Vybíráme z nabídky: Smart ForTwo EQ

Foto: Smart

Věřili byste, že jedním z nejpopulárnějších elektroaut na Carvago je elektrická verze ikonického městského minivozítka? Vlastně je to ale logické. Smart ForTwo EQ totiž představuje pro obyvatele větších měst skvělý způsob, jak vyřešit každodenní dojíždění s minimálními provozními náklady a bez starostí s hledáním dostatečně velkého parkovacího místa. Jeho největší nevýhodu, totiž vysokou pořizovací cenu, smazal trh ojetin – elektrické Smarty poslední generace lze pořídit už od nějakých 200 000 Kč.

Na Carvago můžete vybírat z více než 2500 vozů Smart ForTwo EQ. Nás dnes bude zajímat generace 453, vyráběná do loňska, kdy značka uvedla zcela novou generaci modelů, vyvinutou v rámci joint-venture mezi skupinou Mercedes-Benz a čínským koncernem Geely. Elektrická verze ForTwo 453 původně přišla ještě pod starším názvem Electric Drive, v roce 2018 však dostala název EQ. A od června 2019 se už Smart s jiným než elektrickým pohonem vůbec nevyráběl.

Ojetý Smart ForTwo EQ: Motory, výbava, spolehlivost

  • Stejně jako v případě spalovacích verzí nabízel Smart dvě karosářské varianty: Coupé a oblíbené Cabrio se stahovací střechou.
  • Od začátku až do konce se tento model vyráběl s jedinou variantou pohonu. Vzadu uložený elektromotor o výkonu 60 kW (82 k) poháněl zadní kola a napájela jej lithiová baterie o jmenovité kapacitě 17,6 kWh (využitelných 16,7). 
  • Baterii kryla záruka na 8 let nebo 100 000 km. V době přípravy tohoto textu se do limitu věku i kilometrů vešly všechny vozy, které byly na Carvago aktuálně nabízeny. 
  • Přestože jde o městský minivůz, výrobce dopřál baterii kapalinové chlazení. S nadměrnou degradací se u této generace nesetkáváme. Je ovšem třeba počítat s tím, že kapacita časem přirozeně klesá, a s ní i dojezd na jedno nabití.
  • Po přechodu na přísnější homologační standard WLTP uváděl Smart dojezd 133 km. V praxi to při běžném používání bylo spíš okolo stovky. U nového vozu. Při vyšším stáří a nájezdu může reálný dojezd klesnout až někam k 70–80 km.
  • Standardně se Smart ForTwo EQ nabíjel jednou fází, za příplatek 990 eur však automobilka montovala 22kW třífázovou nabíječku. V kombinaci s odpovídajícím wallboxem tak lze baterii zcela nabít za 60 minut. Z běžné zásuvky to trvá 6 hodin.
  • Po městě se Smart řídí moc příjemně a působí možná až překvapivě svižně. Není to jen okamžitými reakcemi elektrického pohonu, ale i dobrým poměrem výkonu k hmotnosti – i v elektrické verzi totiž vozítko váží jen něco přes tunu.
  • Od kratičkého rozvoru 1873 mm nemůžete čekat bůhvíjaký komfort odpružení ani pocit neochvějné stability na dálnici. Až se ale poprvé vmáčknete na místo, které řidiči ostatních aut využít nemohou, rádi to Smartu odpustíte.
  • Kosmetický stav ojetin nebývá výstavní. Na světlém čalounění a tvrdých plastech se život městského „přibližovadla“ podepíše. S vážnějšími problémy se mechanici Carvago při kontrolách ojetých Smartů ForTwo EQ ale nesetkávají. 

Když si vyberete vysněný Smart ForTwo EQ u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Sázka na nové jméno a neotřelý design se vyplatila. Zatímco mateřský Seat dlouhodobě skomírá, mladá značka Cupra, která z něj vzešla, slaví až nečekané prodejní úspěchy. Z velké části…
Pokud i v éře SUV upřednostňujete klasické vozy střední třídy, ale zároveň nechcete jezdit Passatem jako polovina Evropy, máme pro vás jeden neotřelý tip: elegantní francouzský Renault Talisman. Dobře…
Na trhu nových vozů je Mondeo už minulostí – poslední kusy sjely z linky v březnu 2022, na měsíc přesně 29 let po zahájení prodeje první generace. Mezi ojetinami…