Top 5 ojetých elektroaut, která se nejlépe prodávají online

Foto : Hyundai

Přestože elektromobily stále tvoří jen zhruba desetinu našich prodejů, jejich podíl neustále stoupá a jen za posledních 12 měsíců narostl téměř o 50 procent. Zákazníci Carvago nejčastěji pořizují elektrická auta ve stáří tři až čtyři roky, s nájezdem do 30 tisíc kilometrů a cenou do 550 000 Kč. Také modelová struktura naznačuje, že zákazníci, kteří kupují ojetý elektromobil online, v něm zatím spatřují spíše druhý vůz do domácnosti s nízkými provozními náklady než primární dopravní prostředek – převládají zde totiž malé a kompaktní vozy, zatímco celkově se na Carvago nejvíce prodávají naopak spíše auta od střední třídy výš.

Ze žebříčku meziročně vypadl dřívější bestseller BMW i3, letos nefiguruje dokonce ani v první desítce. Ačkoliv má stále co nabídnout a i po letech funguje spolehlivě, zákazníci dávají přednost mladším elektroautům s jistotou v podobě dlouhé tovární záruky na trakční baterii. V této souvislosti je nicméně nutné zmínit, že s vadnými bateriemi se technici Carvago v praxi téměř nesetkávají ani při předkupních prověrkách CarAudit, ani v rámci reklamací. Ukazuje se, že baterie v ojetých elektroautech nebudou zdaleka takovým strašákem, jak se někteří lidé ještě před několika lety obávali.

A zde je pětice nejprodávanějších elektromobilů na Carvago v letošním roce:

5. Volkswagen ID.3

Kompaktní hatchback na trhu ojetin postupně vytlačuje elektrickou verzi předchozího Golfu. Silné softwarové porodní bolesti jsou po mnoha aktualizacích téměř zapomenuty. Zákazníci na ID.3 oceňují moderní, přesto však nijak výstřední design, příjemné chování na silnici a dobře fungující asistenční technologie.

Foto : Volkswagen
Foto : Volkswagen

👉 Aktuální nabídka vozů Volkswagen ID.3 na Carvago

4. Kia e-Niro

Tichá voda břehy mele. Elektrické Niro neoslní designem ani parametry, i s menší baterií však hravě ujede reálných 200 km, díky nízké spotřebě jezdí skoro zadarmo a dá se pořídit za vynikající cenu. V prodejích zatím zcela převládá e-Niro první generace, nabízené do roku 2022.

Foto : Kia

👉 Aktuální nabídka vozů Kia e-Niro na Carvago

3. Hyundai Kona Electric

Už pohled na kapacity baterií (39 nebo 64 kWh) a výkony elektromotorů (100 nebo 150 kW) dává tušit, že elektrická Kona využívá stejnou techniku elektrického pohonu jako Kia Niro. Svého času nabízela největší dojezd ze všech elektroaut prodávaných na evropském trhu. Doporučujeme vozy vyráběné od roku 2020 v ČR, mají totiž spolehlivější baterie SK Innovation.

Foto : Hyundai

👉 Aktuální nabídka vozů Hyundai Kona Electric na Carvago

2. Smart Fortwo EQ

Jako nové díru do světa neudělalo, z druhé ruky se však čiperné městské vozítko v elektrické verzi o nezájem zákazníků bát nemusí. Motor o výkonu 60 kW dává tunovému autíčku příjemnou dynamiku a reálný dojezd okolo 100 km pro městské použití bohatě stačí. Upřímně, samotné nás trochu překvapuje, jak dobře jde ojetý elektrický Smart na odbyt.

Foto : Smart

👉 Aktuální nabídka vozů Smart ForTwo EQ na Carvago

1. Nissan Leaf

Původní Leaf z roku 2010 byl prvním vážně míněným pokusem o masově vyráběný cenově dostupný elektromobil. A nedopadlo to úplně dobře. Druhá generace, nabízená od roku 2017, má stále baterii chlazenou vzduchem, díky nasbíraným zkušenostem však už nedegraduje nadměrně rychle a její jednodušší konstrukce přispívá k tomu, že Leaf zůstává jedním z nejdostupnějších pětidveřových elektroaut.

Foto : Nissan

👉 Aktuální nabídka vozů Nissan Leaf na Carvago

Nejprodávanější elektromobily na Carvago podle zemí*

Země AT CZ DE IT PL RO SK
1. Audi e-tron Smart ForTwo Smart ForTwo VW ID.3 Nissan Leaf Smart ForTwo Nissan Leaf
2. VW ID.3 Nissan Leaf Hyundai Kona EV Fiat 500e Kia e-Niro Nissan Leaf BMW i3
3. Audi Q4 Kia e-Niro Škoda Enyaq Smart ForTwo M-B EQA Audi e-tron Hyundai Kona EV
4. Fiat 500e Hyundai Kona EV VW ID.3 Nissan Leaf Fiat 500e VW ID.4 Kia e-Niro
5. Škoda Enyaq Hyundai Ioniq Audi e-tron Peugeot e-208 Audi Q4 VW ID.3 Audi e-tron

*Leden až květen 2024. Země, v nichž Carvago aktivně působí. Pro Kosovo zatím není k dispozici dostatečný objem dat.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…