Vybíráme z nabídky: Toyota RAV4

Foto: Toyota

Pokud byste si měli tipnout, kdy se na trhu objevilo první kompaktní SUV, většina z vás by se skoro určitě spletla o 10 až 15 let. Toyota RAV4, zakladatelka této dnes všudypřítomné třídy, se totiž začala prodávat už v roce 1994! Dnešní „ravka“ je samozřejmě úplně jiná než ta první. Uhlazenější, kultivovanější, přizpůsobená pohybu v městských ulicích namísto nezpevněného terénu. Ale dlouhou rodovou linii jí nikdo upřít nemůže.

Na Carvago.com nabízíme více než 1300 vozů Toyota RAV4. V naprosté většině případů jde o auta aktuální páté generace, vyráběné od podzimu 2018 – a v ní suverénně vládne vyhlášený hybridní pohon Toyoty. Na diesel už v ní nenarazíte.

Ojetá Toyota RAV4: Motory, výbava, spolehlivost

  • Ve všech směrech je ještě o něco větší než VW Tiguan, rozměrově tedy patří na samou hranici kompaktních a středních SUV.
  • Šampionem přepravní kapacity nicméně není. Zvlášť objem po sklopení zadních sedadel pouhých 1189 l výmluvně ilustruje zástavbové nároky vysokonapěťové trakční baterie. 
  • A když už je o něm řeč, takzvaný paralelní hybrid Toyoty je ta nejlepší a zároveň nejhorší věc na světě – podle toho, kde a jak jezdíte. Oč utrápenější a žíznivější je v levém pruhu dálnice, o to větší radost z kultivovaného chodu a zázračně nízké spotřeby přináší ve městě.
  • V RAV4 používá Toyota „velkou“ variantu hybridního pohonu, založenou na čtyřválci o objemu 2,5 l, kterému pomáhá elektromotor. Verze AWD přidává ještě elektromotor u zadní nápravy. Při rozjezdech na sněhu je to cenná pomoc, plnohodnotnou „čtyřkolku“ ale z vozu neudělá. 
  • Od roku 2020 je v nabídce i plug-in hybrid s celkovým výkonem 225 kW/306 k a elektrickým dojezdem 75 km.
  • Lidé někdy mají z ojetých hybridů obavy kvůli drahé trakční baterii. V praxi se ale řešení Toyoty osvědčilo jako prakticky bezproblémové. Pokud už nějaká baterie zazlobí, je to častěji ta „obyčejná“ dvanáctivoltová.
  • Mechanici Carvago se při kontrolách ojetých RAV4 setkávají také se zkorodovanými brzdami. To je ale obecný problém všech elektrifikovaných aut, protože se u nich využívá převážně rekuperační brzdění a mechanické kolové brzdy přijdou ke slovu jen málokdy. 
  • Interiér plný překombinovaných tvarů a velkých tlačítek může na někoho působit nemoderně, o to snadněji se ale používá. Velkou slabinou je ovšem palubní systém – pomalý, zastaralý a vzhledově neatraktivní. Donedávna neuměl ani CarPlay.
  • V loňském roce rozšířila Toyota nabídku výbav o dvě specifické verze, Adventure s terénním stylingem (ale opravdu jen stylingem!) a GR Sport, který k dynamickému vzhledu přidává také tužší sportovní podvozek.
  • Palubní USB porty jsou od září 2021 standardu USB-C.
  • Na plug-in hybridní RAV4 můžete narazit také u dealerů Suzuki, kde se s minimálními změnami vnějšího vzhledu prodává pod názvem Suzuki Across.

Když si vyberete vůz Toyota RAV4 u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…