Vybíráme z nabídky: Alfa Romeo Stelvio

V prodejních výsledcích svým německým rivalům konkurovat nemůže, ale to neznamená, že nemá co nabídnout. Alfa Romeo Stelvio je povedené luxusní SUV a vedle řidičského kouzla, které byste od značky s „cuore sportivo“ (sportovním srdcem) asi čekali, přináší také poctivou konstrukci a solidní mechanickou spolehlivost

Na Carvago.com aktuálně nabízíme více než 1700 vozů Alfa Romeo Stelvio. Ceny přitom začínají už okolo magické hranice 500 000 Kč. Ve voze této třídy nepřekvapí, že prim v nabídce hrají dieselové motory – nad benzinovými převažují v poměru 2:1. Příjemné je, že Stelvia často mívají málo najeto. Medián nájezdu se u vozů dostupných na Carvago pohybuje okolo 50 000 km.

Ojetá Alfa Romeo Stelvio: Motory, výbava, spolehlivost

  • Už jsme to naznačili, ale raději ještě jednou: Je daleko spolehlivější, než si možná myslíte. Platforma Giorgio, na které Stelvio a sesterský sedan Giulia stojí, byla poctivě zkonstruovaná v podstatě bez ohledu na náklady a dimenzovaná i na větší a těžší modely, které se nakonec výroby nedočkaly. Například hliníkové komponenty zavěšení díky tomu bez problémů vydrží statisíce kilometrů.
  • Velikostí Stelvio zhruba odpovídá BMW X3. Není to tedy úplný kolos. Potřebám běžné rodiny však zcela postačí, pokud jde o prostor na zadních sedadlech i v zavazadelníku (525 l).
  • Naladění podvozku je podřízeno ovladatelnosti. Vysoké a těžké Stelvio proto nežehlí nerovnosti s takovou grácií jako Giulia. Není prkennější než typická německá konkurence, ale jízdu jako na obláčku od něj nečekejte.
  • Z hlediska jízdních vlastností a řidičského zážitku přitom Stelvio patří k nejlepším v segmentu. Zvlášť ve variantě s pohonem zadních kol. Chápeme ale, že z důvodu všestrannosti a bezpečnosti se většina z vás rozhodne pro vůz s pohonem 4×4.
  • Úplně jinou dimenzi řidičských radostí pak otevírá sportovní verze Quadrifoglio s divokým motorem od Ferrari a patřičně upraveným podvozkem.
  • Stelvio umí být také užitečné. Běžných nezpevněných cest se nezalekne a ve variantách 4×4 může tahat přívěsy o hmotnosti až 2300 kg.
  • Jestliže někde musíte slevit ze svých nároků, tak v interiéru. Kvalita materiálů i palubní systém zaostávají za nejlepšími soupeři docela výrazně. Ale jak se říká, na tyhle věci auto nejezdí.
  • Z hlediska spolehlivosti je nejrizikovější volbou nikoliv diesel 2.2 JTDm a kupodivu ani ostré Quadrifoglio, ale zdánlivě obyčejný benzinový dvoulitr. Jeho komplikovaná technika trpí na zanášení karbonovými úsadami, zejména při častých jízdách na krátké vzdálenosti.
  • Většinu dětských nemocí se podařilo vyřešit už před lety softwarovými aktualizacemi nebo konstrukčními úpravami. Mechanici Carvago se při kontrolách ojetých Stelvií setkávají většinou jen s méně závažnými netěsnostmi, zlobit může také třeba senzor pevných částic na filtru – naštěstí nikoliv filtr samotný.

V soustavě pohonu všech kol nařizuje Alfa měnit olej po 120 000 km. My vám doporučíme vyměnit zároveň i olej v automatické převodovce ZF, přestože to výrobce nepožaduje. Když si vyberete vysněnou Alfu Romeo Stelvio u nás na Carvago.com, vyšleme k ní mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Na trhu nových vozů je Mondeo už minulostí – poslední kusy sjely z linky v březnu 2022, na měsíc přesně 29 let po zahájení prodeje první generace. Mezi ojetinami…
Stejně jako BMW 3 a Mercedes C představuje i Audi A4 prémiovou alternativu k masovým modelům střední třídy. Dnes se zaměříme na aktuální generaci „B9“ (správně Typ 8W). Prodává…