Autem na dovolenou: 7 věcí, na které si dát pozor

Foto: Stellantis

Začíná léto a s ním i sezóna hromadných přesunů napříč Evropou. Někdo se už těší na mořské vlny, někdo na velkolepé alpské scenérie. A jiní třeba zamíří do měst nebo regionů, které leží co nejdál od typických turistických destinací. Pokud letos vyrazíte – stejně jako miliony jiných Evropanů – autem, máme pro vás sedm tipů, aby vaše cesta proběhla pokud možno hladce:

  • Hlídejte si tlak! Myslíme v pneumatikách, i když ten krevní se v letních kolonách taky dokáže pořádně rozkolísat. Plně naložené auto může při náhlém vyhýbacím manévru reagovat úplně jinak, než jste zvyklí. Nahustěte proto pneumatiky na hodnoty, které výrobce auta doporučuje pro plné zatížení. Najdete je na štítku na rámu dveří.
  • Moderní auta nemusí do servisu tak často jako dřív. Ale právě proto se na pravidelnou údržbu snadno zapomene. Zjistěte si, kolik kilometrů zbývá vašemu autu do další pravidelné prohlídky, a pokud během dovolené plánujete najet víc, vyřešte servis už před cestou.
  • Nechte si velkorysou časovou rezervu. Letní provoz umí být nepředvídatelný a snadno se stane, že do cíle dorazíte o mnoho hodin později, než navigace ukazovala při plánování cesty.
  • Proviant je základ! Mnohahodinové stání v koloně na dálnici se snáší přece jenom lépe, když nemáte hlad a žízeň. Pro malé cestující to platí dvojnásob. Raději si nakupte zásoby větší, v nejhorším je zkonzumujete cestou zpátky nebo po návratu z dovolené. A balík balené vody vaše auto určitě také uveze.
  • Zákon je zákon. A policie v turistických oblastech si občas ráda smlsne na zahraničních řidičích, kteří neznají nějaký místní předpis. Předem si zjistěte, co musíte v zemích, jimiž pojedete, mít a dodržovat. Článků na toto téma je plný internet, dobře pomůže i ChatGPT.
  • Pořádek musí být. V papírech určitě. Zní to jako banalita, ale divili byste se, kolik lidí si zkazí dovolenou tím, že zapomenou některý z potřebných dokladů. Zkontrolujte si je raději dvakrát a pak pro jistotu ještě jednou hned po nasednutí do auta.
  • Šetřete silami. Někteří řidiči mají zvládnutí cesty v co nejkratším čase za věc hrdosti, ale dát si přestávku, protáhnout se nebo dokonce na chvíli na parkovišti zavřít oči opravdu není známkou slabosti. 

A teď už jen zbývá popřát vám šťastnou cestu a spoustu nezapomenutelných zážitků. Šťastnou cestu a krásnou dovolenou! 🌴☀️

Sdílet článek:
Condividi l’articolo:
Zdieľať článok:

Podobné články Articoli simili: Podobné články: Artikuj të ngjashëm:

Přestože elektromobily stále tvoří jen zhruba desetinu našich prodejů, jejich podíl neustále stoupá a jen za posledních 12 měsíců narostl téměř o 50 procent. Zákazníci Carvago nejčastěji pořizují elektrická…