Bojíte se podélného parkování? S naším návodem to zvládne každý

Foto: Audi

Tipnete si, z jakého manévru mají řidiči největší respekt? V průzkumech jednoznačně vede podélné parkování. Přitom nejde o žádnou raketovou vědu. Zajet do řady podélně stojících aut zvládne naprosto každý, když ví, jak na to. A s tím vám umíme poradit😉

Jak na podélné parkování

Předpokládejme, že máte k dispozici běžné parkovací místo, v němž prostor mezi nárazníky předního a zadního vozu odpovídá 1,2 až 1,5násobku délky vašeho vozu. Profíkům stačí místa mnohem méně, ale ti naše rady nepotřebují.

  1. Zapněte blinkr doprava, aby ostatní řidiči věděli, k čemu se chystáte, a najeďte svým autem podél auta stojícího před volným parkovacím místem s bočním odstupem zhruba půl až tři čtvrtě metru. 
  2. Pomalu couvejte. Jakmile se zadní sedadla vašeho vozu ocitnou na stejné úrovni jako záď vedlejšího auta, otočte volantem doprava do plného rejdu. (Jak s tím souvisí zadní sedadla? Hned za nimi jsou zadní kola, o která ve skutečnosti jde. Na ně ovšem nevidíte, zatímco na sedadla ano.)
  3. Couvejte, dokud ve svém levém zrcátku neuvidíte polovinu přídě vozu za vámi. Srovnejte kola a podle potřeby couvejte rovně, než vaše pravé zrcátko mine (při pohledu z místa řidiče)  levý zadní roh auta vpředu. Pak točte plný rejd doleva. 
  4. Pokud vaše auto nemá přední parkovací senzory a vy se bojíte, že svým pravým předním rohem odřete levý zadní roh auta vpředu, nestyďte se zastavit a jít se podívat. Nejspíš uvidíte, že místa je mnohem víc, než se vám zpoza volantu zdá.
  5. Pokračujte v couvání s koly stočenými doleva, než se váš vůz srovná podél obrubníku. Nevěříte-li svému odhadu, sklopte pravé zrcátko tak, abyste v něm viděli své pravé zadní kolo. Pak už stačí popojet dopředu, abyste zastavili přibližně uprostřed mezi oběma sousedními vozy. A je to!

Někdy není řidič potřeba

Mnoho aut dnes umí zaparkovat samo. Piktogram na tlačítku automatického parkování se liší podle značky auta, ale většinou se jedná o nějakou kombinaci písmena P a symbolu volantu nebo kamery.

Obsluha systémů automatického parkování je vždy stejná: 

  1. Stisknete tlačítko systému a zapnete blinkr na tu stranu, na kterou chcete parkovat (typicky doprava).
  2. Pomalu jedete podél řady zaparkovaných vozidel, dokud vám systém neoznámí, že našel vhodné místo.
  3. Dále šlapete na pedály a řadíte podle pokynů na displeji, volantem točí auto samo. V nejmodernějších vozech už nemusíte řešit ani ty pedály, stačí celou dobu držet tlačítko.
Nejmodernější luxusní vozy umějí zaparkovat i vyparkovat bez přítomnosti řidiče v kabině. Foto: BMW

V případě parkování rozhodně platí, že trénink dělá mistra. Najděte si klidnou boční ulici s možností podélného stání a trénujte podle našeho návodu. Uvidíte, že po pár pokusech zajedete mezi auta s naprostou jistotou a vždycky stejně.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…
Přestože elektromobily stále tvoří jen zhruba desetinu našich prodejů, jejich podíl neustále stoupá a jen za posledních 12 měsíců narostl téměř o 50 procent. Zákazníci Carvago nejčastěji pořizují elektrická…