Dotace na elektromobily v roce 2024: Jaké jsou podmínky a jak podat žádost

Foto: Ionity

🔵 Naposledy aktualizováno 25. dubna 2024 – další upřesnění informací o podmínkách dotace a podání žádosti

České ministerstvo průmyslu a obchodu se rozhodlo podpořit poptávku po vozidlech s nulovými výfukovými emisemi novým dotačním programem. V tomto článku se dozvíte, pro koho jsou dotace na pořízení elektromobilu určeny, jaké jsou jejich podmínky a jak o ně lze požádat. Dotaci lze totiž uplatnit i na některá elektrická auta z nabídky Carvago.

Jak najít na Carvago elektromobily, na které lze dotaci získat?

Na Carvago můžete vybírat z několika tisíc nových a předváděcích elektroaut, která podmínky pro přidělení dotace splňují, od Abarthu 500e až po Volvo EX30. Stačí klepnout na následující odkaz:

👉 Nejširší nabídka elektroaut s nárokem na dotaci

Kdo může o dotaci na elektromobil v roce 2024 zažádat?

Podpora je určena pouze českým podnikatelům a firmám všech velikostí, od živnostníků až po největší podniky. Poskytována bude formou bankovní záruky za komerční úvěr od leasingové společnosti nebo banky spolu v kombinaci se samotnou finanční dotací. Financování nákupu elektrovozu úvěrem je tedy jednou z podmínek získání dotace. 

Jak o dotaci na elektromobil požádat?

Všechny informace o podmínkách dotace a postupu při nákupu vozu najdete na našem webu v příslušné sekci našeho Průvodce elektrickými a hybridními vozy. Nejprve si vyberete vůz a sjednáte financování. O dotaci můžete požádat prostřednictvím Národní Rozvojové Banky. Na jejím webu vyplníte formulář žádosti o poskytnutí podpory a stáhnete si jej do počítače ve formě XLS souboru. Ten následně se všemi potřebnými přílohami podáte přes e-podatelnu NRB v sekci pro neregistrované uživatele. Součástí žádosti musí být řádně vyplněné přílohy, které jsou rozdělené podle právní formy žadatele. Jejich přehled následuje, formulář si můžete stáhnout klepnutím na název souboru:

Nutné přílohy žádosti pro právnické osoby

Nutné přílohy pro fyzické osoby

Na jaké elektromobily lze dotaci čerpat?

Dotace je určena pro osobní vozy (kategorie M1) s elektrickým pohonem do cenového limitu 1,5 milionu korun bez DPH. V případě lehkých užitkových vozů (N1) činí limit rovné dva miliony korun. Pokud se rozhodnete pořídit elektrický užitkový automobil kategorie N2, může jeho cena dosahovat až 2,5 mil. Kč. Stejný limit platí rovněž pro vozidla poháněná palivovými články (FCEV, Fuel Cell Electric Vehicle).

Dotaci lze čerpat pouze na vozy do nájezdu 6000 km a stáří do 6 měsíců od data uvedení do provozu. V praxi ji tedy lze využít i na řadu zánovních ojetin, protože například mnoho předváděcích vozů tyto limity splňuje.

Kde zjistím, jestli je elektromobil pro mě vhodný?

Prostudujte si našeho Průvodce elektrickými a hybridními vozy, kde najdete mimo jiné odpovědi na časté otázky související s výběrem a provozováním elektromobilu. 

Jaká bude výše dotace na elektromobily a nabíjecí stanice? 

Maximální výše dotace je odstupňovaná podle kategorie vozu, a to následovně:

  • až 200 000 Kč pro osobní elektromobily ( M1)
  • až 250 000 Kč pro lehké užitkové elektromobily (N1)
  • až 300 000 Kč pro vozidla poháněná palivovými články (FCEV) a užitkové elektromobily kategorie N2

Vedle samotného automobilu lze získat od státu příspěvek také na pořízení a instalaci nabíjecí stanice, ať už se jedná o nabíječku na střídavý proud (AC), nebo o výkonnější stejnosměrné (DC) stanice: 

  • až 50 000 Kč na jednu AC nabíjecí stanici
  • až 100 000 Kč na jednu DC nabíjecí stanici s maximálním nabíjecím výkonem do 40 kW
  • až 150 000 Kč na jednu DC nabíjecí stanici s maximálním nabíjecím výkonem nad 40 kW

Dobíjecí stanice pořízené s využitím dotace může po dobu udržitelnosti projektu využívat pouze subjekt, který dotaci přijal. Tímto způsobem nelze tedy financovat nabíječky určené pro zákazníky firem, například v nákupních centrech nebo automobilových dealerstvích.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…
Přestože elektromobily stále tvoří jen zhruba desetinu našich prodejů, jejich podíl neustále stoupá a jen za posledních 12 měsíců narostl téměř o 50 procent. Zákazníci Carvago nejčastěji pořizují elektrická…