Vybíráme z nabídky: Škoda Enyaq

Foto: Škoda Auto

Řekli byste, že česká variace na Volkswagen ID.4 patří k nejprodávanějším elektroautům v Evropě? Na některých trzích dokonce drží krok s fenomenálně úspěšnou Teslou Model Y. Díky tomu se poměrně rychle rozrůstá i nabídka Enyaqů z druhé ruky. 

Na Carvago.com aktuálně nabízíme více než 1800 vozů Škoda Enyaq. U mnoha z nich už najdete rozšířené technické parametry včetně kapacity baterie, dojezdu na jedno nabití a rychlostí nabíjení. Průběžně pracujeme na tom, abychom tyto parametry v budoucnu uváděli u naprosté většiny elektrifikovaných aut.

Ojetá Škoda Enyaq: Baterie, výbava, spolehlivost

  • Stejně jako všechny současné elektrovozy koncernu VW využívá platformu MEB s baterií v podlaze. Díky její hmotnosti a zadní poháněné nápravě má už základní model dostatečnou trakci i na sněhu – samozřejmě za předpokladu použití kvalitních zimních pneumatik.
  • Modely s druhým motorem vpředu a pohonem všech kol tvoří zhruba 40 % nabídky. 
  • Číslo v modelovém označení udává zaokrouhlenou kapacitu baterie – například Škoda Enyaq 80 má trakční baterii o jmenovité kapacitě 82 kWh a využitelné 77 kWh.
  • Enyaq je velmi mladý model. Vyrábět se začal až na sklonku roku 2020, většinu vozů v nabídce proto tvoří zánovní předváděcí a skladové kusy. Skutečně „ojeté“ ojetiny se na trh zatím ve větším měřítku nedostaly. 
  • Na rozdíl od některých konkurentů nemá Enyaq pod přední kapotou „frunk“, ale běžný zavazadlový prostor nabízí solidní kapacitu 585 l. Stylový Enyaq Coupé se splývající linií střechy je na tom pochopitelně hůř, ale jen o 15 litrů.
  • Názvy některých variant na Carvago vám nemusí znít povědomě. Například základní model 50 se na některých trzích nenabízel, takže ve své domovské zemi jste se s ním zatím nemuseli setkat.
  • Některé nabízené vozy mají v označení písmena iV, jiné ne. Nic to neznamená. Model přišel na trh jako Škoda Enyaq iV, ale loni na podzim v rámci modernizace Škoda tato dvě písmena vypustila. Řídit se tím však spolehlivě nelze, protože prodejci často neuvádějí označení modelu zcela přesně.
  • Předností Enyaqu je atraktivní, moderně působící interiér, v rámci kategorie solidní jízdní vlastnosti, kvalitní zpracování a kultivovanost. Komfort odpružení je slušný i u vrcholné pseudosportovní varianty RS. Slabší modely s menšími koly jsou na tom samozřejmě ještě lépe.
  • Stejně jako u všech technicky spřízněných modelů skupiny VW se první zákazníci občas setkávali s nejrůznějšími poruchami včetně náhlé ztráty výkonu, závad řídicí jednotky airbagů, samovolného zařazení režimu P atd. K vyřešení někdy stačila softwarová aktualizace, jindy byla nutná výměna problémových komponent. Tuto nepříjemnou fázi má Enyaq už za sebou, ale s občasným zamrznutím centrálního displeje (přes který se ovládá celé auto) nebo výpadky mobilní aplikace pro dálkový přístup je bohužel nutno počítat stále. 
  • Na podzim 2023 představila Škoda modernizovanou verzi Enyaqu s delším dojezdem, vyšším výkonem a rychlejším nabíjením. Změnilo se také označení – místo 80 teď značka používá 85, ačkoliv kapacita baterie se nezměnila.Významnou novinkou je také možnost ručního spuštění předehřátí baterie před příjezdem k nabíječce.
  • V rychlosti nabíjení Enyaq nevybočuje ze standardu doby – střední varianta 85 se z 10 na 80 % nabije za 29 minut a doma se vám stihne zcela nabít přes noc (7,5 h), pokud si pořídíte 11kW wallbox. 

Když si vyberete vysněný vůz Škoda Enyaq u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům. 

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…