Jak vyzrát na vysoké ceny paliv? Změnou návyků můžete snížit spotřebu i o několik litrů

Foto: Srattha Nualsate, Pexels.com

Ceny benzinu i nafty v Evropě ne a ne klesnout, s příchodem podzimu dokonce začaly opět růst. Co s tím, když autem jezdit prostě potřebujete? Nejlepší by samozřejmě bylo vybrat si úspornější model z nabídky Carvago.😉 Ale než to stihnete, máme pro vás pár tipů, jak snadno snížit spotřebu bez ohledu na to, čím zrovna jezdíte.

        • Nafoukejte pneumatiky a tlak pravidelně kontrolujte. Podhuštění o 0,5 baru zvyšuje spotřebu zhruba o 5 procent. Můžete foukat i o dvě tři desetiny víc, než doporučuje výrobce, ale víc opravdu ne. Přehuštěním pneumatik sice snížíte jejich valivý odpor, ale zároveň zhoršíte přilnavost, komfort odpružení i namáhání podvozku. Všeho s mírou.
        • Zpomalte. Hlavně na dálnici. Odpor vzduchu roste se čtvercem rychlosti, takže když budete jezdit 120 místo 140 km/h, klesne spotřeba podle auta klidně o víc než litr. Časovou ztrátu přitom ani nepoznáte.
        • Vypněte klimatizaci, pokud není skutečně zapotřebí. Zvyšuje spotřebu asi o 0,2 až 0,5 l/100 km. 
        • Pokud nemáte automat, zvykněte si řadit dříve. Dokud otáčky nespadnou tak nízko, že by motor škubal, nemusíte se o auto bát.
        • Máte-li tlačítko nebo režim „Eco“, aspoň ho vyzkoušejte. Obvykle sníží výkon klimatizace a otupí reakci na plyn, u aut s automatem změní i strategii řazení.
        • V dobách blahobytu se sdílení aut nedaří, ale opravdu nemáte ve svém okolí někoho, kdo jezdí v přibližně stejnou dobu na přibližně stejné místo? S hledáním spolucestujícího, který by se s vámi podělil o náklady na dojíždění, pomohou nejrůznější aplikace a webové služby.
        • Pokud jste to dosud nezvládli, teď je nejvyšší čas osvojit si plynulejší styl jízdy. Trénujte předvídavost a zkuste sundávat nohu z plynu tak, abyste skoro nemuseli brzdit. Zejména moderní auta umějí díky sníženým jízdním odporům krásně „plachtit“, takže po uvolnění plynu dojedete mnohem dál, než si možná myslíte.
        • Na spotřebu má vliv i denní doba. Pokud máte na výběr, nejezděte ve špičce, kdy provoz nejvíc vázne a spotřeba v kolonách stoupá.
        • Vozíte na střeše nosič? Dolů s ním! Výrazně zvyšuje aerodynamický odpor.
        • Přemýšlejte nad tím, kde tankujete. Hlavně u dálnic a na hlavních tazích ve městech bývají ceny o 10 i více procent vyšší než o pár kilometrů dál. 

Ze všeho nejúčinnějším opatřením ke snížení spotřeby ale je nejezdit, když nemusíte. Zejména velmi krátké trasy po městě obvykle znamenají vysokou spotřebu, času vám mnoho neušetří a moderním přímovstřikovým motorům dokonce vysloveně škodí, protože urychlují vznik karbonových úsad.

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože letadlem dnes vyráží na cesty více turistů než kdykoliv v minulosti, auto zůstává díky své všestrannosti velmi populárním prázdninovým dopravním prostředkem. Co si ohlídat, než vyrazíte na cestu?…