Když pět sedadel nestačí: Vybíráme 7místný vůz nejen pro velké rodiny

Foto: Citroën

Pro někoho je vůz s více než pěti sedadly nutností, jiným otevírá cestu ke sdíleným zážitkům s přáteli nebo funguje jako důležitý člen pracovního týmu. Vzhledem k velikosti a rozmanitosti dnešního automobilového trhu by se mohlo zdát, že pořídit auto se sedmi sedadly bude stejně snadné jako vůz s – například – dvouzónovou klimatizací nebo tažným zařízením. Ve skutečnosti je to složitější, při výběru je třeba zvážit řadu specifických aspektů. Společně se na ně podíváme v tomto článku.

Tentokrát nebudeme doporučovat konkrétní modely. Výběr nejlepších sedmimistných aut by totiž vypadal jako přehled vícesedadlových verzí lehkých užitkových automobilů (VW Multivan, Ford Tourneo, Mercedes-Benz V), protože to je jediná kategorie schopná nabídnout sedm skutečně plnohodnotných sedadel pro dospělé a k tomu ještě alespoň nějaký prostor pro zavazadla. Vozy jsou to úžasné, ovšem pro mnoho zákazníků nedostupné. Cenově se pohybují na úrovni luxusních modelů prémiových značek. Většina z vás bude proto zvažovat jiné typy sedmimístných aut, které představují vždy nějaký kompromis. Naším cílem je vysvětlit, v čem tyto kompromisy mohou spočívat, a pomoci vám vybrat si podle svých potřeb.

Velké oblibě se těší sedmimístné varianty velkých luxusních SUV. I v nich se ale třetí řada sedadel hodí nanejvýš na příležitostné využití. Foto: Volvo Cars

Zjevnou, nikoliv však jedinou cílovou skupinou sedmimístných vozů jsou rodiny s více dětmi. Auto schopné přepravit větší skupinu lidí ocení také rodiče, kteří se střídají v odvozu dětí ze sousedství do školy či na kroužky; firmy, které potřebují dopravovat pracovní party na místo výkonu práce nebo naopak skupinu vysokých manažerů třeba na letiště; nebo lidé, kteří rádi tráví volný čas výlety s přáteli. Model, který vyhoví jednomu z těchto scénářů, nemusí obstát v jiném. Proto je důležité výběr neuspěchat a důkladně své potřeby promyslet.

Šest sedadel někdy stačí

Prvním úskalím je už to, že nabídka je poměrně omezená. Dokonce i u nás na Carvago.com, kde nabízíme více než 800 000 ojetých vozů z celé Evropy, má sedm sedadel „jen“ zhruba 24 000 aut, tedy přibližně tři procenta. První chybou by tak bylo nezvážit, jestli vám náhodou nepostačuje sedadel šest. Některé vícemístné vozy mají totiž ve druhé řadě dvě samostatná křesla místo třímístné lavice. Vašim potřebám možná poslouží stejně dobře, přičemž cestujícím se bude sedět pohodlněji a přístup na třetí řadu může být praktičtější díky „uličce“ mezi dvěma sedadly druhé řady.

Využitelnost vnitřního prostoru výrazně zvyšuje možnost sedadla jednotlivě sklápět, posouvat nebo zcela vyjmout.Foto: Ford

Dále se zamyslete nad tím, kdo bude na třetí řadě sedadel obvykle cestovat. Nejjednodušším scénářem je přeprava dětí nebo kolegů na krátké vzdálenosti. Dvacet minut přežijí vzadu i dospělí drobnějších postav, natož děti jakéhokoliv věku. Pokud máte potomky různých věkových kategorií, doporučujeme posadit dozadu ty starší, kterým už stačí jen podsedák nebo mohou sedět na normálním sedadle. Upevnit na obtížně přístupnou třetí řadu dětskou sedačku, dostat do ní dítě a upoutat ho může totiž být stresující zážitek jak pro vás, tak pro potomka. Naproti tomu ohebný pubescent se dozadu nasouká vždycky. Nehledě na to, že z předního sedadla spolujezdce se k dítěti na druhé řadě můžete natáhnout, když potřebuje ukonejšit nebo podat spadlou hračku. Pokud ale věkový rozestup vašich dětí vyžaduje, aby auto mělo úchyty ISOFIX na druhé i třetí řadě sedadel, napište nám to při objednávce do zvláštních požadavků. Náš mechanik se na to v rámci kontroly CarAudit zvlášť zaměří.


Pozor na tlak v pneumatikách

K přizpůsobení tlaku v pneumatikách aktuálnímu zatížení nabádá štítek na rámu dveří každého auta. Ruku na srdce, většina z nás to nedělá. U velkého sedmimístného SUV či minivanu se ale rozdíl hmotnosti a jejího rozložení mezi prázdným a plně naloženým vozem pohybuje ve vyšších stovkách kilogramů, což má dramatický dopad na jízdní vlastnosti. Pokud o sobě víte, že nejste ochotni pláště přifukovat a upouštět podle potřeby, raději je nafoukejte na maximální zatížení. Není to optimální, ale pořád lepší než se pokoušet o vyhýbací manévr s plně naloženým vozem na podhuštěných pneumatikách.


Potřebujete-li pravidelně přepravovat na delší než symbolickou vzdálenost skupinu dospělých, jste bohužel odkázaní na výše zmíněnou skupinu osobních „dodávek“. Popřípadě na jejich chudší, striktně užitkové verze s více řadami sedadel, které však posádce nabízejí jen základní komfort. I naprostá většina velkých SUV má – navzdory úctyhodným vnějším rozměrům – zadní sedadla vhodná jen pro příležitostné použití, zejména pro děti. Výjimky by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Třeba nový Land Rover Defender ve variantě 130, která se ovšem cenově pohybuje v podobně stratosférických výškách jako plně vybavený Mercedes třídy V. (V tomto ohledu mají mnohem snazší život řidiči v USA, kde trh nabízí celou řadu gigantických SUV a vanů se třetí řadou sedadel vhodnou i pro dospělé.)

S omezeným rozpočtem nezbývá než akceptovat vysoký nájezd. Podobná auta si kupují převážně lidé, kteří je opravdu využijí, a čtyřleté Multivany mívají běžně najeto přes 130 000 km. Mechanici Carvago ale důkladně prověřují všechny vozy, které si u nás zákazníci objednají. Kdyby při kontrole narazili na vážnější problém, pomůžeme vám najít jiný vůz.

Prostor potřebují nejen lidé, ale i zavazadla

Klíčovým aspektem, který si ne každý zájemce o sedmimístný automobil uvědomí předem, je poměr prostoru pro cestující a pro zavazadla. Třetí řada sedadel se totiž nachází v kufru, takže při plném obsazení takového vozu cestujícími nezbude pro jejich zavazadla téměř žádné místo. Což je mimochodem důvod, proč tolik obřích vícemístných automobilů potkáváte s „rakví“ na střeše.

Provozování rozměrného vícemístného vozu je automaticky spojeno s vyššími servisními náklady, zvlášť při častějších cestách s plnou zátěží. Namáhané brzdy a pneumatiky se opotřebovávají rychleji, mohutná karoserie s velkou čelní plochou má větší aerodynamický odpor. Nejvhodnějším typem pohonu je proto diesel. Benzinové motory zde mohou mít neúnosně vysokou spotřebu, zatímco elektrický pohon předurčuje velký a těžký vůz maximálně k rozvozům dětí po městě a okolí. Vyrazit na dálnici v plně naloženém elektrickém minivanu znamená dobíjet každých 150-280 km.

Dobrý vícemístný automobil nabídne cestujícím na zadních řadách sedadel nejen dostatek prostoru, ale také vlastní výdechy klimatizace, držáky nápojů a USB vstupy. Foto: Honda

Přestože jsme na začátku řekli, že k tématu přistoupíme obecně, na závěr přece jenom nabídneme dva tipy na sedmimístné modely, které by se jinak možná do vašeho hledáčku nedostaly. Prvním je Dacia Jogger, popřípadě její předchůdce Lodgy. Kvalita, výbava a dílenské zpracování sice nezapřou low-costovou pozici značky, technický základ je však v pořádku. Pro rodiny s omezeným rozpočtem představuje Jogger asi nejracionálnější cestu k zánovnímu rodinnému vozu se sedmi sedadly. Druhý tip vyžaduje odvahu nekráčet s davem (a hledat specializovaný servis), ale co byste řekli luxusnímu minivanu, který je delší než Multivan, hýčká posádku komfortní výbavou a s nájezdem do 80 tisíc km ho lze pořídit hluboko pod milion korun? Přesně takový je Chrysler Pacifica, americký model dostupný díky individuálním dovozům i v Evropě. U nás na Carvago.com jich aktuálně máme několik desítek.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…