Vybíráme z nabídky: Ford Galaxy

Foto: Ford

Je to zvláštní fenomén. Zatímco automobilky jedna po druhé opouštějí segment MPV kvůli údajně nedostatečnému zájmu, na trhu ojetin se na tato nepřekonatelně praktická velkoprostorová auta stojí pomyslné fronty. To je i případ Fordu Galaxy, velkého MPV, jehož poslední kusy sjely z linek výrobního závodu ve španělské Valencii v uplynulých týdnech. Historie modelu se tak uzavřela po 28 letech. Ne ovšem ta bazarová. Galaxy je – a podle nás ještě dlouho zůstane – žádanou ojetinou.

Na Carvago.com aktuálně nabízíme více než 480 vozů Ford Galaxy, v naprosté většině již třetí a poslední generace. Ta přišla na trh v roce 2015 a pod velkou karoserií skrývá techniku „globální“ čtvrté generace Fordu Mondeo.

Galaxy má vedle Mondea ještě jednoho bližšího sourozence, S-Max – také MPV, ale s dynamičtější siluetou a o chloupek mrštnějším chováním v zatáčkách. Galaxy kontruje zejména vzdušnější karoserií díky velmi vysoké střeše a lepší nabídkou prostoru na třetí řadě sedadel.

Ojetý Ford Galaxy 3. generace: Motory, výbava, spolehlivost

  • Pokud chcete naftový, popřípadě silný benzinový motor, musíte pátrat dál v minulosti. Od roku 2021 totiž Ford nabízel S-Max i Galaxy už jen s hybridním pohonem. Paralelní hybrid kombinující čtyřválec 2,5 l s 98kW elektromotorem nefunguje špatně, ale z principu se přece jen hodí spíš do města než na dlouhé rychlé cesty po dálnici.
  • V případě dieselů doporučujeme zejména jednotky 2.0 TDCi, nabízené do roku 2018. Dětské nemoci nástupnických motorů 2.0 EcoBlue by dnes měly být už vyřešené, ale TDCi po letech evoluce vyzrály v jedny z nejspolehlivějších dieselů poslední dekády – trochu překvapivě včetně silné varianty BiTurbo.
  • Zvláštním paradoxem bylo, že vrcholnou motorizaci Ford nenabízel s pohonem všech kol. „Čtyřkolky“ jsou vůbec velmi vzácné. Setkáte se s nimi v kombinaci s motory 2.0 TDCi 110 kW (jen manuál), 2.0 TDCi 132 kW (jen automat) a 2.0 EcoBlue 140 kW (jen automat). 
  • Výměnu oleje v soustavě pohonu všech kol Ford v servisním plánu nepředepisuje. My vám ji doporučíme nejpozději po 160 000 km. Pokud se rozhodnete jinak, vaše volba, v žádném případě se ale nesnažte šetřit na výměnách oleje v automatických převodovkách. Zvlášť v případě dvouspojkového PowerShiftu, montovaného k dieselům do roku 2018, je dodržování předepsaných intervalů naprosto zásadní.
  • Díky náročně konstruované zadní nápravě „integral link“ Galaxy úžasně kombinuje přesné chování v zatáčkách s vynikajícím tlumením nerovností. Podvozek je přitom mechanicky velmi odolný, problémy se objevují až při nájezdech okolo 250 000 km a dají se řešit poměrně levně.
  • Bohaté prosklení a vysoká střecha zajišťují skvělý výhled nejen řidiči, ale i cestujícím na druhé řadě sedadel. Sedadla ve třetí řadě lze sklápět a vyklápět pohodlně elektricky. Tlačítka najdete přímo v boční výplni zavazadlového prostoru.
  • Na sedadla ve třetí řadě se poskládají i dospělí, zatímco všechna sedadla ve druhé řadě jsou opatřena úchyty ISOFIX a vejdou se na ně tři dětské sedačky vedle sebe. K dokonalosti chybí snad jen posuvné boční dveře, které nabízejí někteří konkurenti.
  • V případě potřeby se Galaxy snadno promění v praktický „stěhovák“ – po sklopení všech sedaček do roviny pojme 2339 litrů nákladu.
  • Slabší stránkou nejen Galaxy, ale i mnoha dalších modelů značky Ford je schopnost opticky odolávat zubu času. Interiéry působí po letech trochu ošuntěle, což zde ale nemá žádnou spojitost s mechanickou robustností.
  • Mechanici Carvago se při kontrolách ojetých vozů Ford Galaxy a S-Max mimo jiné zaměřují  na stav brzd, funkčnost topení a kondici vznětových motorů.
  • Doporučujeme hledat spíše vozy s příplatkovými světlomety, základní halogeny svítí opravdu slabě. Modernizace v roce 2019 přinesla LED světla ve standardní výbavě i několik dalších významných funkčních vylepšení od dokonalejšího adaptivního tempomatu po sedadla s ortopedickou certifikací AGR.

Když si vyberete Ford Galaxy u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…