Vybíráme z nabídky: Mercedes-Benz GLA

Foto: Mercedes-Benz

Chcete SUV s trojcípou hvězdou na masce, ale na velikosti vám zase tolik nezáleží? Pak by se vám mohl líbit Mercedes-Benz GLA. Je to nejmenší SUV značky a technicky má hodně společného s kompaktní třídou A. Už z toho je jasné, že je určen spíš do města, přestože současná generace H247 je prostornější než stísněný předchůdce. 

Na Carvago můžete vybírat z více než 3500 vozů Mercedes-Benz GLA. Na aktuální generaci, nabízenou od roku 2019, připadají zhruba dvě třetiny z celkového počtu. Nejhojnější jsou samozřejmě základní motorizace, ale příjemně překvapí šíře nabídky sportovních modelů AMG nebo plug-in hybridů 250e. Pohon všech kol má jen asi každý pátý inzerovaný vůz.

Ojetý Mercedes-Benz GLA H247: Motory, výbava, spolehlivost

  • Velikostí GLA zhruba odpovídá modelům Audi Q3 a BMW X1, se kterými se také pomyslně přetahuje o zákazníky. První generace získala Mercedesu GLA pověst auta, které prostorem zrovna nehýří. V té současné ale čtyři dospělí naleznou adekvátní místo pro nohy i hlavu. 
  • Zavazadlový prostor má objem 435 l, u hybridu pak jen 385 l. V roli rodinného vozu tedy GLA obstojí jen se značnými kompromisy. V tomto směru je zejména X1 podstatně velkorysejší.
  • Futuristický interiér se stylizovanými výdechy klimatizace je uživatelsky přívětivější, než se může zdát na první pohled. Zejména díky dobře vyřešenému palubnímu systému MBUX s atraktivním grafickým rozhraním a hlasovým ovládáním, které slušně funguje nejen v angličtině a němčině.
  • U prémiové značky trochu překvapí, že slabší motorizace mají po vzoru masových výrobců jednodušší vlečenou zadní nápravu. V běžných situacích ale žádný rozdíl nepoznáte a víceprvkové zavěšení výkonnějších modelů je náročnější na servis a údržbu.
  • Pod označením GLA 180 a 200 se skrývá třináctistovka od Renaultu. Jede ale moc hezky a je spolehlivější než problematický dvoulitr M260, používaný v motorizacích GLA 250 a 35 AMG. Všechny diesely jsou varianty dvoulitru z konstrukční řady OM654. Hybrid 250e kombinuje už zmíněnou třináctistovku s elektromotorem integrovaným do automatické převodovky. 
  • Komfort odpružení se oproti uskákané první generaci zlepšil dramaticky. Pro jízdu na nekvalitních vozovkách nicméně i tak doporučujeme spíše vozy bez příplatkového paketu AMG Line s tužším odpružením.
  • Vrcholný sportovní model A 45 AMG s výkonem až 310 kW (421 k) a zrychlením z klidu na sto za 4,3 s nabízí enormní jízdní výkony za cenu enormních provozních nákladů. Při náležitém servisu však může ve skutečnosti být mechanicky spolehlivější než slabší 35 AMG.
  • Plug-in hybrid GLA 250e potěší zdařilým sladěním spalovací a elektrické části hnací soustavy. Čistě na elektřinu ujede reálných cca 50 km, což mnoha lidem k pokrytí běžných denních potřeb stačí. Vedle pomalého nabíjení střídavým proudem navíc umožňuje i rychlonabíjení výkonem až 24 kW (po loňské modernizaci mírný pokles na 22). U plug-in hybridů přitom podpora stejnosměrného rychlonabíjení není zdaleka samozřejmostí.
  • Vedle mechanických závad motorů M260 se mechanici Carvago při kontrolách ojetých Mercedesů GLA setkávají se závadami systému 4Matic, často způsobenými zanedbanou údržbou. Na trhavé řazení převodovek DCT většinou stačí softwarová léčba, u dieselů občas diagnostika ukáže problém s částicovým filtrem (DPF).

Když si vyberete vysněný Mercedes-Benz GLA u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Na trhu nových vozů je Mondeo už minulostí – poslední kusy sjely z linky v březnu 2022, na měsíc přesně 29 let po zahájení prodeje první generace. Mezi ojetinami…
Stejně jako BMW 3 a Mercedes C představuje i Audi A4 prémiovou alternativu k masovým modelům střední třídy. Dnes se zaměříme na aktuální generaci „B9“ (správně Typ 8W). Prodává…