Od AC po wallbox: Slovníček zkratek a pojmů ze světa elektrických a hybridních aut

Elektrifikované vozy se rychle stávají z okrajové volby hlavním proudem automobilového trhu. Na Carvago.com můžete dnes vybírat z více než 70 000 elektromobilů a 120 000 hybridů. Abychom vám orientaci ve světě nabíjecích aut co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás vedle speciální sekce na Carvago.com a rozšířených technických údajů inzerovaných vozů také tento slovníček specifických pojmů a zkratek, na které můžete v souvislosti s elektromobily a hybridy často narazit. 

AC

Alternating Current. Střídavý proud, který máte v běžné zásuvce a budete ho typicky používat k nabíjení svého elektrovozu doma nebo v zaměstnání. Nabíjení střídavým proudem je pomalejší, ale šetrnější k baterii.

Ah

Ampérhodina. Jednotka vyjadřující kapacitu trakční baterie. Používá se u některých hybridů, u elektromobilů jen výjimečně (BMW i3).

Akumulátor

Viz Baterie.

Baterie

Zařízení sloužící k uchování elektrické energie. Pro odlišení od běžné startovací autobaterie se někdy používá upřesňující označení trakční (=sloužící k pohonu) baterie. Je tvořena články, často uspořádanými do jednotlivě vyměnitelných modulů. Kapacita se vyjadřuje v Ah nebo kWh.

BEV

Battery Electric Vehicle. Viz Elektromobil. 

CCS

Combined Charging System. Kombinovaná nabíjecí soustava, v Evropě převažující typ nabíjecího konektoru. Sdružuje v sobě vstupy pro nabíjení střídavým i stejnosměrným proudem.

CHAdeMO

Typ rychlonabíjecího konektoru, dnes rozšířený zejména v Japonsku. Název není zkratkou odborných termínů, ale japonské fráze „o CHA deMO ikaga desuka“ (Co takhle dát si kávu?). 

DC

Direct Current. Stejnosměrný proud. Používá se v rychlonabíječkách, protože umožňuje dosahovat vyšších nabíjecích výkonů.

Doba nabíjení

Čas potřebný k nabití baterie na maximální možnou kapacitu. Pro nabíjení střídavým proudem se obvykle udává do 100 % a v hodinách, pro rychlonabíjení stejnosměrným proudem pro interval 10-80 % v minutách.

Dojezd

Vzdálenost, kterou elektrifikovaný vůz ujede od nabití do vybití baterie. Udává se podle jednotné homologační metodiky (WLTP), podle níž se měří i spotřeba paliva nebo emise CO2 spalovacích vozů. V souvislosti s hybridy se někdy používá upřesňující výraz „elektrický dojezd“ nebo „dojezd na elektřinu“ pro odlišení od celkového dojezdu.

Elektromobil

Vůz poháněný jedním nebo několika elektromotory napájenými z trakční baterie. 

EV

Electric Vehicle. Obvykle elektromobil, v praxi se někdy toto označení používá také pro plug-in hybridy.

Frunk

Složenina anglického pojmu „front trunk“, přední zavazadlový prostor, který mají některé elektromobily pod přední kapotou.

Full hybrid

Typ hybridního automobilu, který kombinuje pohon spalovacím a elektrickým motorem, přepíná mezi nimi automaticky podle potřeby a v některých scénářích umožňuje jízdu pouze na elektrický pohon. Nenabíjí se z vnějšího zdroje, trakční baterie se dobíjí při jízdě rekuperací. 

Hybrid

Automobil poháněný kombinací spalovacího motoru a jednoho nebo několika elektromotorů. 

Ionity

Evropská síť rychlonabíjecích stanic, vybudovaná konsorciem několika automobilek. Stanice Ionity se obvykle nacházejí poblíž mezinárodních evropských tahů a stojany mají nabíjecí výkon až 350 kW. 

Jízda na jeden pedál

Některé elektromobily umožňují nastavit tak silnou rekuperaci, že vůz dostatečně zpomaluje už pouhým povolením pedálu akcelerátoru. Ve většině jízdních situací tak není třeba vůbec používat mechanické kolové brzdy.

Kapacita baterie

Množství elektřiny, které lze v baterii uskladnit. Udává se v ampérhodinách nebo kilowatthodinách. Část kapacity baterie zůstává vždy z technických důvodů nevyužita, proto rozlišujeme mezi kapacitou nominální (jmenovitou) a využitelnou.

kWh

Kilowatthodina. Množství energie potřebné k dodávání výkonu 1000 W po dobu jedné hodiny. V kilowatthodinách se nejčastěji vyjadřuje kapacita baterie.

kW

Kilowatt. 1000 wattů. Jednotka výkonu. V automobilovém průmyslu se používá k uvádění výkonu spalovacích i elektrických motorů, u elektromobilů rovněž k vyjádření nabíjecího výkonu, respektive příkonu.

Mennekes

Viz Type 2.

Mild hybrid

Typ hybridního automobilu, v němž spalovacímu motoru asistuje elektromotor napájený menší baterií.

Nabíjecí konektor

Vstup sloužící k připojení nabíjecího kabelu k vysokonapěťové soustavě vozu. Viz také hesla CCS, CHAdeMO, Type 1, Type 2.

Nabíjecí křivka

Průběh nabíjecího výkonu v závislosti na aktuální míře nabití baterie.

Nabíjecí výkon

Správněji příkon, i když v praxi se tento výraz zpravidla nepoužívá. Vyjadřuje výkon, jímž je při nabíjení doplňována elektřina do baterie. Závisí na konstrukci nabíjecího stojanu i samotného vozu.

Nástěnná nabíječka

Viz Wallbox

Palubní nabíječka

Zařízení převádějící střídavý proud ze zásuvky na stejnosměrný, který následně slouží k dobíjení baterie. Některé palubní nabíječky umožňují nabíjet střídavým proudem výkonem až 22 kW.

Rekuperace

Obecně zpětné získávání energie. V souvislosti s elektrickými a hybridními vozy zachycování kinetické energie při zpomalování nebo jízdě setrvačností a její přeměna na energii elektrickou. 

Plug-in hybrid

Typ hybridního automobilu, který lze nabíjet z vnějšího zdroje. 

Rychlonabíjení

Nabíjení stejnosměrným proudem na veřejných stanicích. Typicky o řád rychlejší než běžné nabíjení střídavým proudem.

Samonabíjecí hybrid

Mild-hybrid nebo full-hybrid, typy hybridních automobilů bez možnosti nabíjení z vnějšího zdroje.

Tepelné čerpadlo

Zařízení pro výměnu tepla. V elektromobilech je jeho největším přínosem zásadní snížení nároků na odběr elektřiny z baterie pro ohřev kabiny v zimních měsících.

Trakční akumulátor

Viz Baterie

Trakční baterie

Viz Baterie

Type 1

Běžný typ nabíjecího kabelu pro nabíjení střídavým proudem v Severní Americe.

Type 2

Běžný typ nabíjecího kabelu pro nabíjení střídavým proudem v Evropě. Říká se mu také Mennekes podle německé společnosti, která jej navrhla.

V2L

Vehicle to Load. Funkce umožňující využít elektřinu z trakční baterie k napájení spotřebičů typu pracovního nářadí, kempinkového vybavení apod. v místech, kde není v dosahu přístup k rozvodné síti.

Využitelná kapacita baterie

Viz Kapacita baterie

Wallbox

Nástěnná nabíječka pro nabíjení elektromobilů a plug-in hybridů doma nebo v zaměstnání. Oproti nabíjení ze zásuvky má výhodu vyššího nabíjecího výkonu a různých online funkcí jako plánování nabíjení, možnost jeho řízení na dálku apod. Instalaci může provádět pouze oprávněná osoba.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…
Přestože elektromobily stále tvoří jen zhruba desetinu našich prodejů, jejich podíl neustále stoupá a jen za posledních 12 měsíců narostl téměř o 50 procent. Zákazníci Carvago nejčastěji pořizují elektrická…