Vybíráme z nabídky: Škoda Superb III

Foto: Skoda

Český vůz střední třídy, v němž si můžete natáhnout nohy jako v limuzíně, je na trhu již přes dvacet let. Zatímco první Superb, postavený na prodloužené platformě VW Passat pro Čínu, byl nabízen výhradně jako sedan, dnes má na trhu drtivou převahu varianta kombi. Na Carvago.com můžete vybírat z více než 4000 vozů Škoda Superb, z toho asi 3600 kombíků! 

Pod kapotou samozřejmě převažuje diesel, benzinový motor má jen asi každý čtvrtý nabízený Superb. Současná, třetí generace je na trhu od roku 2015 a nejlepší doba k jejímu pořízení je právě teď. Za dveřmi už totiž čeká nástupnický model, což se začíná odrážet v cenách ojetin.

Ojetá Škoda Superb: Motory, výbava, spolehlivost

  • Přestože Superb je v mnoha ohledech technicky totožný s Passatem, zachoval si o 50 mm delší rozvor náprav. Právě díky tomu tolik hýří prostorem pro nohy na zadních sedadlech.
  • Jako logická volba se pro takový vůz jeví některá z variant dieselu 2.0 TDI. Benzinový motor 2.0 TSI ve slabší, 190koňové verzi je ale konstruován s ohledem na spotřebu a v reálném provozu umí být až překvapivě úsporný, zejména na dlouhých dálničních trasách, a neskrývá žádná nákladná servisní překvapení.
  • Kromě neobyčejné prostornosti je klíčovou předností Superbu také široká dostupnost čtyřkolek. Pohon 4×4 má zhruba čtvrtina vozů nabízených na naší platformě. V mezinápravové spojce pohonu 4×4 je však potřeba pravidelně měnit olej, stejně jako v převodovce DSG.
  • Podobně jako VW nabídla Škoda u Superbu širokou příplatkovou výbavu. Některé exempláře proto mohou být vybaveny skutečně luxusně. Na druhou stranu to ale znamená, že výbava se kus od kusu dost liší a najít vytouženou konfiguraci může vyžadovat o něco větší úsilí. 
  • Výbava také byla zaváděna postupně – například jednoduchá masážní funkce na sedadle řidiče přišla v roce 2017, Matrix LED světlomety až v roce 2019 atd. Pokud tedy nemůžete najít Superb s vytouženým prvkem výbavy, zkuste hledání rozšířit o novější vozy.
  • Motor 2.0 TDI s výkonem 140 kW (190 k) vypadá na papíře lákavě. V prvních letech výroby byl ovšem kombinován s poddimenzovaným automatem, proto musel mít omezený točivý moment na první čtyři rychlostní stupně. Jeho dynamiku tak naplno oceníte jen ve spojení s manuálem. Totéž platí pro 1.8 TSI.
  • Poddimenzované jsou i brzdy. Výkon podávají solidní, ale mnoho nevydrží. Při kontrolách ojetých Superbů se naši technici setkávající s opotřebenými či hlučnými brzdami nápadně často.
  • Podélná prostornost je vykoupena nižší tuhostí. Delší karoserie se víc kroutí a potřebuje měkčí pérování. Ovladatelnost v zatáčkách a komfort na rozbitém asfaltu proto nedosahují takové úrovně jako v Passatu.
  • Pokud patříte k dynamičtěji založeným řidičům, hledejte aspoň vozy vybavené tzv. progresivním řízením a sportovním podvozkem. Název trochu klame, toto odpružení je ve skutečnosti tuhé tak akorát a na špatných silnicích s ním Superb paradoxně působí komfortněji než na poněkud rozevlátém standardním podvozku. Druhou možností jsou oblíbené adaptivní tlumiče DCC. Počítejte však s tím, že až přijde čas na jejich výměnu, zaplatíte oproti těm běžným více než dvojnásobek.
  • Díky královskému prostoru pro cestující i zavazadla je Superb v mnoha evropských zemích oblíbeným vozem taxislužeb, což by u některých ojetin mohlo znamenat určitá rizika. Zájemci by si tak měli k výběru raději přizvat odborníka, anebo to rovnou všechno nechat na certifikovaných mechanicích Carvago.

Když si vyberete vysněnou Škodu Superb u nás na Carvago.com, vyšleme k ní mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…