Od kompaktu k SUV: Typy karoserií a jejich (ne)výhody

Foto: Renault

Víte, jaké auto vám stojí v garáži? Značku a model určitě vědět budete, ale kdybychom se zeptali na druh karoserie, možná by někteří z vás zaváhali. Pojďme si v tom dnes udělat jasno. A začneme klasikou

Sedan

BMW 545e. Foto: BMW

Generický tvar automobilu. Když dítě kreslí autíčko, s největší pravděpodobností bude vypadat jako sedan – prostor pro motor, prostor pro cestující, prostor pro zavazadla. Proto se této karoserii také odborně říká „tříprostorová“. Automobilovému světu vládla celou druhou polovinu 20. století a dodnes zůstává velmi populární v celé Asii od Istanbulu až po Šanghaj. Principiální konstrukční výhoda sedanu je pro běžného zákazníka těžko uchopitelná: spočívá v tuhosti karoserie, dané přepážkou za zadními sedadly. Tuhá karoserie je jedním z výchozích předpokladů pro přesné ovládání v zatáčkách, ale také pro komfort a kultivovanost. K nižší hlučnosti přispívá i menší přenos hluku od zadních kol do prostoru pro cestující, protože část ho takříkajíc zůstává v kufru. I to je – vedle tradice – jeden z důvodů, proč se nejluxusnější vozy jako Mercedes-Benz třídy S nebo Rolls-Royce Phantom dodnes drží karoserie sedan.

Liftback

Škoda Superb. Foto: Škoda

Lift = zvednout, back = záď. I velice základní znalost angličtiny stačí k pochopení toho, co je hlavní výhodou liftbacku oproti sedanu. Přestože karoserie je podobně splývavá a někdy dokonce úmyslně stylizovaná stupňovitě jako u sedanu, větší nakládací otvor v kombinaci se sklopnými sedadly umožňuje odvézt i nákup z hobby marketu nebo naplocho balený nábytek. Mnoho dnešních aut považovaných laickou veřejností za sedany jsou právě liftbacky. Za všechny jmenujme Škodu Superb nebo Audi A7, ale také Porsche Panamera. Hluboko vykrojená karoserie se při namáhání trochu kroutí, takže liftback bude vždycky hlučnější a v zatáčkách méně precizní než jinak srovnatelný sedan, ale to je pro naprostou většinu zákazníků velmi přijatelná cena za výrazně větší praktičnost.

Kombi

Audi A4 Avant. Foto: Audi

Kdo potřeboval vozit velké nákupy nebo velké psy, neměl celá desetiletí jinou volbu než klasický kombík. Dnes mnoho lidí přesedá raději do SUV, ale je technickou nevyhnutelností, že pokud srovn áváte dvě auta za podobnou cenu, bude to vždycky kombi, které nabídne více prostoru pro zavazadla, nižší spotřebu a lepší jízdní vlastnosti. K tomu se přidává i faktor poptávky. Zatímco na pěkný Tiguan mohou bazary téměř vypisovat pořadníky, vedle stojící stejně starý Golf Variant se shodným nájezdem, motorem a výbavou bude – v případě tříletých vozů – asi o 150 000 Kč levnější. Nebo ještě jinak, za cenu kompaktního SUV můžete pořídit ekvivalentní kombi o třídu větší, v případě VW tedy Passat

Stylové kombíky s nižší siluetou střechy dnes automobilky rády označují přídomkem „Shooting Brake“, snad pro jeho původ v loveckých vozech pro britskou aristokracii. Vsadíme se ale, že většina majitelů Volkswagenu Arteon Shooting Brake, Mercedesu CLA Shooting Brake nebo Kii Proceed Shooting Brake ve svých vozech dlouhé zbraně ani zastřelené kachny nepřeváží. 😃

Hatchback 

Volkswagen Golf. Foto: Volkswagen

Sedan, kterému někdo uřízl kufr, nebo spíš zkrácené kombi? Spíše to druhé, protože hatchback s (relativně) kolmou, nahoru výklopnou zádí je je stejně jako liftback a kombi dvouprostorová karoserie. První prostor je motorový, o druhý se musí podělit posádka se svými zavazadly. Také co do všestrannosti je na tom hatchback stejně jako kombi, jen v prostorově skromnějším podání – díky kolmé zádi, sklopným zadním sedadlům a velkému nakládacímu otvoru lze i do auta o malém půdorysu v případě potřeby vecpat třeba pračku. Proto je hatchback ideální volbou pro zákazníky, kteří obvykle jezdí sami nebo ve dvou a jen tu a tam potřebují odvézt něco většího. Typickým představitelem této kategorie je Volkswagen Golf, mimochodem dlouhodobě nejprodávanější auto v Evropě.

V minulosti bývaly hatchbacky v základním provedením třídveřové, za zadní pár dveří se připlácelo. Zákazníci ale o nepraktickou třídveřovou karoserii postupně ztráceli zájem. Dnes zůstává běžná pouze mezi nejmenšími vozy jako Fiat 500, v nichž obvykle na zadních sedadlech nikdo nejezdí.

Kupé

Bentley Continental GT Speed. Foto: Bentley

V dobách vozů taženými koňmi označoval výraz kupé zkrácený kočár bez lavice otočené proti směru jízdy. Ostatně vychází z francouzského „couper“, uříznutý. V automobilovém světě byl jeho význam dlouhé dekády jednoznačný – dvoudveřový automobil se splývající linií střechy, často jako sportovnější varianta k existujícímu sedanu. V evropském kontextu je jedním z klasických případů BMW 3 kupé. Dnes ovšem můžeme často slyšet také o „čtyřdveřových“ kupé, čímž se myslí modely s dynamičtější, nižší siluetou. Prvním výrazným zástupcem tohoto trendu byl patrně Mercedes-Benz CLS z roku 2004. A při zmínce o nových významech pojmu „kupé“ samozřejmě nesmíme vynechat „SUV-kupé“ nebo „kupé-SUV“, čímž se dostáváme k nejvýraznějšímu karosářskému fenoménu dnešní doby. 

SUV

Hyundai Santa Fe. Foto: Hyundai

Z profilu vypadá podobně jako hatchback nebo kombi, ovšem se zvýšenou stavbou a větší světlou výškou (vzdálenost nejnižšího bodu podvozku od země). Zpočátku se vozy SUV snažily svým vzhledem co nejvíce evokovat robustnost a terénní kořeny, dnes je naopak trendy civilní, městský vzhled. Plný význam zkratky SUV „sport utility vehicle“, bývá často otrocky překládán jako sportovně-užitkové vozidlo, ve skutečnosti se tím ale myslí něco jako „vozidlo pro volnočasové aktivity“. Což je mimochodem i faktický původ této kategorie – SUV vznikla v Severní Americe jako všestranné, prostorné vozy schopné dopravit celou rodinu s kompletním outdoorovým vybavením na tábořiště ležící daleko od zpevněných cest. Dnes naproti tomu většina SUV nepozná náročnější terén, než je retardér na parkovišti nákupního centra. Zákazníci však vozy tohoto typu vyhledávají pro snazší nastupování, lepší výhled a často i subjektivní pocit bezpečí, vytvářený mohutnou karoserií.

Dříve bylo zvykem rozeznávat „změkčilá“ SUV a „opravdové“ off-roady s konstrukcí přizpůsobenou pro systematické provozování v náročném terénu. Toto dělení se ale přežilo. Dnes pro praktické účely považujeme za SUV i posledních pár zbylých poctivých teréňáků, jako je Jeep Wrangler nebo Mercedes třídy G.

Poznámka na okraj: BMW označuje modely SUV vlastní zkratkou SAV, ale pamětníci vědí, že tuto kombinaci písmen použil také Ford u konceptu z roku 2005, který se stal předobrazem S-MAXu – tedy modelu z následující kategorie.

MPV

Ford Galaxy. Foto: Ford

Dnešní čtyřicátníci zažili kompletní vzestup a pád této kategorie, od novátorského Renaultu Espace z roku 1984 až k dnešní téměř bezvýznamnosti, způsobené exodem zákazníků do segmentu SUV. Úplně ještě tyto všestranné (MPV znamená multi-purpose vehicle, víceúčelové vozidlo) ale vymřít nestihly. Naštěstí. Žádná jiná kategorie totiž nenabízí takovou porci univerzálnosti jako tyto hranaté „dodávky“, v nichž můžete zadní řady sedadel různě posouvat, sklápět nebo zcela vyjímat. Větší modely často nabízely také posuvné boční dveře, které jsou k nezaplacení třeba při upínání dětí do sedaček na úzkých parkovacích místech. Do MPV se přitom nastupuje stejně dobře jako do SUV a stejný je také vyšší posaz za volantem. Pozici MPV částečně převzaly osobní verze dodávek, od Citroenu Berlingo až po luxusní Mercedes-Benz třídy V nebo nejnovější Volkswagen Multivan. 

Relativně slušně se vozům MPV stále daří v Americe, kde se jim říká minivany, přestože „mini“ nejsou ani trošku – třeba takový Chrysler Pacifica je při délce 5,2 m ještě o pořádný kus větší než Multivan.

Kabriolet a Roadster

Rolls-Royce Dawn. Foto: Rolls-Royce

Oba pojmy se používají zaměnitelně, mají však odlišný význam. Kabriolet je jakýkoliv vůz se skládací střechou bez ohledu na to, zda je střecha z látky či laminátových (skleněných, kovových) panelů. Roadster je vždy dvoumístný sportovní vůz a střechu někdy nemusí mít ani nouzovou. Významovým ekvivalentem roadsteru jsou pojmy Spyder (Porsche), respektive Spider (Ferrari, Alfa Romeo). 

Mimochodem, i tyto kategorie zažily ústup ze slávy. Zatímco dříve bylo možné koupit se skládací střechou i kompaktní modely Volkswagenu, Opelu nebo Peugeotu, dnes kabriolety přežívají víceméně jen u luxusních značek a a prodávají se v symbolických počtech. U nás na Carvago mají kabriolety a roadstery podíl na prodaných vozech jen 2,3 %. Nejoblíbenější je Mazda MX-5, následovaná Audi A5 kabrio a BMW Z4.

Tolik tedy k základním typům karoserií osobních vozů. Samostatnou kapitolu představují lehká užitková auta včetně oblíbených pick-upů, ale o těch zase někdy příště.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…