Vybíráme z nabídky: Ford Tourneo Custom

Foto: Ford

Kdysi oblíbená kategorie velkých sedmimístných MPV prakticky přestala existovat. Kdo chce dnes auto s místem nejen pro početnou rodinu, ale i pro její vybavení třeba na týdenní dovolenou, nemá prakticky jinou možnost než vybírat z vícemístných verzí dodávek, jako je právě Ford Tourneo Custom.

Podobně jako je ikonický Multivan „osobní“ verzí Volkswagenu Transporter a třída V od Mercedesu vznikla zkulturněním užitkového Vita, je i Tourneo Custom kultivovanějším sourozencem Transitu Custom. I ten mimochodem seženete v provedení s několika řadami sedadel. V Tourneu ale můžete sedadla snadno přeskládat do různých konfigurací, jste obklopeni lepšími materiály a detaily od klimatizace až po naladění podvozku jsou přizpůsobeny cestovnímu zaměření modelu.

Na Carvago můžete vybírat z více než 1200 vozů Ford Tourneo Custom. Zcela nová generace, uvedená na trh v loňském roce, se v nabídce zatím vyskytuje minimálně. Proto se dnes zaměříme na tu předchozí, nabízenou s několika průběžnými modernizacemi od roku 2012 fakticky dosud, protože v době přípravy tohoto materiálu jsou na trhu stále skladové vozy s nulovým nájezdem.

Ojetý Ford Tourneo Custom: Motory, výbava, spolehlivost

  • Vyráběly se dvě délky karoserie: L1 (rozvor 2933, délka 4973 mm) a L2 rozvor 3300, délka 5340 mm). Prodejci ojetin je bohužel jen málokdy správně pojmenují, ale dlouhý model dobře poznáte už od pohledu na fotky. 
  • Specialitou Tournea Custom je možnost přeskládat sedadla do tzv. konferenčního uspořádání, kdy se druhá řada otočí proti směru jízdy, takže cestující na druhé a třetí řadě sedí proti sobě a mohou spolu přirozeně komunikovat, hrát hry a podobně.
  • Tu a tam narazíme na to, že nepoctiví prodejci se snaží za Tourneo vydávat obyčejnější Transit Kombi nebo Bus. Kdybyste si takové auto u nás objednali, náš tým na to samozřejmě přijde ještě před prvním telefonátem prodejci. Pokud jste ale zatím ve fázi předběžného výběru, orientujte se podle fotek. Napoví nápis na zádi a zejména vzhled zadních řad sedadel – zatímco v Transitu jsou to jednoduché lavice, v Tourneu uvidíte šest samostatných křesel s ergonomickým tvarováním.
  • Pokud má auto na střeše výklopný stan, jedná se nejspíše o obytnou verzi Nugget, kterou Ford nabízel ve spolupráci s přestavbářskou společností Westfalia. Má i malou kuchyňku a další kempingové vybavení. 
  • Chcete-li si dopřát komfort automatické převodovky, musíte vybírat až z vozů od r. 2017 dál. Naštěstí nejde o nespolehlivý dvouspojkový Getrag, který Ford dříve montoval do svých osobních modelů. Je to klasický planetový automat s hydrodynamickým měničem momentu a bezproblémovým fungováním.
  • Pokud má motor objem 2,2 l, je to starší a bezpodmínečně doporučeníhodný turbodiesel s obchodním označením 2.2 TDCi. Nástupnické jednotky 2.0 EcoBlue si v letech 2016 až 2018 prošly nepříjemným obdobím dětských nemocí (vstřikovače, těsnění pod hlavou, ředění oleje). Dnes však představují riziko spíše teoretické, protože závady se obvykle projevily už v záruce a výrobce postupně zajistil nápravu prostřednictvím servisních, konstrukčních i softwarových opatření.
  • Užitkový původ Tournea Custom přináší výhodu v podobě robustně dimenzovaného podvozku a dlouhých servisních intervalů. Motory EcoBlue nicméně vyžadují dodržování předepsané specifikace oleje. Nevhodné mazivo může naleptávat rozvodový řemen. Doložená servisní historie „ve značce“ je z tohoto pohledu jasnou výhrou. Kontrolu usnadní elektronická servisní knížka, kam by měl autorizovaný servis zanést všechny provedené úkony.
  • Počítejte s tím, že povolené hmotnosti přívěsu nejsou tak „užitkové“ jako u Transitu a napříč verzemi se značně liší. Například hojně rozšířená základní motorizace 2.0 EcoBlue 77 kW může tahat rovné dvě tuny, ale u modelů s automatem je to i s nejvýkonnějšími motorizacemi většinou pouhá polovina.
  • Nabídka asistenčních systémů se vyvíjela postupně, vždy však víceméně odrážela dobový standard běžných osobních vozů. I starší Tournea tak mohou mít adaptivní tempomat nebo hlídání mrtvých úhlů, pokud je první zákazník objednal.
  • Boční posuvné dveře na obou stranách mělo Tourneo Custom vždy, třeba klimatizace pro zadní část kabiny se ale standardně dodávala až od stupně výbavy Titanium.
  • Mechanici Carvago se při kontrolách ojetých Fordů Tourneo Custom setkávají nejčastěji s kosmetickými vadami a opotřebením interiéru. Je to logické, vozy tohoto typu si nikdo nekupuje proto, aby je opatrně hýčkal. Občas nefunguje některá z komfortních funkcí nebo může být opotřebovaný zámek. Závažnější mechanické problémy se zde ale vyskytnou opravdu výjimečně.

Když si vyberete vysněný Ford Tourneo Custom u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Sázka na nové jméno a neotřelý design se vyplatila. Zatímco mateřský Seat dlouhodobě skomírá, mladá značka Cupra, která z něj vzešla, slaví až nečekané prodejní úspěchy. Z velké části…
Pokud i v éře SUV upřednostňujete klasické vozy střední třídy, ale zároveň nechcete jezdit Passatem jako polovina Evropy, máme pro vás jeden neotřelý tip: elegantní francouzský Renault Talisman. Dobře…
Věřili byste, že jedním z nejpopulárnějších elektroaut na Carvago je elektrická verze ikonického městského minivozítka? Vlastně je to ale logické. Smart ForTwo EQ totiž představuje pro obyvatele větších měst…