Vybíráme z nabídky: Tesla Model 3

Foto: Tesla

Elonu Muskovi se s Teslou povedl nevídaný kousek – nahradit Alfu Romeo na pozici značky s nejhlubším příkopem mezi tábory nadšených příznivců a fanatických odpůrců. 😄 Ale vážně, kalifornské elektromobily jsou v kurzu a crossover Model Y se v letošním prvním čtvrtletí dokonce stal celkově nejprodávanějším autem na světě! 

Na Model Y se podíváme někdy příště, zatím je jich na trhu málo a ceny jsou vysoké. Zato sedan Model 3 se už cenově dostává k hranici zajímavé i pro běžného evropského motoristu. Velké snižování cen nových vozů, ke kterému Tesla přikročila začátkem roku, se odrazilo i na trhu ojetin. Ceny TM3 spadly v některých případech už docela hluboko pod milion korun.

U nás na Carvago.com aktuálně nabízíme více než 700 vozů Tesla Model 3. Z toho necelá třetina připadá na základní varianty s jedním motorem, zbytek jsou verze Long Range a Performance se dvěma motory a pohonem všech kol.

Ojetá Tesla Model 3: Baterie, výbava, spolehlivost

  • Všechno je jinak, od ovládání přes nabíjení až po řízení kvality. Tesla si totiž ráda dělá věci po svém. Se střídavými úspěchy. Rozhodně to není značka pro lidi, kteří očekávají, že nový vůz zapluje do jejich života stejně hladce a nenápadně jako Volkswagen Golf.
  • Velký středový displej slouží současně jako přístrojový štít, infotainment i zábavní centrum – při čekání na nabíječce si na něm můžete pustit videohru nebo třeba „Romance mode“, což je vizualizace plápolajícího krbu.
  • Displej slouží nejen k nastavování úplně všeho včetně volantu nebo zrcátek, ale třeba i k otevírání schránky před spolujezdcem.
  • V dnešní době je až výstřední, že Tesla nepodporuje CarPlay ani Android Auto. A změnit to nehodlá. Palubní systém ale obsahuje dobrou online navigaci s Google Maps a podporuje streamingové aplikace Apple Music nebo Spotify. A telefon přes Bluetooth samozřejmě spárovat jde, takže ani o hands-free volání nepřijdete.
  • Pokud se o automobilovou techniku zajímáte jen zběžně, možná žijete v domnění, že vozy Tesla se umějí řídit samy. Neumějí. Jak „Enhanced Autopilot“, tak „Full Self-Driving Capability“ jsou navzdory astronomickým příplatkům a drzému pojmenování jen asistenční systémy úrovně 2. Rozhodně neumožňují spustit zrak ze silnice!
  • Jednou z konkurenčních výhod Tesly je vlastní síť výkonných nabíječek Supercharger. Už sice nejsou doživotně bezplatné jako kdysi, ale dálkové cestování přece jen výrazně usnadní. 
  • Dalším příjemným specifikem Tesly je, že kondici baterie nemusíte zjišťovat složitými diagnostickými postupy. Test baterie lze spustit přímo v servisním menu palubního systému. Ale pozor, může trvat až 24 hodin!
  • Pokud jde o kvalitu a dílenské zpracování, má Tesla stále nemalé rezervy. Exceluje však v tom, o co jde u elektromobilů především – dojezdu, potažmo spotřebě. Umí jezdit za 15 kWh/100 km tam, kde si zejména německá elektroauta bez rozpaků řeknou o více než 20 kWh. S větší baterií lze tak zcela reálně ujet více než 500 km.
  • Tesla je unikátní také v tom, že nepředepisuje povinné servisní prohlídky. Ty jsou pouze doporučené a týkají se v podstatě jen kabinových filtrů a údržby brzd, které díky silnému rekuperačnímu brzdění přijdou ke slovu jen málo a mohou být zarezlé.
  • Problémy, s nimiž se mechanici Carvago při kontrolách ojetých TM3 setkávají, vyplývají převážně z lehkovážného přístupu automobilky ke kvalitě výroby. Jedná se o věci jako netěsnící dveře, popraskaná skla, vlhkost v zadních světlech nebo vady laku. Takové vozy vám samozřejmě nedoporučíme a raději pro vás vybereme jiné.
  • Tesla v průběhu výroby relativně často mění konstrukci baterií i parametry pohonu, takže na trhu se setkáte s různými kombinacemi kapacity a výkonu. Silné dvoumotorové verze samozřejmě lákají, ale mějte na paměti, že už základní model akceleruje z klidu na 100 km/h lépe než VW Golf GTI a nabízí dojezd bezpečně přesahující 400 km.

Když si vyberete vůz Tesla Model 3 u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…