Vybíráme z nabídky: Renault Talisman

Foto: Renault

Pokud i v éře SUV upřednostňujete klasické vozy střední třídy, ale zároveň nechcete jezdit Passatem jako polovina Evropy, máme pro vás jeden neotřelý tip: elegantní francouzský Renault Talisman. Dobře vypadá, umí nabídnout pořádnou porci luxusu a je mnohem spolehlivější, než si možná myslíte.

Na evropském trhu vydržel Talisman jen sedm let a nikdy se z něj nestal úplný šlágr. Na Carvago přesto můžete dnes vybírat z více než 700 vozů Renault Talisman, často s nízkým nájezdem, silnými motory a bohatou výbavou. Kombíky Grandtour převažují nad sedany přibližně v poměru 2:1. Mezi dieselem a benzinem je to téměř přesně půl na půl a většina nabízených aut má automat. Mediánový nájezd se v době přípravy tohoto článku pohyboval okolo 60 000 km a mediánová cena okolo 560 000 Kč. 

Ojetý Renault Talisman: Motory, výbava, spolehlivost

  • Talisman stojí na stejné platformě jako tehdejší velkoprostorový Espace. Už z toho je zřejmé, že ve střední třídě patří k největším vozům. Oproti soudobému Passatu má navrch v délce karoserie, rozvoru náprav i šířce, takže posádka se uvnitř opravdu netísní.
  • Přestože čtyřdveřový model je opravdu sedan s přepážkou mezi kabinou a zavazadlovým prostorem (což je plus z hlediska tuhosti a odhlučnění), zadní opěradla jsou sklopná. Kvůli naplocho balenému nábytku tedy kombi shánět nemusíte. 
  • V době uvádění Talismanu na trh působila neotřele dnes už poměrně běžná věc – svisle orientovaný displej palubního systému. V té době nebylo zdaleka běžné ani přepínání jízdních režimů, kdy se spolu s odezvou motoru a převodovky mění i podsvícení interiéru a grafika přístrojů.
  • Vozy ve vyšších stupních výbavy působí za jízdy velmi tichým dojmem. Vděčí za to laminovaným bočním sklům i systému aktivního potlačování hluku.
  • Důvodem k hledání vyšší výbavy, nejlépe rovnou vrcholné Initiale Paris, jsou také parádní „kapitánská“ sedadla s velkorysým komfortem, jemnou kůží nappa a masážní funkcí u řidiče. 
  • Nechybí ani specialita Renaultu v podobě řízení všech kol 4Control. Výměnou za menší nádrž (soustava natáčení zadních kol je prostorově náročná) získáte strmější řízení a lepší rejd v nižších rychlostech, a naopak více stability v rychlejších táhlých zatáčkách, kde se zadní kola lehce natočí nikoliv proti těm předním, ale ve stejném směru. Systém 4Control se dodával v kombinaci s adaptivními tlumiči pérování.
  • V průběhu let se pod kapotou Talismanu vystřídala řada motorů – a mechanicky problémový není kupodivu ani jeden z nich. Naším tipem je dCi 160, dvouturbová varianta dieselové šestnáctistovky o výkonu 118 kW / 160 k, popřípadě robustní, výkonný (147 kW / 200 k) a pocitově velmi silný dvoulitr dCi 200.
  • Spolehlivé jsou také dvouspojkové převodovky EDC, pokud se nezanedbají výměny oleje v předepsaném intervalu 90 000 km.
  • O to větší škoda, že Talisman si zbytečně kazí pověst ledabylým dílenským zpracováním. Už z výroby špatně lícovaly některé díly karoserie a mechanici Carvago se při kontrolách ojetých vozů běžně setkávají s nejrůznějšími nepříjemnými pazvuky od sedaček nebo z palubní desky. 
  • V průběhu výroby prošel model dvěma menšími modernizacemi. V roce 2018 dostal poprvé větší motory než 1,6 l, LED mlhovky a více měkčených plastů v interiéru. Téměř neviditelný facelift v roce 2020 pak přinesl modernizované asistenční systémy, adaptivní Matrix LED světla nebo střešní anténu v podobě „žraločí ploutve“.

Když si vyberete vysněný Renault Talisman u nás na Carvago.com, vyšleme k němu mechanika, který provede detailní kontrolu CarAudit a pošle vám podrobnou zprávu o stavu vozu včetně fotografií. Budete-li s výsledkem spokojeni a rozhodnete se vůz koupit, vyřídíme všechno potřebné od výkupu přes dovoz do země až po přihlášení do evidence vozidel. Vy se jen můžete těšit, až vám auto přistavíme přímo před dům.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Sázka na nové jméno a neotřelý design se vyplatila. Zatímco mateřský Seat dlouhodobě skomírá, mladá značka Cupra, která z něj vzešla, slaví až nečekané prodejní úspěchy. Z velké části…
Věřili byste, že jedním z nejpopulárnějších elektroaut na Carvago je elektrická verze ikonického městského minivozítka? Vlastně je to ale logické. Smart ForTwo EQ totiž představuje pro obyvatele větších měst…
Na trhu nových vozů je Mondeo už minulostí – poslední kusy sjely z linky v březnu 2022, na měsíc přesně 29 let po zahájení prodeje první generace. Mezi ojetinami…