Vybíráme z nabídky: Volkswagen Touran

Foto: Volkswagen

Říká se, že co je hezké, nebývá praktické – ale může to platit i naopak. Hranatá krabice od Volkswagenu by žádnou soutěž automobilové elegance nevyhrála, ale na trhu ojetin platí za horké zboží. Právem. Na stále ještě kompaktním půdorysu nabízí prostorný interiér s obrovskou mírou variability a poctivé technické provedení, které se odráží ve všem od komfortu sezení až po chování v zatáčkách.

Výhodou konzervativního designu je nadčasovost. Ani v roce 2024 nevypadá Touran zastarale, přestože současná druhá generace (v názvosloví VW typ 5T) se prodává už devátým rokem! U nás na Carvago.com můžete aktuálně vybírat z více než 3800 vozů Volkswagen Touran, přičemž naprostá většina z nich jsou již vozy druhé generace.

Ojetý Volkswagen Touran: Motory, výbava, spolehlivost

  • Přestože Touran je o 10 cm kratší než aktuální VW Golf Variant (kombi), rozvor náprav má naopak o 10 cm delší! Podélný prostor v kabině je díky tomu opravdu královský.
  • Sedmimístné modely nabízejí zavazadlový prostor o objemu 633 l, pětimístné pak dokonce 743 l. Poměr místa pro cestující a pro zavazadla lze navíc podle potřeby měnit posouváním druhé řady sedadel.
  • Touran vznikal ještě v dobách, kdy si Volkswagen nezačal ve jménu modernity zahrávat se svojí nejsilnější stránkou – uživatelskou přívětivostí. Skvělá je nejen primární ergonomie, tedy trojúhelník volant-sedadlo-pedály, ale i ta sekundární. Ovladače jsou přehledné, logicky rozmístěné a snadno se s nimi manipuluje.
  • Dobrý je i výhled z vozu, a to nejen pro řidiče, ale i pro malé cestující na druhé řadě sedadel.
  • Na dlouhých cestách s rodinou oceníte také velké množství praktických odkládacích schránek a přihrádek na drobnosti.
  • Velmi doporučujeme hledat vozy vybavené předními sedadly ergoActive, což je obchodní označení pro sedadla certifikovaná německou ortopedickou organizací AGR. Jsou všestranně nastavitelná a dobře podporují páteř, takže ani po prázdninové cestě k moři nevystoupíte z auta příliš rozlámaní.
  • Původní Touran měl značné rezervy v kvalitě zpracování. Výrobce se ale poučil a vozy druhé generace vypadají i po velkých nájezdech velmi zachovale.
  • Na poměry své třídy si Touran počíná v zatáčkách až překvapivě suverénně. Daní za to je jen průměrný komfort odpružení na hrbolatém asfaltu, zejména u vozů vybavených většími příplatkovými koly.
  • Ze široké nabídky motorů doporučujeme diesel 2.0 TDI ve variantě 110 kW (150 k). Nejenže jej seženete levněji než výkonnější 140kW (190k) provedení, ale má i svižnější nástup síly z nízkých otáček, takže v běžných provozních situacích působí paradoxně živějším dojmem.
  • Nejlepším benzinovým motorem je 1.4 TSI, nabízený do modernizace v roce 2018. Pozdější 1.5 TSI je konstrukčně komplikovanější a na jeho vitalitě je znát, že už je homologovaný podle přísnějších emisních norem.
  • Vysloveně problémová ale není – na rozdíl od první generace – žádná z pohonných jednotek. Bez obav tedy vybírejte podle svých potřeb a rozpočtu. Jen u nejslabší 1.2 TSI a pozdější 1.0 TSI je nutno počítat s tím, že se na dálnici při plném naložení docela nadřou.
  • Mechanici Carvago se při prověrkách ojetých Touranů s automatem mimo jiné zaměřují na plynulost „suché“ dvouspojkové převodovky DSG, montované k benzinovým motorům. Diesely mají robustnější DSG se spojkami v olejové lázni, které jsou při dodržování pravidelné údržby mnohem trvanlivější. 
  • Jinak se v rámci našich kontrol CarAudit setkáváme spíše s drobnostmi, jako je zlobící otevírání elektrických pátých dveří nebo zatékání panoramatické střechy. 

Když si vyberete vysněný Volkswagen Touran u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Sázka na nové jméno a neotřelý design se vyplatila. Zatímco mateřský Seat dlouhodobě skomírá, mladá značka Cupra, která z něj vzešla, slaví až nečekané prodejní úspěchy. Z velké části…
Pokud i v éře SUV upřednostňujete klasické vozy střední třídy, ale zároveň nechcete jezdit Passatem jako polovina Evropy, máme pro vás jeden neotřelý tip: elegantní francouzský Renault Talisman. Dobře…
Věřili byste, že jedním z nejpopulárnějších elektroaut na Carvago je elektrická verze ikonického městského minivozítka? Vlastně je to ale logické. Smart ForTwo EQ totiž představuje pro obyvatele větších měst…