Vybíráme z nabídky: Volvo S60 / V60 / V60 Cross Country

Na evropském automobilovém trhu hrají Volva střední třídy spíše doplňkovou roli. Mezi lidmi, kteří kupují auta online, je to ale úplně jinak – kombík Volvo V60 se u nás na Carvago drží mezi pěti nejprodávanějšími modely! Stejně jako nedávno v případě větší řady Volvo S90 / V90 / V90 Cross Country se dnes podíváme rovnou i na sedan S60 a zvýšené kombi V60 Cross Country, protože technicky jsou si všechny tři modely velmi podobné.

Jak vypadá aktuální nabídka? Vybírat u nás můžete z více než 3000 vozů Volvo V60, na variantu Volvo V60 Cross Country připadá více než 500 vozů a sedan Volvo S60 je zastoupen více než 600 exempláři. Zajímat nás budou auta současné generace, nabízené od modelového roku 2019.

Volvo S60 / V60 / V60 Cross Country: Motory, výbava, spolehlivost

  • Velikostí tyto vozy patří do střední třídy. Na trhu tedy konkurují modelům jako Audi A4 nebo BMW 3, popřípadě vyšším specifikacím Passatu a Superbu
  • Kromě noblesního skandinávského designu na nich zákazníci nejvíce oceňují tradiční důraz na bezpečnost a cestovní komfort.
  • Jedním z důvodů, proč se rozhodnout pro vůz značky Volvo, mohou být sedadla. Nevynikají třeba možnostmi nastavení, ale skvěle drží páteř a mají velký díl zásluhy na tom, že po dlouhé cestě vystoupíte relativně odpočatí.
  • Technika je víceméně totožná s dalšími modely Volvo, protože automobilka staví většinu své produkce na modulární platformě SPA a napříč nabídkou používá i stejné motory.
  • Na rozdíl od prémiové německé konkurence sází Volvo na „masovou“ koncepci s motory uloženými napříč a pohánějícími (v základu) přední kola. Všechny motory jsou dvoulitrové čtyřválce, ve výkonnějších verzích zastavěné do plug-in hybridní soustavy. 
  • Jako vždy v souvislosti s Volvem připomínáme poněkud matoucí označení motorů. Např. B4 může znamenat jak benzin, tak diesel! V obou případech se přitom jedná o celohliníkové mild-hybridy se zdvihovým objemem 1969 cm3 a výkonem 145 kW/197 k. Při výběru se tedy lze poměrně snadno splést. 
  • Jak už jsme zmínili v souvislosti s S90/V90, nejspolehlivější provoz slibují už nenabízené benzinové motory T5 a T6, popřípadě nové mild-hybridy. Starší diesely (D3, D4) jsou sice hodně žádané, ale neprůstřelnou spolehlivostí nikdy nevynikaly. 
  • Plug-in hybridy T6 a T8 dostaly vítanou injekci v modelovém roce 2023. Kapacita lithium-ion baterie narostla o masivních 62 procent, z 11,6 na 18,8 kWh, a elektromotor posílil z 65 na 107 kW. Takto vylepšená hybridní Volva lze na běžných denních trasách už používat jako elektromobil a spalovací motor si „šetřit“ na delší cesty.
  • Od roku 2021 mají všechny vozy Volvo maximální rychlost elektronicky omezenou na 180 km/h. Pro většinu z vás je to asi irelevantní, ale je dobré o tom vědět. 
  • Kromě problémů se zmíněnými diesely se mechanici Carvago při kontrolách ojetých vozů S60/V60 setkávají s vůlemi v přední nápravě, zejména u vozů s vyšším nájezdem. Občas také odejde jednotka on-line konektivity VCM a pozlobit umí i palubní systém Sensus, což se ale naštěstí dá spravit aktualizací softwaru.

Když si vyberete svoje vysněné Volvo S60, Volvo V60 nebo Volvo V60 Cross Country u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům. 

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…