10 nejprodávanějších aut na Carvago v roce 2023

Foto: Carvago

Bentley Bentayga, Porsche 911 Targa nebo BMW M4 – i taková auta jsme v loňském roce dodali. Většina z tisíců vozů, které nám loni prošly rukama, však byla přece jenom o něco všednější. Pojďme se společně podívat, o jaké modely byl v roce 2023 mezi našimi zákazníky největší zájem.

Při pohledu na žebříček značek vidíme na prvním místě koho jiného než Volkswagen. Následuje BMW a hned po něm překvapivě Volvo. Za ním se dále seřadily v uvedeném pořadí Audi, Škoda, Mercedes-Benz, Ford, Mazda, Opel a Seat. Nejčastěji jsme prodávali vozy z roku 2019 s nájezdem do 80 000 km. Automatické převodovky již poměrně výrazně převažovaly nad manuálními (zhruba v poměru 2:1).

A které modely se tedy v našem objednávkovém systému objevovaly nejčastěji?

10. Škoda Karoq

Foto: Škoda Auto

Pořadí 10 nejžádanějších modelů u nás za loňský rok uzavírá střední SUV od Škodovky. Naši zákazníci častěji objednávali Karoq  s dieselem než s benzínem, s automatem než s manuálem a s pohonem jedné nápravy místo dvou, rozdíl byl však ve všech případech jen velice těsný.

Vyberte si na Carvago i vy z více než 4000 vozů Škoda Karoq

9. Volvo XC40

Foto: Volvo Cars

První a nikoliv poslední překvapení v žebříčku. Kompaktní SUV s líbivým severským designem působí jako typická stylovka do města, ale naši zákazníci si ho nejčastěji objednávali s relativně silným motorem T4 o výkonu 140 kW/190 k. I zde zvítězil diesel nad benzínem, podíl elektrických verzí je zatím nepatrný.

Vyberte si na Carvago i vy z více než 5000 vozů Volvo XC40

8. Škoda Superb

Foto: Škoda Auto

Český sourozenec Passatu s extra přídělem místa pro nohy vzadu je stálicí firemních flotil v mnoha evropských zemích. Tomu odpovídá i skladba motorizací. Nejprodávanější u nás byla osvědčená dieselová klasika 2.0 TDI 110 kW/150 k, a to s převodovkou DSG a pohonem předních kol. Překvapit může, že kombi vítězí nad liftbackem v drtivém poměru téměř 9:1.

Vyberte si na Carvago i vy z více než 4000 vozů Škoda Superb

7. Audi A6

Foto: Audi

Ostře řezaný prémiový model boduje vedle značné prostornosti také moderní elektronikou a atraktivní nabídkou motorů. Slušně se prodávají i tradiční šestiválce, početně však prodejům vládne verze 40 TDI – tedy varianta všudypřítomného dvoulitru, zde naladěná na 150 kW/204 k. Podíl pohonu všech kol quattro přesahuje 70 procent. 

Vyberte si na Carvago i vy z více než 7000 vozů Audi A6

6. Volkswagen Tiguan

Foto: Volkswagen

Popularita mnoha modelů z našeho přehledu se výrazně liší zemi od země. Ne tak ovšem v případě Tiguanu, který je horkým zbožím všude, kde působíme. Není se čemu divit. Volkswagen v případě tohoto SUV vytvořil vítěznou kombinaci univerzálně přijatelného designu, dostatečné praktičnosti a bezproblémového ovládání. Zajímavost: Souboj benzinových a naftových motorů skončil v případě Tiguanu přesnou remízou 50:50.

Vyberte si na Carvago i vy z více než 12 000 vozů Volkswagen Tiguan

5. Volkswagen Golf

Foto: Volkswagen

Jistý ústup Golfu ze slávy, patrný v evropských statistikách registrací nových vozů, vidíme i v našich statistikách. Páté místo by pro řadu jiných modelů byl životní úspěch, Golf jsme však přece jenom byli zvyklí vídat výš. Jasně nejžádanější verzí je 1.5 TSI 110 kW/150 k v kombinaci s převodovkou DSG. Kombi hraje na trhu spíše doplňkovou roli, má jen asi 20% podíl.

Vyberte si na Carvago i vy z více než 26 000 vozů Volkswagen Golf

4. Volvo V60

Foto: Volvo Cars

Značka Volvo u nás za poslední rok enormně narostla na oblibě. Stále více zákazníků zjevně hledá nějakou alternativu k sice dobrým, ale přece jen všudypřítomným německým vozům. Elegantní kombi V60 naši zákazníci loni nejčastěji objednávali v už nevyráběné motorizaci D4, což je diesel o výkonu 140 kW/190 k.

Vyberte si na Carvago i vy z více než 3000 vozů Volvo V60

3. Volkswagen Passat

Foto: Volkswagen

Na nejnižším stupni vítězů nacházíme „služební auto Evropy“. Jako nový kupují Volkswagen Passat v podstatě jenom firmy, mezi soukromými vlastníky však dlouhodobě boduje jako ojetina. Převaha jednotky 2.0 TDI nad ostatními motorizacemi je zde drtivých 9:1, podobné číslo platí i pro podíl karoserie kombi. Pohon všech kol 4Motion měl přibližně každý čtvrtý Passat, který jsme loni prodali.

Vyberte si na Carvago i vy z více než 8000 vozů Volkswagen Passat

2. Volvo XC60

Foto: Volvo Cars

Loni čtvrté, letos už druhé. Skandinávské SUV je na Carvago obrovský hit, mimo jiné díky nabídce kvalitních a udržovaných vozů ze Švédska za zajímavé ceny. Přestože Volvo má v plánu přestat dieselové motory vyrábět, u našich zákazníků výrazně vedou. Nejpopulárnější verzí XC60 za loňský rok byla dieselová B4 (existuje i benzinový motor se stejným označením, objemem i výkonem) o výkonu 145 kW/197 k.

Vyberte si na Carvago i vy z více než 6000 vozů Volvo XC60

1. Škoda Octavia

Foto: Škoda Auto

Ačkoliv působíme v zemích tak rozmanitých jako Polsko a Itálie, nejvíce zákazníků stále máme v našem domovském Česku – a Octavia zůstává pro české motoristy modelem první volby. Ideálně s karoserií kombi (88 %) a motorem 2.0 TDI o výkonu 110 kW/150 k. Oproti některým jiným modelům si Octavia zachovává vysoký podíl manuálních převodovek, v konečném zúčtování se však váhy už těsně překlopily na stranu automatu (52:48).

Vyberte si na Carvago i vy z více než 9000 vozů Škoda Octavia

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…
Přestože elektromobily stále tvoří jen zhruba desetinu našich prodejů, jejich podíl neustále stoupá a jen za posledních 12 měsíců narostl téměř o 50 procent. Zákazníci Carvago nejčastěji pořizují elektrická…