Vybíráme z nabídky: Toyota Prius 4. generace

Foto: Toyota

Před lety Toyota Prius odvážně prorazila elektromotorům cestu pod kapotu osobních aut, kde do té doby kralovaly výhradně spalovací jednotky. A její „samonabíjecí“ hybridní pohon má co nabídnout i dnes, v době bateriových elektromobilů a plug-in hybridů nabíjených z externího zdroje.

Toyota nedávno ohlásila pátou generaci Priusu s uhlazeným, futuristickým designem. Jako vždy v podobných případech to znamená ideální dobu pro pořízení té stávající, s označením XW50, protože čekání zákazníků na nový model začíná tlačit dolů ceny skladových vozů a zánovních ojetin. Mimochodem, u nás na Carvago.com můžete vybírat z více než 130 nových i ojetých vozů Toyota Prius.

Prius není autem pro každého. V levém pruhu německé dálnice mu sotva stačí dech a pro sportovně založeného řidiče je charakter hybridního pohonu vyloženě frustrující. Nejvíce přednosti tohoto hybridu ocení ti, kdo jezdí převážně po městě – a také jejich okolí. Spalovací motor hybridní soustavy zde totiž pracuje ve specifickém režimu, díky kterému produkuje jen zanedbatelné množství zdraví škodlivých látek. Ani nejmodernější diesely s dvojitým vstřikováním močoviny, komplikovanou recirkulací výfukových plynů a mohutnými částicovými filtry se mu v tomto ohledu nemohou rovnat.

Ojetá Toyota Prius WX50: Motory, výbava, spolehlivost

  • To nejdůležitější si řekněme rovnou. Komplikovaný pohon s baterií budí obavy, v praxi se ale ukazuje jako zcela spolehlivý i v taxikářských vozech se statisícovými nájezdy. Baterie třeba po letech ztratí část kapacity, ale stále funguje, takže vůz sice jezdí s častější aktivací spalovacího motoru a o něco vyšší spotřebou, ale jezdí. U zánovních vozů to pak vůbec není téma.
  • Mechanici Carvago se při kontrolách ojetých Priusů nejčastěji setkávají se zkorodovanými brzdami. Příčina je stejná jako u mnoha elektromobilů a plug-in hybridů – kvůli rekuperaci přicházejí mechanické brzdy málo ke slovu. U velmi ojetých vozů může spalovací motor brát olej. Mimochodem, jeho výměna je zde předepsána každých 10 000 km, což je výrazně kratší interval než u běžných moderních aut. Kontrolu servisní historie proto nepodceňujeme, přestože Prius obecně platí za mimořádně spolehlivý vůz.
  • Hybridní pohon nejvíce září tam, kde mají tradiční spalovací motory Achillovu patu – v hustém městském provozu s častým zastavováním a rozjížděním. S Priusem opravdu není problém jezdit po městě za 5,0 l/100 km, spořivější řidiči to zvládnou ještě výrazně úsporněji. 
  • Rozdělení práce mezi spalovací motor a elektromotory si jednotka řídí sama podle aktuálního zatížení. Několik let stará studie Římské univerzity ale ukázala, jak je toto řešení účinné. Při jízdě přes italskou metropoli se vozy pohybovaly po 73 % času a 62 % celkové vzdálenosti s nulovými emisemi. (Pro úplnost dodejme, že účastníci testu měli vypnutou klimatizaci.)
  • Hnací soustavu tvoří kombinace spalovacího motoru 1,8 l (72 kW) a elektromotoru (52 kW). Obě hodnoty ale nelze sčítat, protože motory nedosahují svého nejvyššího výkonu ve stejný okamžik. Celkový výkon soustavy je relativně skromných 90 kW (122 k).
  • V roce 2019 přibyla do nabídky ještě varianta „AWD-i“ s malým pomocným elektromotorem u zadní nápravy. Jeho praktický přínos je ovšem značně diskutabilní. 
  • Oželeli bychom také plug-in hybridní variantu, kterou Toyota zařadila v reakci na vývoj trhu. Je těžší, komplikovanější a ani o chlup dynamičtější. Možnost ujet cca 40 km čistě na elektřinu nepovažujeme vzhledem k čistému a úspornému pohonu standardního Priusu za významnou výhodu.
  • Jestliže Prius klade na své majitele nějaké nestandardní nároky, je to nutnost akceptovat svérázný vnější design, chaotický interiér z tvrdých plastů a neatraktivní prostředí palubního systému, který byl až donedávna systémovou slabinou Toyoty jako značky. Do roku 2020 dokonce „neuměl“ ani CarPlay.

Když si vyberete svůj vysněný Prius u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede podrobnou kontrolu CarAudit a pošle vám detailní zprávu o stavu vozu. Budete-li s výsledkem spokojeni a vůz od nás objednáte, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se už jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Kompaktní SUV jménem Tucson je pro Hyundai klíčové – jak globálně, tak evropsky. Na starém kontinentu se totiž opakovaně stalo nejprodávanějším modelem značky. A nic na tom nezměnila ani…
Sázka na nové jméno a neotřelý design se vyplatila. Zatímco mateřský Seat dlouhodobě skomírá, mladá značka Cupra, která z něj vzešla, slaví až nečekané prodejní úspěchy. Z velké části…
Pokud i v éře SUV upřednostňujete klasické vozy střední třídy, ale zároveň nechcete jezdit Passatem jako polovina Evropy, máme pro vás jeden neotřelý tip: elegantní francouzský Renault Talisman. Dobře…