Vybíráme z nabídky: Toyota Corolla (E210)/Suzuki Swace

foto: Toyota

Chcete úsporné rodinné auto, do kterého jen lejete benzín a nic neřešíte? S Corollou nešlápnete vedle. Bestseller Toyoty s hybridním pohonem se ve své už dvanácté generaci ukazuje jako spolehlivý vůz bez výraznějších slabých míst.

Na Carvago najdete více než 5000 vozů Toyota Corolla. Až na výjimky z aktuální generace, označované kódem E210. Kombi s obchodním označením Touring Sports má v nabídce mírně nadpoloviční většinu, o zbytek se dělí pětidveřový hatchback s klasickým čtyřdveřovým sedanem. 

A proč sem pleteme ještě nějaké Suzuki? Model Swace je totiž jen přejmenovaná Toyota Corolla Touring Sports, nabízená výhradně s motorizací 1.8 Hybrid.

Ojetá Toyota Corolla E210/Suzuki Swace: Motory, výbava, spolehlivost

  • Toyota Corolla využívá stejný technický základ jako zde už představené modely Toyota C-HR a Toyota Prius. Hodně z toho, co jsme napsali v minulosti, tak platí i pro ni. Z motorů doporučujeme zejména hybrid 1.8, popřípadě s jistými výhradami 2.0 (jen pro hatchback a kombi). Už nenabízené dvanáctistovce nesvědčí městský provoz a ani motor 1.5 Dynamic Force (jen sedan) nenabízí žádný argument, proč mu dát přednost před spolehlivým a úsporným hybridem.
  • Sedan se pro Evropu vyrábí v Turecku, další dvě karosářské varianty v Británii. Hatchback s kratším rozvorem se hodí spíše do role městského vozu, rodinným potřebám vyhoví více sedan nebo ještě lépe kombi. 
  • Výkonnější 2.0 Hybrid (132, od roku 2023 pak 144 kW) uspokojí i dynamicky náročnější řidiče, nejsou mu však cizí poruchy způsobené náhlou ztrátou chladicí kapaliny v důsledku nevhodných technických řešení systémů čištění spalin. 
  • Naproti tomu 1.8 Hybrid v praxi snad nezná jiný problém než vybitou 12V baterii a po loňském navýšení výkonu z 90 na 103 kW a zvětšení trakční baterie působí svižněji než dříve. 
  • Zajímavostí je, že až do loňské modernizace měl sedan výrazně větší trakční baterii než zbylé dvě karosářské varianty (1,3 vs 0,75 kWh). S faceliftem posílila baterie v jednotkách 1.8 Hybrid i 2.0 Hybrid na shodné 2,45 kWh.
  • U vozů s velmi vysokými nájezdy (typicky taxi) mívá trakční baterie samozřejmě sníženou kapacitu, takže auto častěji využívá spalovací motor a má o trochu vyšší spotřebu, hybridní systém jako takový však stále funguje.
  • Sedan je koncipován jako komfortnější a konzervativnější model. Další dvě verze zatáčejí agilněji, zejména hatchback na krátkém rozvoru působí téměř sportovně. 
  • Hybridnímu pohonu nejvíce svědčí městský provoz, kde dokáže být až zázračně úsporný a díky příznivému složení spalin o hodně šetrnější k ovzduší než konvenční spalovací motory. 
  • Čím Corolla nenadchne, to je odhlučnění v dálničních rychlostech a rozhraní palubního systému, zejména ve vozech před loňským faceliftem. V tom má Toyota oproti konkurenci značné rezervy.
  • Žádané jsou vozy ve výbavě GR Sport se sportovním exteriérovým paketem a povedenými anatomickými sedačkami.
  • Kromě už zmíněných problémů nejsou pro Corollu typické žádné mechanické vrtochy, elektroničtí šotci ani závady způsobené nedostatky v dílenském zpracování. Mechanici Carvago se při kontrolách setkávají maximálně s klepáním od předního stabilizátoru, což je ale obecná závada, která při vysokém nájezdu dříve či později nemine většinu aut.

Když si vyberete vysněnou Toyotu Corolla u nás na Carvago.com, vyšleme k ní mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o jeho stavu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Na trhu nových vozů je Mondeo už minulostí – poslední kusy sjely z linky v březnu 2022, na měsíc přesně 29 let po zahájení prodeje první generace. Mezi ojetinami…
Stejně jako BMW 3 a Mercedes C představuje i Audi A4 prémiovou alternativu k masovým modelům střední třídy. Dnes se zaměříme na aktuální generaci „B9“ (správně Typ 8W). Prodává…