Vybíráme z nabídky: Porsche Macan

Foto: Porsche

Jestliže vstup legendární značky sportovních vozů do segmentu SUV vnímali fanoušci před 20 lety s velkou nevolí, rozšíření nabídky o menší SUV v roce 2014 už bylo zcela logickým krokem. Oproti Cayennu sice Macan nenabízí tolik prostoru, síly ani prestiže, ale také je výrazně cenově dostupnější.

 Na evropském trhu ojetých vozů je Porsche Macan překvapivě populární, aktuálně jich v nabídce evidujeme více než 1500. A zdá se, že mnozí zákazníci nepotřebují ke štěstí ani tak vyhlášenou dynamiku značky Porsche jako samotný její věhlas: téměř polovina vozů má pod kapotou základní čtyřválec. Vzácná ale není ani varianta Turbo z opačného konce nabídky, má přibližně 12% podíl.

Ojeté Porsche Macan: Motory, výbava, spolehlivost

  •  To nejdůležitější řekneme rovnou: přestože na poměry Porsche jsou jeho pořizovací i provozní náklady relativně rozumné, v absolutních počtech se stále jedná o vysoké částky. Počítejte s tím, že na údržbu a opravy potřebujete solidní finanční rezervu.
  •  Macan sice využívá podlahovou plošinu Audi Q5, ale výrazně modifikovanou. Protože ladiči podvozků Porsche jsou skuteční mistři svého řemesla, Macan se v podstatě bez ohledu na motorizaci skvěle řídí a chováním v zatáčkách patří na samotný vrchol své kategorie.
  •  Základním motorem je dvoulitr EA888, který znáte pod označením 2.0 TSI, respektive 2.0 TFSI (Audi) z mnoha modelů koncernu VW. „Civilní“ původ a provozní náklady má také šestiválcový diesel, rovněž od Audi. V nabídce na něj ale narazíte vzácně.
  •  Benzinové šestiválce v Macanu jsou (kupodivu na rozdíl od Cayennu) vždy vlastní konstrukce Porsche. Náročné technické řešení včetně tzv. „suché vany“ zajišťuje bezchybný rozvod maziva i při extrémních odstředivých silách při sportovním projíždění zatáček a špičkové výkony – vrcholný model Turbo s paketem Sport Chrono vystřelí na 100 km/h za 4,4 s a pyšní se maximálkou 270 km/h. (Na rozdíl od ostatních německých značek Porsche nepoužívá „nepovinně povinný“ omezovač na 250 km/h.)
  •  Výbavou se Porsche nijak nepodbízí. Za každou jednotlivou položku si nechá dobře zaplatit, stejně jako u svých dražších modelů. Výbavě zvoleného vozu proto věnujte zvýšenou pozornost – mohlo by se stát, že nemá nějaký prvek, který v dané cenové kategorii považujete za samozřejmý. Když nám napíšete do objednávky, na jakých položkách výbavy vám záleží nejvíc, zaměříme se na ně v rámci kontroly CarAudit.
  •  Při kontrolách ojetých Macanů se mechanici Carvago občas setkávají se závadami indikace stavu oleje (u šestiválců) a trhavým řazením automatických převodovek. Takové vozy vám samozřejmě ke koupi nedoporučíme, raději společně vybereme jiný.
  •  Při faceliftu v roce 2021 z nabídky vypadla vrcholná motorizace Turbo, ale jen zdánlivě. Model GTS totiž posílil na stejný výkon jako předchozí Turbo (324 kW/440 k) a nabízí i stejné jízdní výkony.
  •  Pokud vás SUV s legendárním emblémem na kapotě láká, doporučujeme s výběrem příliš neotálet. Porsche už ohlásilo, že příští generace Macanu bude výhradně elektrická, takže nejzajímavější kusy budou z trhu postupně mizet.

Když si vyberete vysněné Porsche Macan u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Ať už se chcete odměnit za úspěchy své firmy, vyhráli jste v loterii nebo si toužíte splnit dětský sen, Porsche 911 by mělo stát na vašem seznamu přání velmi…
S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může…
Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin…