Vybíráme z nabídky: Volkswagen Caddy IV

foto: Volkswagen

S tím, jak automobilky postupně utlumily nabídku MPV, zájemci o prostorné a praktické vozy houfně přesedli do „osobních“ verzí lehkých užitkových aut. A protože drahý Volkswagen Multivan si může dovolit jen málokdo, velmi populární jsou v tomto segmentu modely o třídu menší, jako je právě VW Caddy. 

Na Carvago můžete vybírat z více než 4500 vozů Volkswagen Caddy. Pro dnešek necháme stranou nejnovější generaci, která je dvojčetem Fordu Tourneo Connect. Podíváme se na předchozí model z let 2015–2020. Dnes je už relativně dostupný a nabídka zůstává poměrně široká. Když si na Carvago vyfiltrujete jen vozy s více než třemi sedadly (abychom vyloučili „plechové“ dodávky), stále zůstane na výběr přibližně tisícovka aut.

Ojetý Volkswagen Caddy IV: Motory, výbava, spolehlivost

  • Ve světě užitkových aut neběží vývoj tak překotně, Caddy 3. generace (typ 2K) se vyráběl od roku 2003 až do roku 2020! V roce 2015 ale přišla rozsáhlá modernizace a s ní i trochu zavádějící označení Caddy IV. Právě to je model, o němž je dnes řeč.
  • Modernizace přinesla mimo jiné nové motory včetně dieselů splňujících Euro 6 a nepoznamenaných aférou Dieselgate. Lépe jedou, jsou úspornější a také spolehlivější.
  • Pokud chcete benzinový motor, hledejte jednotku 1.4 TSI. Základní dvanáctistovka je sice spolehlivá, dynamicky ale stačí maximálně na příměstské popojíždění s nenaloženým vozem. 
  • Z hlediska provozních nákladů může být zajímavou alternativou motor 1.4 TGI na stlačený zemní plyn (CNG). Někdy v budoucnu vás ale neminou výdaje související s údržbou plynové soustavy.
  • V nabídce byly dvě délky karoserie – vedle základní také o půl metru delší Caddy Maxi, do nějž toho naložíte už opravdu hodně.
  • Jako ve většině dodávek jsou zadní řady sedadel demontovatelné. Počítejte však s tím, že se přitom docela nadřete, na časté změny z pětimístné verze na dvoumístnou a zpět to úplně není. 
  • Jedním z důvodů popularity Caddyho je přátelské ovládání a relativně slušné jízdní vlastnosti. Podvozek dimenzovaný na přepravu celé rodiny včetně výbavy na dovolenou ale při obsazení pouze řidičem povážlivě drncá. V tomto ohledu se tuhá zadní náprava nezapře.
  • Většina vozů v inzerci je vybavená relativně skromně. Volkswagen však nabízel i různé lifestylové verze jako Beach, Cross nebo Alltrack a bohatou příplatkovou výbavu včetně třeba adaptivního tempomatu. V této třídě nevídaná byla rovněž možnost objednat pohon všech kol 4Motion. Luxusně specifikované Caddy tedy existují. Platí, že kdo hledá, najde.
  • I když ve vyšších stupních výbavy Caddy často suploval roli rodinného auta, vůz tohoto ražení si nikdo nekupuje proto, aby ho hýčkal v garáži. Počítejte s četnými kosmetickými vadami a vybydleným interiérem, tak to prostě chodí.
  • Kromě různých kosmetických vad se mechanici Carvago při kontrolách ojetých Caddy IV setkávají se závadami topení. Při zanedbaném servisu může zlobit také převodovka DSG v provedení se suchými spojkami, montovaném ke slabším motorizacím, a pohon všech kol 4Motion. V něm Volkswagen předepisuje výměnu oleje každých 60 000 km. Druzí (třetí, čtvrtí…) majitelé ale tuto nákladnou součást pravidelné údržby často vynechávají. 

Když si vyberete vysněný Volkswagen Caddy u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Na trhu nových vozů je Mondeo už minulostí – poslední kusy sjely z linky v březnu 2022, na měsíc přesně 29 let po zahájení prodeje první generace. Mezi ojetinami…
Stejně jako BMW 3 a Mercedes C představuje i Audi A4 prémiovou alternativu k masovým modelům střední třídy. Dnes se zaměříme na aktuální generaci „B9“ (správně Typ 8W). Prodává…