Pneumatiky vám o sobě řeknou skoro vše. Stačí umět číst jejich značení

Foto: Continental AG

Změť písmen a číslic na boku pneumatiky je na první pohled záhadná. Kdo ji ale umí „luštit“, zjistí z ní hodně zajímavých informací. Podívejme se společně alespoň na ty nejdůležitější z nich. S výjimkou značky výrobce a modelu pneumatiky je obvykle nejvýraznějším údajem její rozměr. Může vypadat například takto: 

215/50 R17 91V 

Jak číst rozměr pneumatiky

První číslo, v našem příkladu 215, udává šířku pláště v milimetrech. Číslo následující za lomítkem je poměr výšky bočnice k šířce pneumatiky v procentech. V našem případě 50. Výška bočnice tedy činí přesně polovinu (50 %) z 215 mm, což matematicky vyjádřeno znamená 107,5 mm. V praxi to ale bude o něco více nebo méně. Pneumatiky se totiž nevyrábějí s přesností na desetiny milimetru.

Písmeno R označuje radiální konstrukci pneumatiky. S jinou se už na běžných pláštích pro osobní vozy nesetkáte – na rozdíl třeba od motocyklů nebo užitkových vozidel. Číslo 17 pak znamená vnitřní průměr ráfku v palcích. Jeden palec je 25,4 mm, takže v našem případě má ráfek průměr 432 mm. 

Index nosnosti a rychlostní index pneumatiky

Následující kombinace čísla a písmena nepřímo prozrazuje, jak těžké auto pneumatika unese a jak rychle s ní jde jezdit. Číslo je index nosnosti pneumatiky v kilogramech, od 50 (190 kg) po 124 (1600 kg). V praxi se nejčastěji setkáte právě s hodnotami indexu mezi 90 až 95, protože pokrývají rozsah provozních hmotností většiny běžných aut. Písmeno analogicky vyjadřuje index maximální rychlosti pneumatiky, od L (120 km/h) po Y (300 km/h). Úplně podle abecedy to ale nejde. Třeba písmena O, P a X se v rychlostních indexech nepoužívají, naproti tomu je mezi U (200 km/h) a V (240 km/h) vklíněno H (210 km/h). Pláště nejvyšší výkonnostní třídy nad 300 km/h se pak označují ještě dodatečnými písmeny ZR.

Pneumatiku s vyšším hmotnostním nebo rychlostním indexem, než je pro vaše auto předepsána, použít můžete, s nižším však – vcelku logicky – nikoliv. Výjimku představují pneumatiky zimní. Jejich rychlostní index býval hlavně v minulosti nižší než u letních plášťů ekvivalentního rozměru a výkonnostní třídy. Mít je na autě je legální, podle zákona však nesmíte rychlostní limit pneumatiky překračovat. Snad s výjimkou německých dálnic to nicméně pro evropské řidiče dnes už není téma, i levnější zimní pláště mívají rychlostní index alespoň H. 

Výše uvedené označení najdete na každé běžné pneumatice. Za ním mohou, ale nemusí následovat další „kódy“, například TL (tubeless, bezdušová konstrukce) nebo XL (zátěžové provedení pro větší a těžší vozy, typicky SUV). 

Dále bývá na pneumatikách uveden také tlak, obvykle v KPa. Pozor, jedná se o maximální přípustné huštění pro daný typ pláště, nikoliv o doporučenou hodnotu! Vždy používejte tlaky předepsané výrobcem vašeho vozu. Najdete je v návodu k obsluze a obvykle i na štítku na rámu dveří. 

3PMSF, nebo M+S?

V souvislosti se zimními pneumatikami musíme zmínit ještě jednu relativní novinku. Místo tradiční kombinace M+S (Mud + Snow, bláto a sníh) se zimní pneumatiky nově označují tzv. alpským symbolem tří horských vrcholků s vločkou neboli 3PMSF (Three-Peak Mountain Snowflake). Jedná se o nové označení podle aktuálních předpisů EU.

Jak zjistit stáří pneumatiky

Ani obrázkem hor jsme možnosti luštění zdaleka nevyčerpali. Nedílnou součástí označení na bočnici pneumatiky je také homologační DOT kód. Hledejte po obvodu nápis „DOT“, následovaný obvykle třemi skupinami alfanumerických znaků. Poslední čtyři číslice udávají týden a rok výroby pláště. Například pneumatika, jejíž DOT kód končí číslem 1522, byla vyrobena v 15. týdnu roku 2022.

Quattro, xDrive, 4Motion… V čem se liší typy pohonu 4×4 – a potřebujete ho vůbec?

A k čemu je to dobré? Pneumatiky časem stárnou. Pokud jsou na voze zhruba sedm let nebo déle, nebudou už mít původní vlastnosti a navíc říkají něco o tom, jak pečlivě majitel k údržbě vozu přistupoval. Velké rozdíly ve stáří pneu na jednotlivých kolech pak mohou naznačovat třeba bouračku a shánění dílů po vrakovištích.

Při nákupu nových plášťů vás naopak datum výroby příliš stresovat nemusí. Při správném skladování se totiž jejich vlastnosti téměř nemění. Stárnout začnou až působením povětrnostních, mechanických a chemických vlivů po obutí na auto.

Hvězdička pro BMW

Pokud za obchodním názvem pneumatiky naleznete další písmenné nebo číselné označení, znamená to, že jde o verzi pláště vyvinutou speciálně pro určitou automobilku nebo dokonce model. V případě BMW je to tradičně symbol hvězdičky, kódy K1 až K3 prozrazují výrobu pro Ferrari, N najdete na vozech Porsche atd. To neznamená, že je nesmíte obout na jiný vůz. Byly ale vyvinuty specificky podle požadavků konkrétního výrobce, takže na voze jiné koncepce mohou mít výrazně odlišné vlastnosti. Ano, jeden typ pneumatiky s jedním označením, například Pirelli P Zero 315/30 R22 107 Y ZR, může mít odlišnou konstrukci a někdy i dezén podle toho, zda jde o verzi pro obecný trh, pro BMW nebo pro Porsche! 

Vidíte, že jsme nepřeháněli. Bočnice pneumatik je učiněná studnice informací, pokud v ní umíte číst – a to vy už teď umíte.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…