10 nejprodávanějších aut na Carvago v roce 2022

Foto: Carvago

Tisíce zákazníků ze sedmi evropských zemí se v loňském roce přesvědčily, že i auto z druhé ruky lze koupit online – pohodlně, bez starostí a se zárukou. Kromě České republiky, kde máme domov, působíme také v Itálii, Německu, Polsku, Rakousku, Rumunsku a na Slovensku. To jsou velmi různorodé trhy s odlišnými preferencemi – třeba v Itálii hodně prodáváme kompaktní BMW a Mercedesy, zatímco na Slovensku se nám nejvíce daří s kompaktními a středními SUV neněmeckých značek. 

Stejně jako v celé Evropě byl i u našich zákazníků nejprodávanější značkou aut Volkswagen. Následuje BMW a Škoda. Nejvíce jsme v loňském roce prodávali vozy z let 2018 a 2019 s nájezdem 100–150 tisíc kilometrů a cenou okolo půl milionu korun. 

Pokud jde o karoserie, nejčastěji naši zákazníci pořizovali vozy SUV (30 %). Dále každé páté auto, které Carvago v loňském roce prodalo, mělo karoserii kombi a přibližně 13 procent byly sedany.

Nejžádanější byly benzinové motory s podílem 48 %, zatímco diesel zvolilo 43 % zákazníků. Podíl elektromobilů jen těsně přesáhl dvouprocentní hranici. Automatické převodovky přesvědčivě dominovaly nad manuálními (60:40) a pohon jedné nápravy nad čtyřkolkami (66:34). Pro zajímavost – nejoblíbenější čtyřkolkou bylo u našich zákazníků Volvo XC60, které se zároveň stalo nejprodávanějším SUV a čtvrtým nejprodávanějším vozem celkově.

A jak tedy vypadalo pořadí nejžádanějších vozů?

10. Mazda 6

Japonský model střední třídy se vyrábí i jako sedan, nicméně naši zákazníci si jej šestkrát častěji vybírali s karoserií kombi. Nejběžnější specifikací byl motor Skyactiv-G 121 kW/165 k s manuální převodovkou.

Aktuální nabídka vozů Mazda 6 na Carvago.com

9. Volkswagen Passat

Také v případě německé stálice se naši zákazníci většinově rozhodli pro model Variant, na sedan připadá méně než jedna desetina prodaných vozů. Typickou konfigurací byl motor 2.0 TDI 110 kW/150 k, automatická převodovka DSG a pohon předních kol.

Aktuální nabídka vozů Volkswagen Passat na Carvago.com

8. Volkswagen Tiguan

Stejně jako Passat se i kompaktní SUV z Wolfsburgu nejvíce prodává v kombinaci 2.0 TDI 110 kW/150 k DSG, oproti Passatu zde ale byl vyšší podíl čtyřkolek (56 %).

Aktuální nabídka vozů Volkswagen Tiguan na Carvago.com

7. Škoda Superb

U „prodlouženého Passatu“ z Česka se poměr karoserií obrací, liftbacky vítězí nad kombíky v poměru 56:44. Pod kapotou byl i tentokrát nejčastěji motor 2.0 TDI, ovšem ve výkonnějším 190koňovém (140 kW) provedení. Podíl automatů byl lehce nadpoloviční, pohonu 4×4 přesně třetinový.

Aktuální nabídka vozů Škoda Superb na Carvago.com

6. Mazda CX-5

Zájemci o stylové japonské SUV volili opět stejný motor jako u „šestky“ na desátém místě, tedy Skyactiv-G 121 kW/165 k. Zde byl ovšem častěji kombinován s automatickou převodovkou a pohonem všech kol.

Aktuální nabídka vozů Mazda CX-5 na Carvago.com

5. Volkswagen Touran

A pak že MPV ztrácejí na popularitě! Touran je na trhu ojetin žádaným zbožím, což potvrzují i naše statistiky. Po stránce pohonu žádné překvapení, i zde vládne motor 2.0 TDI 110 kW/150 k, přičemž manuální převodovka má těsnou převahu nad automatem. 

Aktuální nabídka vozů Volkswagen Touran na Carvago.com

4. Volvo XC60

Třináct procent zákazníků, kteří si u nás vybrali elegantní švédské SUV, dalo přednost hybridnímu pohonu. Celkově však jasně vítězí diesel (69 %), konkrétně varianta o výkonu 140 kW/190 k. Jasnou převahu má také automat nad manuálem (83:17) a pohon všech kol nad předokolkou (62:38).

Aktuální nabídka vozů Volvo XC60 na Carvago.com

3. Opel Insignia

Prostorná karoserie a komfortní podvozek za rozumnou cenu jsou hlavní důvody, proč Insignia figuruje v našich prodejních statistikách na medailové pozici. Častěji se objednává jako kombi než jako liftback (57:43), nejoblíbenějším motorem je 1.5 Turbo o výkonu 121 kW/165 k s automatem a pohonem předních kol.

Aktuální nabídka vozů Opel Insignia na Carvago.com

2. Škoda Octavia

Nikoliv překvapivě objednávají český bestseller v největší míře naši zákazníci ze středoevropských zemí, kde má Škoda nejsilnější postavení. Nejžádanější specifikací je benzinový motor 1.5 TSI 110 kW/150 k, ale obligátní 2.0 TDI stojí v těsném závěsu. Manuál vede nad automatem v poměru 59:41, na 4×4 připadá 31procentní podíl.

Aktuální nabídka vozů Škoda Octavia na Carvago.com

1. Volkswagen Golf

A máme tu vítěze. Stejně jako v celé Evropě i u nás kraluje Golf. Nejvíce jich prodáme s karoserií hatchback, jen zhruba každý pátý je kombi. Shodně s Octavií je nejoblíbenějším motorem 1.5 TSI 110 kW/150 k, z převodovek však vítězí automat (58 %). Prodali jsme ale také několik elektrických e-Golfů, stejně jako pár kusů sportovních variant GTI a Golf R.

Aktuální nabídka vozů Volkswagen Golf na Carvago.com

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…