Carvago doporučuje: 5 úsporných ojetých rodinných vozů do 350 000 Kč

Foto: Dacia

S rostoucími životními náklady se motoristé v celé Evropě stále častěji obracejí k vozům s nižší spotřebou paliva. Co ale dělat, když váš rodinný rozpočet nestačí na nové nebo skoro nové auto? Vybrali jsme pět cenově dostupných ojetých modelů s přiměřenými provozními náklady.

Při koupi vozu tohoto stáří a počtu najetých kilometrů je vždy na místě opatrnost. Nezbytná je prohlídka zkušeným automechanikem, který zná slabá místa konkrétního modelu. Při nákupu prostřednictvím Carvago projde takovou důkladnou kontrolou každý vůz, který si zákazník na platformě vybere. Více informací o naší prověrce CarAudit, která čítá 270 kontrolních položek, najdete na Carvago.com/CarAudit.

Vozy v našem výběru jsou seřazeny v abecedním pořadí, abychom nikomu nekřivdili. Tady jsou:

Citroen Berlingo

Citroen Berlingo. Foto: Citroen

Vozy MPV na bázi dodávek jsou dnes běžné, paradoxně mnohem více než tradiční MPV. Někdo však musel ukázat ostatním cestu a značka Citroen byla jedna z prvních, které si rodinný potenciál dodávky vybavené okny a sedadly uvědomily. Praktické Berlingo (i jeho „dvojče“ Peugeot Partner) nabízí bezkonkurenční poměr ceny a praktičnosti bez zbytečných vymožeností, které mnoho zákazníků ke spokojenému životu beztak nepotřebuje. Nemůžete však očekávat špičkovou úroveň kvality a technologií. 

Ojetý Citroen Berlingo na Carvago

  • Nejlepší motor: 1.6 HDi Euro 5 nebo 6
  • Raději nebrat: 1.6 VTi 88 kW
  • Spotřeba paliva: 4,3 l/100 km (1.6 BlueHDi 88 kW)
  • Počítejte s tím, že zaplatíte: 250 000 Kč za vůz z roku 2014 s cca 150 000 km

Dacia Lodgy

Dacia Lodgy. Foto: Dacia

Cenově dostupný sedmimístný vůz? Ano, existuje. A není špatný, ale musíte být připraveni přimhouřit oči nad drobnými nedostatky, zejména co se týče kvality zpracování a výbavy – před rokem 2016 nebyl ve standardu ani ukazatel vnější teploty. Ojeté Lodgy často vypadají opotřebovaně, i když jsou mechanicky naprosto v pořádku. Ale koho to zajímá, když za tak málo peněz dostanete tolik prostoru? Jedno varování: V žádném případě a za žádnou cenu si nekupujte Lodgy s jednotkou 1.2 TCe, která patří k nejméně spolehlivým motorům posledních dvaceti let. Nejlepší volbou je vynikající diesel, popřípadě benzínový motor 1.3 TCe, pokud ho najdete za cenu, kterou si můžete dovolit. Benzínový motor 1.6 je také dobrý a mnohem levnější. 

Ojetá Dacia Lodgy na Carvago

  • Nejlepší motor: 1.5 dCi
  • V žádném případě nebrat: 1.2 TCe
  • Spotřeba paliva: 4,4 l/100 km (1.5 dCi 81 kW)
  • Počítejte s tím, že zaplatíte: 280 000 Kč za vůz z roku 2017 s méně než 100 000 km

Ford Focus kombi 3. generace

Ford Focus III. Foto: Ford

Focus 3. generace využívající globální platformu Ford pro segment C se od předchůdce lišil v mnoha ohledech. Přinesl lepší materiály v interiéru a modernější asistenční systémy, ovšem v nepříliš prostorné karoserii. Dokonce i přední sedadla mohou někomu připadat stísněná. Přesto je toto kombi dostatečně prostorné, náhradní díly jsou relativně dostupné a vyváženost jízdního komfortu a ovladatelnosti je stále nejlepší ve své třídě. Sáhněte po dvoulitrovém dieselu, ale odolejte pokušení dvoupedálového pohodlí – dvouspojková převodovka PowerShift od firmy Getrag je drahá časovaná bomba.

Ojetý Ford Focus kombi na Carvago

  • Nejlepší motor: 2.0 TDCi Euro 5 s manuální převodovkou
  • Raději nebrat: 1.6 EcoBoost
  • Spotřeba paliva: 4,0 l/100 km (2.0 TDCi 110 kW)
  • Počítejte s tím, že zaplatíte: 320 000 Kč za vůz z roku 2017 s cca 150 000 km

Peugeot 308 SW II

Peugeot 308 SW. Foto: Peugeot

Po modelu 1. generace, který by za krásný neoznačili ani jeho největší fanoušci, začali designéři Peugeotu od nuly a přišli s jedním z nejelegantnějších kompaktních hatchbacků. Kombi SW je méně elegantní, ale jeho objemná záď má svůj důvod – obrovský zavazadlový prostor. Pomalu reagující dotykové ovládání může být občas frustrující, nicméně po mechanické stránce se není čeho bát, pokud se vyhnete přeplňovaným benzinovým motorům. Dokonce i automatická převodovka vyrobená společností Aisin je poměrně spolehlivá, pokud předchozí majitel měnil olej při cca 100 000 km.

Ojetý Peugeot 308 SW II na Carvago

  • Nejlepší motor: 1.5 BlueHDi 
  • Raději nebrat: 1.6 THP 
  • Spotřeba paliva: 3,7 l/100 km (1.6 e-HDi 85 kW)
  • Počítejte s tím, že zaplatíte: 290 000 Kč za vůz z roku 2018 s méně než 100 000 km

Škoda Fabia Combi 3. generace

Škoda Fabia Combi. Foto: Škoda Auto

Mnohem atraktivnější než nevzhledný předchozí model, praktická a dostatečně prostorná i pro rodinné potřeby – Fabia 3. generace byl jedním z nejdospělejších malých vozů, zejména s karoserií kombi (dnes již bohužel nevyráběnou). Pozor na hlučnou přední nápravu, falešná upozornění systému Front Assist, saze ve výfuku a pochybné servisní záznamy. Rizikem je i převodovka DSG v provedení se suchými spojkami, které koncern VW montuje ke slabším motorům. Základní výbava nebyla nijak zářná, takže si ověřte, zda vybraný vůz má vše, co potřebujete, včetně například výškově nastavitelného sedadla řidiče.

Ojetá Škoda Fabia Combi III na Carvago

  • Nejlepší motor: 1.2 TSI
  • Raději nebrat: 1.4 TDI
  • Spotřeba paliva: 4,8 l/100 km (1.2 TSI 81 kW)
  • Počítejte s tím, že zaplatíte: 250 000 Kč za vůz z roku 2017 s méně než 150 000 km
Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…
Přestože elektromobily stále tvoří jen zhruba desetinu našich prodejů, jejich podíl neustále stoupá a jen za posledních 12 měsíců narostl téměř o 50 procent. Zákazníci Carvago nejčastěji pořizují elektrická…