Vybíráme z nabídky: Cupra Formentor

Foto: Cupra

Sázka na nové jméno a neotřelý design se vyplatila. Zatímco mateřský Seat dlouhodobě skomírá, mladá značka Cupra, která z něj vzešla, slaví až nečekané prodejní úspěchy. Z velké části za nimi přitom stojí jediný model – sportovně stylizované kompaktní SUV Formentor.

Na Carvago můžete vybírat z více než 7000 vozů Cupra Formentor. Nejlevnější kusy začínají okolo hranice pět set tisíc korun. V nabídce převažuje základní motorizace 1.5 TSI, ale téměř čtvrtina dostupných vozů jsou plug-in hybridy e-Hybrid a více než čtyři stovky připadají na vrcholný sportovní model VZ5. 

Ojetá Cupra Formentor: Motory, výbava, spolehlivost

  • Atraktivní karoserie s dlouhou kapotou a opticky dozadu posazenou kabinou skrývá nejkonvenčnější možnou techniku – platformu MQB Evo, na níž jezdí spousta různých modelů koncernu Volkswagen včetně Golfu.
  • Nízká zaoblená střecha na první pohled prozrazuje, že Formentor nemá rodinné ambice. Což je v naprostém pořádku, pro tento účel má koncern v nabídce řadu jiných modelů. Považujte jej spíš za stylovku pro jednotlivce nebo bezdětné páry, jimž poslouží zcela plnohodnotně.
  • Navzdory „nudnému“ koncernovému technickému základu je Formentor naladěn tak, aby na klikaté silnici dokázal pobavit i zkušeného sportovně založeného řidiče. A to i v případě základní patnáctistovky. Podvozek v sobě má totiž zakódovanou přesnost a hravost, které dnes už úplně obvyklé nejsou. Přitom neplatí, že v běžném životě by auto bylo přehnaně tvrdé nebo jinak nekomfortní. 
  • Sportovnímu zaměření odpovídá také překvapivě nízká pozice za volantem s nohama před sebou spíš než pod sebou.
  • Ani s novou značkou se interiér nezbavil tradiční bolesti Seatů v podobě stroze působícího interiéru plného tvrdých plastů. Sportovní varianty VZ aspoň mají startování i volič jízdních režimů přímo na volantu – skoro jako ve Ferrari.
  • Slabší stránkou je ovládání sekundárních funkcí dotykem buď přímo na displeji, nebo na různých dotykových ploškách, jež Formentor převzal od sesterského Golfu.
  • Sportovní model VZ je poháněn známým čtyřválcem 2.0 TSI, naladěným na 180 (245 k) nebo 228 kW (310 k). Vrcholná varianta VZ5 se ovšem pyšní charakterním a velice silným pětiválcem 2,5 l, který si Cupra půjčila od Audi RS3. Zde je sice o něco slabší, ale 287 kW (390 k) pořád není úplně málo a navíc je tu i „torque splitter“ – soustava dvou lamelových spojek u zadní nápravy, která simuluje funkci aktivního diferenciálu. V jízdním režimu „Drift“, který nabízí jen model VZ5,  mají pak razantní výjezdy z ostrých zatáček úplně jiné kouzlo!
  • Protiváhu divoké VZ5 představuje plug-in hybrid. Stejně jako v příbuzných koncernových modelech je tvořen kombinací speciálně naladěné jednotky 1.4 TSI a v převodovce uloženého 85kW elektromotoru, napájeného baterií o využitelné kapacitě 12,8 kWh. Což není mnoho, ale k ujetí reálných 40–50 km to stačí.
  • Z pohledu zájemce o ojetinu je Formentor zatím téměř bezrizikový model. Na trhu je teprve čtvrtým rokem a protože se téměř neprodává jako fleetový vůz, naprostá většina jich má najeto hluboko pod 100 000 km. Pro zajímavost – mediánový nájezd Formentorů dostupných na Carvago činí pouhých 11 500 km! Se závadami se tak naši mechanici v praxi nesetkávají, maximálně s kosmetickým poškozením laku a interiérových plastů. Problémy s palubní elektronikou, které trápily první vyrobené kusy, jsou naštěstí dávnou minulostí.
  • Pro zajištění dlouhodobé spolehlivosti je samozřejmě zapotřebí dodržovat všechny předepsané servisní úkony včetně výměn oleje v převodovkách DSG a pohonu všech kol 4Drive.

Když si vyberete vysněnou Cupru Formentor u nás na Carvago.com, vyšleme k ní mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o stavu vozu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Pokud i v éře SUV upřednostňujete klasické vozy střední třídy, ale zároveň nechcete jezdit Passatem jako polovina Evropy, máme pro vás jeden neotřelý tip: elegantní francouzský Renault Talisman. Dobře…
Věřili byste, že jedním z nejpopulárnějších elektroaut na Carvago je elektrická verze ikonického městského minivozítka? Vlastně je to ale logické. Smart ForTwo EQ totiž představuje pro obyvatele větších měst…
Na trhu nových vozů je Mondeo už minulostí – poslední kusy sjely z linky v březnu 2022, na měsíc přesně 29 let po zahájení prodeje první generace. Mezi ojetinami…