Vybíráme z nabídky: Volvo XC60

Foto: Volvo

Kdybyste si měli tipnout nejprodávanější SUV u nás na Carvago.com, jaký model byste hádali? VW Tiguan? Ale kdepak. Dacia Duster? Samá voda. Správná odpověď zní Volvo XC60. Elegantní švédské SUV je mezi našimi zákazníky dokonce natolik žádané, že se loni stalo naším čtvrtým nejprodávanějším autem celkově.

Po příčinách téhle popularity netřeba složitě pátrat. Volvo XC60 je zkrátka hezké auto. Koho si nezíská svým uhlazeným, moderním exteriérem, ten určitě neodolá minimalistickému interiéru v nejlepších tradicích skandinávského designu. Do téhle kabiny se chcete prostě posadit jako do útulné lobby butikového hotelu. Parádní je zejména provedení se světlým čalouněním.

V prodejích už převládá druhá generace XC60, nabízená od roku 2017. Využívá stejnou platformu SPA jako XC90 a po technické stránce vlastně nemá svému většímu a staršímu sourozenci moc co závidět. U nás na platformě můžete aktuálně vybírat z více než čtyř tisíc vozů Volvo XC60.

Ojeté Volvo XC60: Motory, výbava, spolehlivost

  • Třináct procent zákazníků, kteří si jej u nás vybrali, dalo přednost hybridnímu pohonu. Celkově však jasně vítězí diesel (69 %), konkrétně varianta D4 o výkonu 140 kW/190 k. 
  • Stejně jako u příbuzných modelů jsou všechny motory dvoulitrové čtyřválce a vyznat se v jejich nabídce může být složité. Třeba označení B5 může znamenat jak benzin, tak diesel! Vrcholný plug-in hybrid se jmenoval T8 AWD, pak T8 AWD TwinEngine a dnes je to T8 Recharge. Univerzální laický klíč, jak podle názvu dekódovat techniku pod kapotou, tedy nemáme. Nejlepší je filtrovat u nás na webu podle paliva, případně i výkonu, a označení příliš neřešit.
  • Zmíněný plug-in hybrid T8 dostal loni výkonnější zadní elektromotor a větší baterii, což se projevilo nárůstem celkového výkonu až na brutálních 335 kW (455 k) a prodloužením elektrického dojezdu na téměř 80 km.
  • Nadprůměrně dobře vybavené bývají vozy ze Švédska, často mají i nezávislé topení. Najít je můžete snadno, lokalita vozu je hned první položka v našem pokročilém vyhledávání.
  • Tradiční pýchou Volva jsou sedadla. Tak vyváženou kombinaci pocitu pohodlí a opory páteře na dlouhých cestách nenabízejí ani některé prémiové vozy nejvyšší třídy se všemožně nastavitelnými křesly. Ano, boční vedení v zatáčkách je trochu slabší, ale „závodníci“ si volva stejně nekupují.
  • Volvo jako jedna z prvních značek přesunulo po vzoru Tesly většinu ovládání na vertikální displej palubního systému Sensus. Vypadá to hezky, ale ovládání za jízdy vyžaduje neúměrně mnoho pozornosti.
  • Pokud vaše cesty občas vedou po německých dálnicích, vybírejte raději z vozů do roku 2020. V roce 2021 totiž Volvo začalo montovat do všech svých aut omezovač rychlosti na 180 km/h.
  • Protože výrobce to nenařizuje, málokterý první majitel mění olej v převodovce a pohonu všech kol. Vám ale doporučujeme to nezanedbat, případně to nechat na nás, do budoucna si tak můžete ušetřit drahé problémy. 
  • Hmotnost přívěsu se liší podle pohonu, silnější motorizace utáhnou slušných 2400 kg. 
  • Dlouhodobě nejspolehlivější provoz slibují benzinové motory T5 a T6. U dieselů se naši mechanici při kontrolách setkávají s nejrůznějšími netěsnostmi nebo problémy vznikajícími v důsledku karbonových úsad. Pokud ale budete kupovat auto od nás, samozřejmě vám vybereme a doporučíme jen bezvadný kus.

Když si vyberete vysněné Volvo XC60 u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…