Carvago cenová mapa Evropy odhaluje: Kde koupit ojeté auto nejvýhodněji?

Carvago price map

Carvago.com, online tržiště ojetých vozů, přichází s unikátní cenovou mapou Evropy, která odhaluje, kde nakupovat ojetá vozidla nejvýhodněji. Podle nejnovějších dat je Švédsko zemí s nejatraktivnější nabídkou – vozy s největšími rozdíly v ceně oproti tuzemskému trhu. Německo, dlouhodobě oblíbená destinace pro nákup ojetých vozů, se vyznačuje atraktivními cenami prémiových značek, ale v šířce nabídky levnějších vozů za Švédskem či Rumunskem zaostává. Zajímavé příležitosti nabízí také francouzský, slovenský nebo polský trh.

Analýza průměrných cen prodaných vozů ukazuje, že určité značky a modely jsou v zahraničí cenově výhodnější než na domácím trhu. Týká se to vozů všech segmentů, včetně luxusních vozů značek jako BMW nebo Audi, stejně jako populárních modelů často prodávaných v Česku. Tento fenomén je důsledkem rozmanitých faktorů, jako jsou rozdíly v daňovém zatížení, registračních poplatcích nebo specifických preferencích jednotlivých trhů. 

Výrazné cenové rozdíly mezi stejnými modely v různých zemích jsou ovlivněny různými faktory. Například v rámci snahy o snížení emisí zavedly některé evropské státy daňové povinnosti pro vozidla s vyššími emisemi. To je patrné zejména ve Švédsku, kde vozidla s větším objemem motoru, zejména dieselové, čelí vyšším silničním daním. Jiné důvody pro cenové rozdíly zahrnují nerovnováhu mezi poptávkou a nabídkou, různorodé ekonomické situace v rámci EU a kurzové fluktuace.

Jakub Šulta, zakladatel společnosti Carvago, která denně monitoruje téměř 7 milionů evropských inzerátů, uvádí: „Cenové rozdíly v Evropě se zvětšují a naši zákazníci toho aktivně využívají. Zvláště populární jsou rodinné dieselové vozy ze Švédska, která bývají lépe vybavená a jsou cenově dostupnější díky vysokému daňovému zatížení pro tuto motorizaci na lokálním trhu.“

Důležitou radou pro české zákazníky při dovozu ojetiny ze zahraničí je důkladná technická kontrola vozidla, ideálně nezávislým technikem. Carvago se zaměřuje na pečlivou předkupní kontrolu vozidel, využívá nástroje jako Cebia, databáze pojišťoven a kradených vozidel. Na rozdíl od individuálních dovozců nabízí Carvago svým zákazníkům jistotu záruky od české společnosti, což zahrnuje plnou zodpovědnost za stav doporučených vozidel.

Detailní informace o cenách tisíce modelů levnějších než na tuzemském trhu si můžete stáhnout ve formě XLSX souboru: Stáhnout kompletní data k cenové mapě CZ


O analýze

Analýza zahrnuje 1000 nejprodávanějších modelů v Česku v roce 2023*, které jsou zároveň levnější na ostatních evropských trzích než na tuzemském trhu. Carvago analyzovalo data na základě značky, modelu, roku výroby, výkonu a paliva. Vyhodnocená data byla škálována dle váženého průměru cen, za která se vozidla v letošním roce prodala. 

*Období od 1.1. 2023 do 15.11. 2023

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články:

Carvago.com, online platforma pro prodej ojetých vozů, s potěšením oznamuje dosažení významného milníku – v nedávné době doručila vůz svému 15 000. zákazníkovi. Tento úspěch je důkazem rostoucího trendu,…