Vybíráme z nabídky: Seat Alhambra / Volkswagen Sharan

Úspěšná historie velkoprostorového Volkswagenu a jeho španělského dvojčete se přestala psát v říjnu 2022, kdy z výrobního závodu AutoEuropa u portugalské Palmely vyjely poslední kusy. Na trhu ojetin mají ale před sebou ještě dlouhou slibnou kariéru. Ostatně i u nás na Carvago.com Sharan stále patří mezi nejžádanější modely značky VW. Alhambra je populární méně, přestože jde o zcela totožné auto. Díky menšímu zájmu ji obvykle pořídíte levněji než ekvivalentní Sharan.

Aktuálně u nás můžete vybírat z více než 1100 vozů VW Sharan a 700 vozů Seat Alhambra. (Oba najednou zobrazíte klepnutím na tento odkaz.) Jedná se výhradně o auta druhé generace, vyráběné od roku 2010. Vzhledem k cestovnímu zaměření těchto modelů a době, kdy vznikaly, může překvapit, že benzinové motory jsou v nabídce zastoupeny téměř stejně jako naftové, u Sharanu dokonce mírně převažují. Automatické převodovky vedou nad manuálními přibližně v poměru 6:5.

Ojetý Seat Alhambra a Volkswagen Sharan: Motory, výbava, spolehlivost

  • Především jsou to velmi praktické vozy. Karoserie s kolmými stěnami je nádherně přehledná i prostorná, posuvné boční dveře usnadňují nastupování a vystupování v úzkých parkovacích místech a sedadla lze sklápět do roviny.
  • Objemem zavazadlového prostoru až 2430 l může „Shalambra“ konkurovat i mnoha MPV založeným na užitkových modelech. Konstrukčně jde přitom i ryzí osobák, postavený ještě na platformě Passatu B7. Proto lépe jezdí, je kultivovanější a nabízí lepší asistenční systémy než podobně staré užitkové minivany.
  • Jednou ze zásadních konkurenčních výhod použité platformy je i možnost pohonu všech kol. Sharanů a Alhamber s pohonem 4Motion, respektive 4Drive (Seat) je málo, ale najít se dají. 
  • Všechna tři sedadla ve druhé řadě mají úchyty ISOFIX a také se na ně tři dětské sedačky vedle sebe opravdu vejdou. Navíc jsou jednotlivě posuvná.
  • O důrazu na praktičnost svědčí také počet a velikost různých odkládacích přihrádek.
  • Sedmimístné provedení nepatřilo do standardní výbavy, ale mírně nadpoloviční většina Sharanů a Alhamber dvě sklopné sedačky v kufru má. Nevýhodou této varianty je absence rezervního kola.
  • Pokud můžete, vybírejte mladší auta. A nejen proto, že modernizace v roce 2015 přinesla novější asistenční systémy a mnohem spolehlivější motory. U starších exemplářů, které za sebou obvykle mají velké nájezdy a těžký život, bývá už celkově neuspokojivý technický stav včetně koroze.
  • Je třeba počítat s tím, že podobné vozy nejčastěji pořizují lidé, kteří jejich prostornost a variabilitu opravdu využijí. Na sedadlech, prazích, obložení zavazadlového prostoru a nakládací hraně bývají vidět kosmetické stopy po častém nastupování a manipulaci s nákladem.

Mechanici Carvago se při kontrolách ojetých MPV VW Sharan a Seat Alhambra setkávají se spíše méně závažnými poruchami elektroinstalace, občas se špatně zavírají nebo nelícují posuvné dveře. Relativně často ale náš CarAudit bohužel odhalí podezření na stočený tachometr. Pečlivé prověření odborníkem je v případě těchto modelů naprostou nutností. Když si vyberete vysněný Seat Alhambra nebo Volkswagen Sharan u nás na Carvago.com, vyšleme mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o stavu vozu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…