Vybíráme z nabídky: Audi RS6 Avant (C8)

Foto: Audi

Nejrychlejší způsob, jak odstěhovat almaru? Už od poloviny 90. let se za něj „oficiálně“ považuje sportovní kombi se čtyřmi kruhy na masce. Zatímco ale původnímu Audi RS2 muselo k plnění vysokorychlostních přepravních povinností stačit 315 koní, jeho dnešní následovník jménem RS6 Avant jich má pod kapotou rovný dvojnásobek.

Vrcholný model řady A6 můžeme bez velkého přehánění označit za pětidveřový supersport. V provedení Performance zrychlí z nuly na 100 km/h za 3,4 s a s paketem RS Dynamic Performance plus se rozjede až na 305 km/h. Na Carvago.com můžete vybírat z více než 700 vozů Audi RS6 Avant. Dnes se zaměříme na poslední generaci C8, nabízenou od roku 2019. 

Ojeté Audi RS6 Avant: Motory, výbava, spolehlivost

  • Podobně jako pod původní Audi RS2 je i pod dnešní RS6 částečně podepsáno Porsche. Dvěma turbodmychadly přeplňovaný motor V8 4,0 l z konstrukční řady EA825 je totiž výsledkem spolupráce obou značek a montuje se také do Cayennu a Panamery.
  • Ve standardní RS6 je osmiválec naladěný na rovných 600 koní (441 kW) a 800 Nm. Varianta Performance nabízí ještě o 30 k a 50 Nm víc.
  • Už dynamika standardní verze je ale ohromující. Pro ilustraci: ke zrychlení z klidu na 200 km/h jí stačí pouhých 12 sekund!
  • Jako většina rychlých německých aut má RS6 v základu omezovač rychlosti na 250 km/h. Paket RS Dynamic posune hranici zásahu na 280 km/h a o metě 305 km/h už byla řeč výše.
  • Na rozdíl od předchozích generací současná RS6 exceluje nejen v levém pruhu německé dálnice, ale i na klikatých horských silnicích. Její přilnavost a směrová preciznost v zatáčkách bere dech.
  • Snad ještě překvapivější než dynamické schopnosti RS6 je ale její schopnost civilního chování v každodenním provozu. V komfortním jízdním režimu se z ní stane tiché, pohodlné a přátelské kombi, které byste bez obav svěřili i méně zkušenému řidiči.
  • I přes všechnu svoji sílu a rychlost zůstává RS6 Avant plnohodnotným luxusním vozem. 
  • Nabídka komfortní výbavy zahrnuje mimo jiné silnější boční skla, servomotorické dovírání dveří nebo systém asistované jízdy.
  • Vzhledem k zaměření auta vás nejspíš také překvapí, že ten supersilný motor je ve skutečnosti mild-hybrid a má dokonce funkci vypínání čtyř válců při částečném zatížení. Při rozumném stylu jízdy je proto schopen i rozumné spotřeby.
  • Ve standardu má RS6 Avant adaptivní vzduchový podvozek. Volitelně však Audi nabízí „sportovní podvozek plus“ s ocelovými pružinami a diagonálně propojenými adaptivními tlumiči. 
  • Nevšední dynamiku signalizuje vůz už svým vzhledem. Blatníky jsou rozšířené o 40 mm, maska je větší, pod zadním nárazníkem se nachází masivní difuzor. S běžnou A6 má vrcholný model společné pouze přední dveře, střechu a páté dveře. Všechny ostatní díly karoserie jsou specifické. 
  • Zvukový projev standardního provedení bohužel trochu zaostává za očekáváním, Audi však nabízí lék v podobě sportovního výfuku. Má jej přibližně každý šestý inzerovaný vůz.
  • Vzhledem ke všemu výše uvedenému je asi zřejmé, že ani jako ojetina není RS6 Avant vozem pro lidi, kteří počítají každou korunu. Servisní sazby i ceny náhradních dílů jsou někdy i násobně vyšší než v případě běžných verzí A6. Jen výměna brzd z karbon-keramického kompozitu vyjde dráž než celý nový Volkswagen Golf!

Když si vyberete vysněné Audi RS6 Avant u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Kompaktní SUV jménem Tucson je pro Hyundai klíčové – jak globálně, tak evropsky. Na starém kontinentu se totiž opakovaně stalo nejprodávanějším modelem značky. A nic na tom nezměnila ani…
Sázka na nové jméno a neotřelý design se vyplatila. Zatímco mateřský Seat dlouhodobě skomírá, mladá značka Cupra, která z něj vzešla, slaví až nečekané prodejní úspěchy. Z velké části…
Pokud i v éře SUV upřednostňujete klasické vozy střední třídy, ale zároveň nechcete jezdit Passatem jako polovina Evropy, máme pro vás jeden neotřelý tip: elegantní francouzský Renault Talisman. Dobře…