Vybíráme z nabídky: Volvo XC90

Foto: Volvo Cars

V pomyslné soutěži krásy velkých SUV by Volvo XC90 mohlo aspirovat na zlatou korunku. Přestože se v současné generaci vyrábí už od roku 2014, na ulici stále působí zrovna tak moderně jako o generaci mladší konkurenti. Není divu, že ve své kategorii patří k nejprodávanějším modelům.

Na Carvago.com můžete aktuálně vybírat z více než 1700 vozů Volvo XC90. V drtivé většině případů se přitom jedná už o vozy druhé generace. Více než třetina jsou přitom hybridy, čímž se XC90 zcela vymyká obvyklým poměrům na trhu. Pokud chcete – třeba kvůli daním – velké SUV s nízkými emisemi CO2, v případě XC90 budete mít na výběr daleko více vozů než u jiných podobných modelů.

Ojeté Volvo XC90: Motory, výbava, spolehlivost

  • Od předchůdce současný model podědil variabilní řešení sedadel s jednotlivě sklopnými a posuvnými sedadly ve druhé řadě.
  • Třetí řada sedadel není samozřejmost, ale ani žádná vzácnost. Mají ji přibližně dva inzerované vozy ze tří. 
  • Od roku 2020 lze místo tří běžných sedadel ve druhé řadě objednávat dvě komfortní „kapitánská křesla“. V praxi ale na toto provedení narazíte zcela výjimečně.
  • Sedadla, tentokrát ta přední, jsou tradiční pýchou Volva. Tak vyváženou kombinaci pocitu pohodlí a opory páteře na dlouhých cestách nenabízejí ani některé prémiové vozy nejvyšší třídy se všemožně nastavitelnými křesly. 
  • Volvo jako jedna z prvních značek přesunulo po vzoru Tesly většinu ovládání na vertikální displej palubního systému Sensus. Vypadá to hezky, ale ovládání za jízdy vyžaduje neúměrně mnoho pozornosti.
  • Pokud vaše cesty často vedou po německých dálnicích, vybírejte raději z vozů do roku 2020. V roce 2021 totiž Volvo začalo montovat do všech svých aut omezovač rychlosti na 180 km/h.
  • Vrcholný plug-in hybrid T8 nesl do roku 2021 přídomek Twin Engine, nyní se jmenuje T8 Recharge. Novější verze je zajímavější, nabízí totiž podstatně lepší dojezd na elektřinu a její spalovací motor je už přeplňovaný jen běžným turbodmychadlem namísto dřívější kombinace turbo+kompresor, která do budoucna představuje vyšší servisní riziko. 
  • Z hlediska spolehlivosti jsou největší sázkou na jistotu „obyčejné“ benzinové motory T5 a T6, které se ovšem vyskytují nejméně a v roce 2021 z nabídky zmizely. 
  • Většina zákazníků touží samozřejmě po dieselu. V případě starších motorů D4 a D5 je ale prohlídka vozu zkušeným mechanikem naprosto nutná. Nejsou jim totiž cizí nejrůznější závady včetně fatálních.
  • Označení B5 se objevuje od roku 2020 a znamená mild-hybrid, ale pozor – může jít o benzin i diesel! S motorizací B6 je situace jednodušší, to je vždycky benzin, mild-hybridní náhrada za dřívější T6.
  • Při prohlídkách ojetých XC90 se mechanici Carvago vedle motorů soustředí zejména na vibrace a pazvuky od podvozku a funkčnost pneumatického odpružení.
  • Pokud nechcete mít z XC90 předokolku, doporučujeme v rozpočtu na servis vyhradit prostředky na výměnu oleje v mezinápravové spojce. A od věci není jednou za čas vyměnit také olej v automatu.
  • Maximální hmotnost přívěsu se podle motorizace pohybuje od 2400 do 2700 kg. Mezi velkými SUV tak XC90 není zdaleka největším tahounem, na běžný přívěs třeba s koněm či menší lodí však bez problémů stačí. 
  • Specifikem Volva je nabídka továrního „čiptuningu“ pod značkou Polestar Engineered i pro ojeté vozy. Stačí k tomu hodina v autorizovaném servisu. Větším přínosem než drobné navýšení výkonu je úprava řadících algoritmů i řídicí jednotky pohonu 4×4. Podle zkušeností majitelů jsou takto upravená Volva řidičsky výrazně zajímavější. 

Když si vyberete svoje vysněné Volvo XC90 u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Kompaktní SUV jménem Tucson je pro Hyundai klíčové – jak globálně, tak evropsky. Na starém kontinentu se totiž opakovaně stalo nejprodávanějším modelem značky. A nic na tom nezměnila ani…
Sázka na nové jméno a neotřelý design se vyplatila. Zatímco mateřský Seat dlouhodobě skomírá, mladá značka Cupra, která z něj vzešla, slaví až nečekané prodejní úspěchy. Z velké části…
Pokud i v éře SUV upřednostňujete klasické vozy střední třídy, ale zároveň nechcete jezdit Passatem jako polovina Evropy, máme pro vás jeden neotřelý tip: elegantní francouzský Renault Talisman. Dobře…