Umíte sedět v autě?

Foto Cleyton Ewerton via Pexels.com

Co je to za otázku, říkáte si nejspíš, to přece umí každý. Omyl, zcela správně ale sedí za volantem málokdo! Zbytečně si tak omezujeme výhled, děláme si ovládání auta těžším a připravujeme se o možnost precizně a citlivě reagovat v nepředvídatelných situacích. Nejde přitom „jen“ o bezpečnost. Špatná pozice za volantem urychluje nástup únavy a způsobuje bolesti zad i hlavy. Jak tedy na to?

  • Sedák posuňte jen tak daleko, aby levá noha zůstala i při sešlápnutí spojkového pedálu na doraz stále lehce pokrčená. U vozů s automatem platí totéž pro brzdový pedál.
    ☝️Proč je to důležité: Pokud se při šlapání na pedály posouváte pánví po sedačce dopředu, ztrácíte stabilitu i cit a zbytečně se unavujete. 
  • Opěradlo nastavte tak kolmo, abyste nemuseli předklánět hlavu dopředu.
    ☝️Proč je to důležité: Dlouhodobé sezení s hlavou skloněnou a vystrčenou vpřed zatěžuje šíjové svaly a může i vyvolávat migrénu. Při práci u počítače je to stejné jako v autě. Úhel opěradla také přímo souvisí s body 3 a 7.
  • Volant přisuňte tak blízko k hrudníku, abyste jím s rukama v poloze „14:45“ dokázali otočit o půl otáčky doprava, aniž by levá lopatka začala ztrácet kontakt s opěradlem. A obráceně, samozřejmě.
    ☝️ Proč je to důležité: Příliš natažené ruce vedou ke zbytečnému přehmatávání, přitahování se k volantu a křečovitému držení, takže vůz zatáčí trhavě, více se naklání a na sněhu nebo náledí dochází k rychlejší ztrátě trakce.
  • Nízko spuštěné sedadlo je skvělé pro vnímání reakcí auta, ale hodí se spíš na závodní okruh než na silnici, kde potřebujete vidět takříkajíc před kapotu. Proto si jej nastavte do takové výšky, abyste měli dobrý výhled. Poté dolaďte podélný posun sedadla a případně i výšku volantu. A nezapomeňte si nově seřídit zrcátka!
    ☝️ Proč je to důležité: Abyste viděli dál, měli lepší přehled o okolním provozu a rychleji reagovali na potenciálně nebezpečnou situaci.
  • Bezpečnostní pás nastavte do takové výšky, aby vám šel přes rameno, nikoliv přes krk. Pokud vaše auto výškové seřízení pásu neumožňuje, musíte tomu přizpůsobit výškové nastavení sedadla.
    ☝️ Proč je to důležité: Aby vás při nehodě neuškrtil předpínač pásu.
  • Volant by měl být tak vysoko, aby horní část věnce nezakrývala přístroje. Ale všeho s mírou.
    ☝️ Proč je to důležité: Volant posazený příliš vysoko zbytečně zatěžuje ramena a mezižeberní svaly. 
  • Stabilita těla v zatáčkách má vycházet ze zapření levého chodidla o opěrku a horní části zad do opěradla. Ruce musí zůstat uvolněné od ramen až po prsty, které drží (záměrně nepíšeme „svírají“) volant.
    ☝️ Proč je to důležité: Když nejste zapření nohou a lopatkami, v zatáčkách se chtě nechtě přidržujete do volantu a přenášíte do řízení kývání svého trupu. Výsledkem je trhavý způsob jízdy, ztráta citu pro vůz a falešný pocit nadměrného naklánění.

Auta se navrhují pro tzv. 95% muže a 5% ženu. Velmi drobné dívky a basketbalisté tak musí dělat kompromisy, všichni ostatní si ale podle těchto rad mohou najít za volantem pohodlnou a bezpečnou pozici. Zpočátku může působit nezvykle, ale dejte tomu dva týdny. Uvidíte, o kolik jistější a méně unavení se za volantem budete cítit.😊

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…
Přestože elektromobily stále tvoří jen zhruba desetinu našich prodejů, jejich podíl neustále stoupá a jen za posledních 12 měsíců narostl téměř o 50 procent. Zákazníci Carvago nejčastěji pořizují elektrická…