Vybíráme z nabídky: Mercedes-Benz CLA

Takzvaná platforma MFA (Modular Front-Drive Architecture, modulární platforma pro vozy s předním pohonem) byla od Mercedesu chytrý tah. Umožnila mu postavit na jednom technickém základu pestrou paletu relativně cenově dostupných modelů od městského hatchbacku (třída A) po sedmimístné SUV (GLB). Jedním z nich je i stylové „čtyřdveřové kupé“ CLA a jeho kombi protějšek CLA Shooting Brake.

Nabídka na trhu zohledňuje fakt, že ve většině Evropy se kompaktní Mercedesy vzniklé na platformě MFA těší velké popularitě. Na Carvago.com můžete aktuálně vybírat z více než 6000 vozů Mercedes-Benz CLA. Z toho necelá polovina jsou modely Shooting Brake. Pohon všech kol 4Matic je menšinový, ale ne vzácný – má ho asi každý šestý inzerovaný vůz. 

Ojetý Mercedes CLA : Motory, výbava, spolehlivost

  • V nabídce již zcela převažují vozy druhé generace, proto se dnes zaměříme na ni. Představena byla v roce 2019 a Mercedes ji označuje kódem C118, respektive X118 v případě Shooting Brake.
  • Chcete-li u nás na Carvago vyfiltrovat modely Shooting Brake, jednoduše vyberte ve vyhledávání karosářskou variantu kombi.
  • Základní variantu považujeme za sedan, protože má čtyři dveře, a toto dělení také převažuje v inzerci. Samotný Mercedes však prezentuje CLA jako kupé a někteří prodejci tuto logiku přebírají. Nenechte se tím zmást, jde o stejný model.
  • Možná by vás nenapadlo, že CLA se vyrábí v Maďarsku. Mercedes má výrobní závod u města Kecskemét.
  • Díky kompletně zakrytovanému podvozku a nízké splývavé karoserii mají obě verze fantasticky nízký součinitel aerodynamického odporu: 0,23, resp. 0,26. Pro vás to znamená dvě výhody: menší hluk a nižší spotřebu v dálničních rychlostech.
  • Velkou chloubou současné generace kompaktních Mercedesů je palubní systém MBUX se širokoúhlými obrazovkami, opravdu fungujícím hlasovým ovládáním, online funkcemi a detailně propracovanou grafikou. Nejlepší na něm ale je, že na rozdíl od palubních systémů ve vozech koncernu VW je odladěný a nezlobí uživatele zamrzáním, výpadky nebo selháním hardwaru.
  • Už před rozsvícením obrazovek si ale po usednutí do CLA můžete připadat jako na palubě vesmírné lodi. Odvážně tvarovaný interiér plný originálních detailů dává nadobro zapomenout, že kdysi byl Mercedes považován za konzervativní až nudnou značku.
  • Pod označením motorizací CLA 160, CLA 180 a CLA 200 se neskrývají motory o objemu 1,6. 1,8 a 2,0 l, ale pouhá třináctistovka od Renaultu. Ano, od Renaultu. Neohrnujte nos. Jezdí pěkně, zejména v obou silnějších variantách, a na rozdíl od benzinového dvoulitru (CLA 220/250) netrpí mechanickými závadami.  
  • Hojně rozšířený a povedený je plug-in hybrid CLA 250e s reálným elektrickým dojezdem okolo 60 km (oficiálně až 82). Spokojeni budete i s dvoulitrovým dieselem OM654, nabízeným ve třech stupních ladění: 180d, 200d a 220d.
  • Pokud vybíráte vůz s nájezdem blížícím se 75 000 km a pohonem všech kol, počítejte s nutností výměny oleje v systému 4Matic, kterou Mercedes předepisuje právě u této hranice. 
  • Vozy s paketem AMG Line vypadají dobře a jsou hodně žádané. Připravte se ale na úbytek komfortu odpružení kvůli sníženému sportovnímu podvozku. 
  • Zcela specifickou dimenzi řidičských zážitků nabízí vrcholný sportovní model Mercedes-AMG CLA 45 S. Díky výkonu 310 kW (422 koní) vystřelí z klidu na 100 km/h za pouhé čtyři sekundy! Nekompromisní nastavení převodovky, podvozku i pohonu všech kol je přizpůsobeno pro extrémně sportovní jízdu na horských silnicích i na závodním okruhu, z čehož vyplývá, že v každodenním provozu vyžaduje tato verze od posádky jisté oběti. 
  • Jako velmi mladá ojetina zatím CLA nevykazuje časté závady. Mechanici Carvago se při kontrolách setkali s ojedinělými poruchami klimatizace i systému 4Matic. Z technicky příbuzných modelů ovšem víme, že je dobrý důvod mít se na pozoru před všemi variantami benzinového dvoulitru M260 nabízenými do letošního faceliftu. Proto na jejich kontrolu klademe v rámci prohlídky CarAudit mimořádný důraz.

Když si vyberete vysněný Mercedes-Benz CLA u nás na Carvago.com, vyšleme k ní mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…