Vybíráme z nabídky: Fiat 500

Foto: Fiat

Takový majstrštyk se povede málokdy. Americký designér Frank Stephenson stvořil ve službách Fiatu ikonu, kterou lidé obdivují – a kupují! – i po neuvěřitelných 17 letech od uvedení na trh. V roce 2015 sice „La nuova Cinquecento“ prošla faceliftem, ale vzhledové změny byly jen minimální. Na úspěšný design si Fiat příliš sahat nedovolil, a je to jen dobře. 

Elektrické verze Fiatu 500, tu původní z roku 2012 i novou generaci z roku 2020, si necháme na jindy, stejně jako sportovní deriváty prodávané pod samostatnou značkou Abarth. Dnes nás zkrátka zajímá běžný Fiat 500. Nabídka odpovídá úspěšnosti modelu. Na Carvago najdete přibližně 10 tisíc vozů Fiat 500, k tomu další více než dva tisíce „polokabrioletů“ Fiat 500C se shrnovací střechou.

Ojetý Fiat 500: Motory, výbava a spolehlivost

  • Je roztomilý, to je hlavní.😍 Po ergonomické a jízdní stránce by bylo co zlepšovat, ale drobné nedostatky odpouštějí zamilovaní majitelé roztomilému fiátku stejně ochotně, jako jim odpouštějí ostatní řidiči drobné přestupky proti dopravní etiketě.
  • Pod atraktivním retro kabátkem skrývá Fiat 500 jednoduchou techniku levné Pandy. Což je pro zájemce o ojetinu dobrá zpráva, protože pětistovka je obecně spolehlivá a servis finančně nenáročný. Až na pár konkrétních vyjímek, kterým se dá při výběru snadno vyhnout – viz dále. 
  • V průběhu času přišel Fiat s mnoha speciálními edicemi modelu. Vesměs se jedná o specifické kombinace laků, kol a interiérových dekorací, technika zůstávala vždy stejná. 
  • Nejlépe se Fiat 500 cítí ve městě, kde oceníte jeho kompaktní rozměry i výborný výhled z vyvýšeného sedadla. Oč méně svědčí kratičký rozvor jízdnímu komfortu, o to lepší je z hlediska manévrovatelnosti. K nezaplacení je i krátká vzdálenost mezi volantem a vysoko položenou řadicí pákou.
  • Pro bezproblémový provoz a levný servis doporučujeme zejména nesmrtelnou osmiventilovou dvanáctistovku, prodávanou do roku 2020. Asfalt sice zrovna netrhá, ale robustní je tak, že se dokonce dostala do našeho výběru pěti mimořádně spolehlivých motorů. Podobně dobře je na tom větší motor 1.4 Fire, ten ale bohužel z nabídky zmizel už před deseti lety.
  • Technicky zajímavý dvouválec 0.9 TwinAir umí být spolehlivý také, ale jen pokud předchozí majitelé úzkostlivě dodržovali předepsanou údržbu a používali olej specifikovaný Fiatem. Z tohoto pohledu představuje jisté riziko. Objevují se u něj i problémy s úniky oleje, odvětráním klikové skříně a rychlým opotřebením spojky.
  • V roce 2020 přišel Fiat s litrovým tříválcem. Marketingově jej hrdě označuje jako 1.0 GSE Hybrid. Ve skutečnosti se ale jedná jen o tzv. mild-hybrid, který z pohledu řidiče funguje stejně jako běžný spalovací motor. Prozatím se ukazuje jako spolehlivý. Jen počítejte s tím, že ani on vás dynamikou neohromí. Zrychlení 0–100 km/h za 13,8 s mluví za vše. Kdo chce, aby jeho pětistovka opravdu jela, nemá jinou možnost než pořídit Abarth.🦂
  • Vzhledem k městskému zaměření modelu může překvapit, jak málo inzerovaných pětistovek má automatickou převodovku. Věřte nám ale, že ji nechcete – „robotizovaný manuál“ Dualogic řadí jako účastník první lekce v autoškole, je nespolehlivý a jeho opravy jsou velmi nákladné. Zkrátka když Fiat 500, tak s manuálem.
  • Pokud zapomeneme na TwinAir a Dualogic, setkávají se mechanici Carvago při kontrolách ojetých pětistovek jen s podružnými závadami, jako je kosmetické opotřebení interiéru nebo různé chřestění – často z netradičních míst typu třetích dveří. Jako u všech aut provozovaných hlavně ve městě jsou běžné různé šrámy na karoserii a kolech.

Když si vyberete vysněný Fiat 500 u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Na trhu nových vozů je Mondeo už minulostí – poslední kusy sjely z linky v březnu 2022, na měsíc přesně 29 let po zahájení prodeje první generace. Mezi ojetinami…
Stejně jako BMW 3 a Mercedes C představuje i Audi A4 prémiovou alternativu k masovým modelům střední třídy. Dnes se zaměříme na aktuální generaci „B9“ (správně Typ 8W). Prodává…