Vybíráme z nabídky: Mercedes-Benz GLC/GLC Coupé

Foto: Mercedes-Benz

Zájemcům o prémiové SUV střední třídy nabízí Mercedes-Benz model GLC. Po hranatém GLK představovaly jeho oblé křivky radikální změnu, dnes tak ale vypadají už všechny modely značky. Nová generace je na trhu teprve rok, proto se dnes budeme zabývat zejména tou předchozí, nabízenou v letech 2015–2022.

Na platformě RMA navrhli designéři dva odlišné modely SUV, X253 s klasickou pětidveřovou siluetou a C253 ve stále populárnějším stylu „SUV kupé“. Technicky jsou víceméně rovnocenné, můžete tedy vybírat čistě podle svých potřeb a vkusu. 

Na Carvago.com aktuálně nabízíme více než 5500 vozů Mercedes-Benz GLC obou karosářských variant. Přibližně čtyři pětiny z nich jsou modely první generace. Naftové motory výrazně převažují nad benzinovými. Převodovka je vždy automatická a vozy evropského původu mají standardně i pohon všech kol 4Matic. 

Ojetý Mercedes GLC: Motory, výbava, spolehlivost

  • Na rozdíl od větších SUV značky se nevyrábí v Americe. Vozy pro Evropu vznikaly v německých Brémách a finském Uusikaupunki.
  • Přestože nabídka motorů i technologií plně odpovídala prémiovému postavení značky, naprostá většina ojetých GLC na trhu má pod kapotou střízlivé čtyřválce a výbavou také zrovna nehýří. Pro zájemce o vůz z druhé ruky je to spíš dobrá zpráva. Co v autě není, to se nepokazí – třeba výměna kompresoru vzduchového podvozku je drahá legrace. 
  • I na mechanickém podvozku jezdí GLC parádně. Zejména ve variantě Dynamic Body Control s odpružením sníženým o 15 mm a adaptivními tlumiči nabízí lepší kombinaci ovladatelnosti, jistoty a komfortu než konkurenční BMW X3/X4.
  • Prostorem GLC úplně neplýtvá ani vpředu, natož vzadu. Zvlášť v Coupé čekají na cestující krátké sedáky, nijak závratná nabídka místa pro nohy a vyloženě stísněný prostor pro hlavu. Klasické SUV je v tomto ohledu přívětivější.
  • Jako u všech mercedesů z té doby se budete muset sžít se specifickým ovládáním stěračů a tempomatu. Je to však jen otázka zvyku.
  • Interiér starších vozů není posledním výkřikem módy. Facelift v roce 2019 však přinesl mnohem modernější palubní systém MBUX s vylepšeným hlasovým ovládáním (můžete se ho zeptat mimo jiné na to, co si myslí o vozech BMW) nebo digitální přístrojový štít. Kokpit díky tomu hodně prokoukl, ačkoliv základní linie zůstaly stejné.
  • Díky světlé výšce 245 mm se GLC – na rozdíl od mnoha konkurentů – nezalekne ani terénu. Jeho schopnosti mimo asfalt mohl ještě zvýšit příplatkový off-road paket s důkladnější ochranou podvozku a doplňkovými jízdními režimy.
  • Z naftových motorizací doporučujeme spíše pofaceliftové jednotky. Celohliníkové diesely z konstrukční řady OM654 jsou výrazně kultivovanější a úspornější než dřívější OM651. A zatím se ukazují také jako spolehlivější.
  • Benzinové čtyřválce M274 nebyly problematické ani před faceliftem. Kdo touží po sportovním svezení, toho oslní brutální akcelerace a charakter vrcholného osmiválce v modelu GLC 63 AMG. Slušnou dynamiku i zážitky však umí naservírovat i šestiválcový 43 AMG s podstatně civilnějšími pořizovacími a provozními náklady.
  • Kromě problémů se vzduchovým podvozkem se mechanici Carvago při kontrolách dieselových GLC setkávají se závadami systému EGR a senzorů NOx, u benzinových motorizací bývají při velmi vysokém nájezdu opotřebované rozvodové řetězy. Občas se mohou vyskytnout také vůle v přední nápravě. Vám samozřejmě vždy najdeme a doporučíme jen vůz v bezvadném stavu.

Když si vyberete vysněný Mercedes-Benz GLC u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…