross Country

Foto: Volvo Cars

Pokud hledáte pohodlný a bezpečný vůz s prestižním nádechem, je velká pravděpodobnost, že se ve vašem výběru ocitne Volvo. S platformou SPA získala značka velmi variabilní základ, na kterém vyrábí technicky téměř totožné modely různých velikostí a karosářských variant. Dnes se podíváme na největší z „ne-SUV“ modelů, řadu 90.

O popularitě jednotlivých variant svědčí jejich zastoupení na trhu. Na Carvago.com aktuálně nabízíme přibližně 350 sedanů Volvo S90, 1500 kombíků Volvo V90 a 450 zvýšených variant Volvo V90 Cross Country, vhodných i pro výlety mimo kvalitní asfaltové silnice. 

Ojeté  Volvo S90 / V90 / V90 Cross Country: Motory, výbava, spolehlivost

  • Velkou předností těchto vozů a jedním z nejčastějších důvodů k jejich pořízení je elegantní nadčasový design. Jak vnější, tak vnitřní.
  • Důležitější však je, že vedle atraktivního vzhledu opravdu nabízejí to, co si od nich zákazníci slibují – tedy vysokou úroveň aktivní i pasivní bezpečnosti a vynikající cestovní pohodlí, pokud je asfalt alespoň průměrně kvalitní. 
  • Někteří lidé považují S90 za limuzínu nejvyšší třídy, velikostně je ale celá řada typickým reprezentantem vyšší střední třídy. Přímými konkurenty jsou Audi A6, BMW 5 a Mercedes třídy E. 
  • Oproti nim Volvo sází výhradně na příčně zastavěné dvoulitrové čtyřválce, což je technika příznačná spíš pro masovou produkci. Značka ale nikdy neměla potřebu orientovat se na řidičské fajnšmekry nebo lidi, kteří dokážou ocenit nejsofistikovanější automobilovou techniku. Její přednosti jsou jinde.
  • Technická zajímavost: Všechny motory, benzinové i naftové, mají shodný zdvihový objem 1969 cm3. To jinak není příliš obvyklé.
  • Vyznat se v pohonných jednotkách může být u Volva vůbec složité. Obchodní názvy B4 a B5 mohou oba znamenat jak benzin, tak diesel! Vrcholný plug-in hybrid nesl pár let prosté označení T8, potom T8 Twin Engine a od loňského roku Recharge T8. 
  • Právě na plug-in hybridy klade Volvo značný důraz. Od letošního roku dostaly výrazně větší baterii, 18,8 kWh místo 11,6, a celkový výkon soustavy vyskočil z úctyhodných 390 na dechberoucích 455 koní. Elektřina vystačí zhruba na 80 km. 
  • Pokud ale vaše cesty občas vedou po německých dálnicích, počítejte s tím, že v jejich levém pruhu ohromující výkon příliš nevyužijete. V roce 2021 totiž Volvo začalo montovat do všech svých aut omezovač rychlosti na 180 km/h.
  • Tradiční pýchou značky jsou sedadla. Tak vyváženou kombinaci pocitu pohodlí a opory páteře na dlouhých cestách nenabízejí ani některé prémiové vozy nejvyšší třídy se všemožně nastavitelnými křesly.
  • Volvo jako jedna z prvních automobilek přesunulo po vzoru Tesly většinu ovládání na vertikální displej palubního systému Sensus. Vypadá to hezky, ale ovládání za jízdy vyžaduje neúměrně mnoho pozornosti.
  • Příplatkové pneumatické odpružení se týká pouze zadní nápravy, takže ani u varianty Cross Country neumožňuje měnit světlou výšku. V minulosti navíc velmi trpělo na závady kompresoru. Standardní podvozek Cross Country se světlou výškou 195 mm naštěstí plně postačuje pro bezpečné zdolání běžných polních, štěrkových a chatařských cest, popřípadě pár centimetrů neodrhnutého sněhu.
  • Protože výrobce to nenařizuje, málokterý první majitel mění olej v převodovce a pohonu všech kol. Vám ale doporučujeme to nezanedbat, případně to nechat na nás, do budoucna si tak můžete ušetřit drahé problémy.
  • Dlouhodobě nejspolehlivější provoz slibují už nenabízené benzinové motory T5 a T6, popřípadě nové mild-hybridy B4, B5 a B6. U dieselů D3, D4 a D5 se naši mechanici při kontrolách setkávají s nejrůznějšími technickými neduhy. Problematický vůz vám ale samozřejmě ke koupi nedoporučíme.

Když si totiž vyberete svoje vysněné Volvo S90, Volvo V90 nebo Volvo V90 Cross Country u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…